Koko talo siistiksi ilman myrkkyjä

Myrkytön siivous on tärkeää paitsi luonnon, myös oman terveyden takia. On todettu, että monet puhdistusaineet ovat haitallisia terveydelle ja sisäilmalle. Täysin myrkyttömästi tuskin kukaan pystyy siivota, mutta alla olevat reseptit ja tuotteet ovat niin myrkyttömiä kuin mahdollista. Itselleni on tärkeää tietysti myös ekologisuus ja eläinten hyvinvointi, ja se näkyy valitsemissani tuotteissa. Moni yritys testaa puhdistusaineita vieläkin kivuliaasti eläimillä, vaikka se on täysin turhaa. 

+ Kurkkaa myös postauksen lopussa oleva pdf, jossa on postauksen reseptit tiivistetyssä muodossa!

 

Pesuaineet:

 
 

Yleispuhdistusaine

 

9 osaa vettä

1 osa väkiviinaetikkaa

Lisää suihkepulloon ja sekoita. Voit halutessasi lisätä eteerisiä öljyjä (10-15 tippaa). Huom! Jos haluat tujumpaa puhdistusainetta, lisää etiikan pitoisuutta ja vähennä veden määrää. 

 Yleispuhdistusaine on erittäin helppo tehdä! Sillä pystyy siivota lähes kaiken mahdollisen; hanat, lavuaarit, vessanpöntön pinnat, peilit, ikkunat ja useimmat tasot, lukuun ottamatta graniitti-,  kivi- ja marmoritasoja. Lisäksi massiivipuusta valmistetut huonekalut voivat kärsiä etikasta, mutta muille huonekaluille sen pitäisi olla turvallinen. Kaakeli- ja silikonisaumoille etikkaa tai muuta hapanta ei saa käyttää. Muita materiaaleja, joiden kanssa etikkaa ei suositella käytettävän, ovat vuolukivipinnat, alumiini ja emali.

   Etikan haju on useimmille ihmisille epämiellyttävä, mutta se haihtuu nopeasti pinnoilta! Jos kuitenkin haluat lisätä tuoksua, voit lisätä eteerisiä öljyjä seokseen. Voit myös liottaa sitrushedelmien (esim. lime, sitruuna, appelsiini) kuoria etikassa: lisää etikka ja sitrushedelmän kuoret lasipurkkiin ja säilytä pimeässä paikassa pari viikkoa. Siivilöi sitrushedelmän kuoret pois ja valmista sen jälkeen yleispuhdistusaine tavallisesti yllä olevan ohjeen mukaan. Olen huomannut, että peilit jäävät hieman sameiksi tätä keinoa käyttäessä, joten en suosittele eteerisiä öljyjä tai sitrushedelmiä käytettäväksi peilejä tai ikkunoita siivotessa. 

Yleispuhdistusaine pt. 2

 

1 rkl raastettua Saaren Taika Siivoussaippuaa

 

suihkepullollinen lämmintä vettä

Raasta Siivoussaippua raastimen isoimmalla terällä. Sekoita suihkepullossa keskenään vesi ja saippuaraaste.

Koska etikka ei käy kaikkeen, Saaren Taika Siivoussaippuasta saa tehtyä yleispuhdistusaineen lopuille pinnoille. Sillä saa puhdistettua lähes kaiken mahdollisen. Syy, miksi en käytä sitä kaikkeen, on etikan edullisuus siivoussaippuaan verrattuna. Voit kuitenkin siivota siivoussaippualla kaiken yllä mainitsemani halutessasi. Joitakin pinttyneitä tahroja ja pienempiä pintoja voi siivota pelkällä sienellä, jota hinkkaa siivoussaippuaan. Saippuaa ei tarvitse pestä pois, pelkkä rätillä kuivaaminen riittää. Siivoussaippuan tilalla pitäisi toimia myös tavallinen Marseille-saippua!

Uuninpuhdistusaine 

 

0,5 dl ruokasoodaa

 

1 tl suolaa

 

vettä

 

Sekoita ruokasooda ja suola keskenään. Lisää vettä, kunnes saat koostumukseksi tahnaa. Levitä uuniin ja anna vaikuttaa muutaman tunnin tai yön yli. Pyyhi pois rätillä. 

Tällä poistuu pinttyneimmätkin tahrat uunista ja kaikki ainesosat löytyvät luultavasti valmiina jokaisen kaapista. Tiukimpiin tahroihin voi käyttää myös Saaren Taika siivoussaippuaa tai Marseille-saippuaa, mikäli tämä ei tepsi. 

Mikronpuhdistusaine

 

1 sitruuna

 

2 dl vettä

 

Purista sitruunan mehu kulhoon ja lisää vesi. Kuumenna mikrossa muutaman minuutin ajan, kunnes vesi kiehuu. Jätä tämän jälkeen mikron ovi kiinni noin viideksi minuutiksi, jotta höyry irrottaisi lian. Poista sitten kulho ja pyyhi mikro puhtaaksi rätillä.

 

Mikro on hyvä putsata aina silloin tällöin vaikka se ei olisikaan kauhean likainen. Mikrokuvulla voi estää suurimman osan likaantumisesta, mutta likaa ilmestyy silti aina jostain. Tällä keinolla mikrosta tulee ihanan raikas ja mikä tärkeintä: puhdas. Mikron voi putsata myös esimerkiksi etikalla, mutta etikan haju on useimmille ihmisille epämiellyttävä ja voi jäädä mikroon pidemmäksikin aikaa kummittelemaan. 

Lattianpesuaine

 

1 dl castile-saippuaa

 

ämpärillinen kuumaa vettä

Castile-saippua on mahtava monitoimiaine. Sillä voi pestä lähes kaiken omasta kehosta lähtien. Dr. Bronnerin Castile-saippua on 18-in-1 tuote! Tätäkin voisi käyttää esimerkiksi astianpesuun ja yleispuhdistusaineena, mutta haluan suosia etikkaa aina kun mahdollista. 

   Parketille käyttäisin vain sille suositeltuja pesuaineita, mutta jotkut käyttävät tätä samaa ilmeisesti parketillekkin. Parketin pitkäikäisyyden varmistamiseksi olisin kuitenkin varovainen näiden aineiden kanssa, sillä parketti voi menettää pintansa tai muuten kärsiä vääristä pesuaineista.

Lattianpesuainetta on myös esimerkiksi Methodilla, jota saa tavallisista marketeista. Castile-saippuan löytäminen näistä kaupoista on vielä aika vaikeaa ja on ymmärrettävää, ettei aina halua tilata saippuaa netistä. 

Tahranpoistoaine

 

Tahranpoistoaineeksi sopii esimerkiksi etikka, sappisaippua, Marseille-saippua tai ruokasooda. Ennen tahran poistoa on tärkeää tunnistaa tahran aiheuttaja ja materiaali, jossa tahra on. Tietyt materiaalit voivat vaurioitua herkästi ja onkin tärkeää käyttää juuri kyseiselle materiaalille sopivaa tahranpoistoainetta. Netistä löytyy ohjeet oikeastaan jokaiselle eri tahratyypille ja materiaalille! Itse käytän Fiinin tahrastickiä, jolla irtoaa lähes mikä tahansa tahra. Puikko on valmistettu Suomessa ja se on vegaaninen. 

 

Astianpesuaine

 

Astianpesuaineeksi käy perinteinen Marseille-saippua. Sitä voi halutessaan raastaa, liottaa veteen ja tehdä nestemäistä astianpesuainetta, mutta itse käytän usein pelkkää Marseille-palasaippuaa. Jos ei jaksa tehdä nestemäistä astianpesuainetta itse, mutta haluaisi sellaista käyttää, on olemassa useita eko-astianpesuaineita. Näitä on esimerkiksi Ole Hyvä, Ecover ja Method nimisillä merkeillä. 

Konetiskiaine

 

Monia luonnollisia konetiskiaineita on olemassa, mutta usein ne maksavat enemmän verrattuna ”normaaleihin” konetiskiaineisiin. Jos haluat sijoittaa tällaiseen pesuaineeseen, tai peset harvemmin astioita koneessa, niitä on saatavilla ainakin Ecoverilla, Sonettilla ja Attitudella. Lisäksi Ole Hyvällä on konetiskijauhetta. Ecoverin tabletit olen todennut hyviksi, mutta ne tulevat yksittäispakatusti muoviin käärittyinä ja maksavat yli 12€/65kpl. Jos siis peset paljon tiskejä koneessa, kuten lapsiperheissä on usein tarpeen tehdä, suosittelisin jotain halvempaa vaihtoehtoa, kuten ”tavallisia” ympäristömerkittyjä konetiskitabletteja.

Pyykinpesuaine

 

Ekologisia pyykinpesuaineita on olemassa monenlaisia. On tuoksullisia ja tuoksuttomia, eri materiaaleille tarkoitettuja, hellävaraisia, nestemäisiä ja jauhemaisia. Itse käytän Ecoverin pyykinpesuaineita. Monet käyttävät pesupähkinöitä, mutta en ole varma niiden eettisyydestä. Tästä ei oikeastaan ole varmaa tietoa, mutta jotkut ovat väittäneet, että pesupähkinöiden valtava suosio länsimaissa haittaa paikallisten pyykinpesua. Kuulostaa järkevältä, mutta suhtautuisin tietoon silti varauksella. Ekopesuaineita on Ecoverin lisäksi Attitudella, Methodilla, Ole hyvä:llä, Sonettilla ja Planet Purella. Jotkut tekevät pyykinpesuainetta itse, mutta se ei ole suositeltavaa varsinkaan, jos resepti sisältää castile-saippuaa. Saippua voi pilata pesukoneen!

 

  + Vaatteita ei aina tarvitse pestä! Joskus saatan pestä vaatteista esimerkiksi vain kainalot ja laittaa sen jälkeen vaatteen ulos tuulettumaan. Ihmettelen, miksi jotkut ihmiset pesevät vaatteet jokaisen käytön jälkeen. Hyödynnä ulkoilma ja tuuleta vaatteet aina kun mahdollista. Myös pakkanen, oli se sitten ulkoilma tai pakastin, poistaa tunkkaisuuden vaatteista. Auringonvalo on hyvä tahranpoistaja vaaleille vaatteille ja kodintekstiileille. 

Huuhteluaine

 

Huuhteluainetta en ole enää käyttänyt pyykkietikan löytämisen jälkeen. Pyykkietikkaa voi käyttää vaatteille, joille tavallinen huuhteluaine ei sovi ja mikä parasta, se on halpaa. Itse käytän pelkkää väkiviinaetikkaa, jota lorautan vähän pesukoneen huuhteluainelokeroon. Saattaa kuulostaa oudolta, mutta se toimii! Etikkaan voi myös lisätä eteerisiä öljyjä, jos haluaa pyykin tuoksuvan pesun jälkeen. Kannattaa varmistaa, että käytössä olevat eteeriset öljyt käyvät pyykinpesuun, sillä pahimmassa tapauksessa ne saattavat ärsyttää ihoa. Pyykkietikkaa löytyy myös valmiina esimerkiksi Saaren Taika, Ole Hyvä ja Kaunis -nimisiltä merkeiltä. Kaunis ja Ole Hyvä -tuotteita löytyy tavallisista ruokakaupoista ja lisäksi esimerkiksi Pirkka on alkanut valmistaa pyykkietikkaa. 

Wc:n pesuaine

 

Mietin kauan, miten saisin tehtyä ekologista vessanpesuainetta itse. Pienen tutkimisen jälkeen sain selville, että ruokasooda, jota usein käytetään wc:n pesuaineena, kuluttaa vessanpönttöä saaden lian tarttumaan pönttöön jatkossa entistä pahemmin. Totesin, että parasta on käyttää valmista wc:n pesuainetta. Olen todennut Ecoverin wc:n puhdistusaineen toimivaksi, mutta myös ainakin Methodilta löytyy vastaava tuote. 

Kylpyhuoneen ja saunan puhdistus

 

Saunan ja kylpyhuoneen voi puhdistaa höyrypesurilla ilman pesuaineita. Höyryn on todettu olevan hygieeninen ja ekologinen siivoustapa. Muista kuitenkin varoa kattoa, mikäli se on maalattua puuta. Jos laatoissa on pinttyneitä kalkkitahroja, voi niitä kokeilla pestä esimerkiksi Saaren Taika siivoussaippualla tai savisaippualla. Lasiovet ja suihkukopin tai -seinän voi suihkuttaa yleispuhdistusaineella ja antaa vaikuttaa ennen pois pesua tai ne voi pyyhkiä etikkaan upotetulla rätillä. 

   Jos ei omista höyrypesuria, eikä sellaiseen pysty sijoittaa tai sellaista ei ole mahdollista lainata, on olemassa myös muita ekologisia tapoja pestä kylpyhuone ja sauna. Sauna kannattaa suihkuttaa lämpimällä vedellä puun huokosten aukaisemiseksi. Sen jälkeen lauteet voi harjata pehmeällä harjalla ja saunan pinnoille sopivalla ekologisella pesuaineella, jollainen löytyy esimerkiksi Attitudelta. Muista harjata puun syiden mukaisesti. Lopuksi saunan voi huuhdella kylmällä vedellä, jotta puun huokoset sulkeutuvat. Laattojen siivoukseen voi käyttää saumaharjaa ja lisäksi jotain pesuainetta, kuten savisaippuaa, siivoussaippuaa tai castile-saippuaa, jota levittää pesusienellä, tai suihkutettavia pesuaineita, joita löytyy esimerkiksi Ecoverilta, Methodilta ja Attitudelta. 

Siivoustarvikkeet:

Uudelleenkäytettävä rätti
 

Suosi luonnonmateriaaleista valmistettuja rättejä, jotka voi pestä koneessa. Esimerkiksi bamburätit ovat hyviä. Bamburättejä voi virkata itsekin bambulangasta. Voit myös käyttää mikrokuituliinoja, mutta niistä irtoaa pestäessä mikromuovia. Mikrokuituliinat ovat kuitenkin erinomaisia lian poistamisessa ja siksi sopivat myrkyttömään siivoukseen hyvin. Tällaisille räteille ja myös muille muovista tehdyille asioille, kuten urheiluvaatteille ja fleeceille, kannattaa pestäessä käyttää Guppyfriend-pesupussia, joka ottaa mikromuovit talteen. Ne voi pesun jälkeen poistaa pussista ja heittää sekajätteeseen. Mikromuovit ovat pieniä muovin hiukkasia, jotka pääsevät normaalien suodattimien läpi ja päätyvät pahimmassa tapauksessa meriin, järviin, ruokaamme ja veteemme. Ihmisen kehoon kertyy mikromuovia jopa pankkikortin verran joka viikko, puhumattakaan sen vaikutuksista vesistöön ja sen eliöstöön.

   Kun olet heittämässä esimerkiksi kulahtanutta reikäistä paitaa, sukkia tai vaikkapa lakanaa pois, käytä ne rätteinä ja heitä vasta sen jälkeen pois. Näin ne saavat vielä yhden käyttötarkoituksen. Uudelleenkäytä myös hammasharjat ja muut vastaavat siivouksessa.

Puiset tarvikkeet
 
Uusia siivousvälineitä ostaessa suosi puisia tarvikkeita muovisten sijaan. Esimerkiksi pyykkipoikia, pyykkitelineitä, henkareita, tiskiharjoja, siivousharjoja, WC-harjoja, moppeja, pölyhuiskia, lattiaharjoja ja rikkalapiota löytyy puisina suhteellisen helposti. Myös esimerkiksi alumiinista valmistetut siivousvälineet ovat hyviä!
 
Pölypussiton imuri
 

Kun vanha imuri sanoo itsensä irti, harkitse pölypussitonta versiota, joka ei käytössä tuota jätettä pölyä lukuunottamatta.

Harja 
 

Aina ei tarvitse imuroida. Jos sotkua on vain vähän, sen voi harjata pois. Jotkut elävät täysin imuritonta elämää ja harjaavat koko kotinsa, mutta se voi olla työlästä ja aikaa vievää isommassa talossa.

Ihmesieni + muut pesusienet
 

Ihmesieni on hyvä tahranpoistaja ja sillä saa puhtaaksi niin valkoiset kengät kuin pöydätkin kynien jäljistä. Sitä pitää käyttää kuitenkin varauksella, sillä se poistaa pinnoilta kiiltoa. Ihmesienten ekologisuus on vähän kyseenalaista, mutta niiden käyttö silloin tällöin ei haittaa. Varsinkin, jos siten saa pidennettyä jonkin tuotteen käyttöikää. Muovisten pesusienten tilalle on olemassa myös kookoksesta ja kankaasta valmistettuja sieniä. Ainakin Ecococonut valmistaa kookoskuituisia ”sieniä”. Kankaisia pesusieniä löytyy ainakin Tabitha Eve -merkiltä ja sellaisia voi virkata itsekin bambulangasta! Luffa-kasvista valmistettu luffasieni on myös hyvä, täysin biohajoava vaihtoehto.  

Lataa ilmaiseksi
 

pdf: myrkytön siivous

tai lataa täältä: ”lataa ilmaiseksi -sivu” (löytyy myös etusivulta)

saatat pitää myös näistä postauksista

Scroll to Top