Saako vegaani ostaa epävegaanisten yritysten vegaaniruokaa?

Voiko vegaani tukea yrityksiä, jotka käyttävät eläimiä hyödykseen tuotteidensa valmistuksessa, mutta jotka kuitenkin valmistavat myös vegaaniruokaa? Tämä on moraalinen ikuisuuskysymys, johon voi olla vaikeaa löytää vastausta ja joka jakaa vahvasti mielipiteitä. Olen kuitenkin saavuttanut tätä pohtiessani jonkinlaisen lopputuleman, jonka haluan jakaa teidän kanssa. 

   Epävegaanisten yritysten tukemisessa on muutama ongelma. Vegaanituotteet vaikuttavat olevan muodissa ja ihmiset syövät yhä enenevissä määrin kasvisruokaa, mikä on tietenkin hieno juttu. Epävegaaniset, yleensä suuret yritykset ovat alkaneet lähes poikkeuksetta valmistaa myös vegaanisia vaihtoehtoja tuotteilleen – mikä on sekin hieno juttu. Mutta miksi he näitä tuotteita valmistavat? 

   Yksi syy voi olla yksinkertaisesti rahan teko. Jos vegaanituotteet käyvät kaupaksi, niitä on taloudellisesti järkevä valmistaa. Tällöin vegaaniruoka on vain yksinkertaisesti sivubisnes, eikä yritystä kiinnosta vaihtaa tuotteidensa suuntaa ympäristöystävällisemmäksi ja eettisemmäksi. Toinen syy voi olla se, että yritys oikeasti haluaa kantaa kortensa kekoon ja haluaa pyrkiä valmistamaan ympäristöystävällisempiä tuotteita, jotka sopivat kaikille vegaanista sekasyöjään. 

   Itsestäni tuntuu, että kyseessä on enemmänkin muodollisuus, rahantekoväline ja ehkä jopa viherpesua; ”katsokaa, pyrimme olemaan eläin- ja ympäristöystävällinen yritys” tai ”olemme yritys, jolla on kaikille kelpaavaa ruokaa”. Mitä tulee pieniin vegaanisiin yrityksiin, taustalla on lähes poikkeuksetta ihmisiä, joita oikeasti kiinnostaa muuttaa maailmaa vegaanisempaan suuntaan. 

   Yrityksillä ei ole erillisiä varoja vegaanituotteille ja eläinperäisille tuotteille, joten ostamalla vegaanisen tuotteen tukee kuitenkin eläinten käyttöä ruokabisneksessä – varsinkin, jos yritys ei edes halua muuttaa tuotteidensa suuntaa. 

   Ratkaiseva tekijä tässä koko kysymyksessä on kuitenkin se, että kysyntä lisää tarjontaa ja ostamalla vegaanituotteita voi näyttää yritykselle, mitä kuluttajat haluavat. Jos eläintuotteiden kulutus samalla vähenee, jopa pelkästä rahasta kiinnostunut yritys luultavasti muuttaa yrityksensä suuntaa ympäristö- ja eläinystävällisemmäksi. Siksi mielestäni vegaani saa tukea yrityksiä, jotka eivät ole vegaanisia. Oli yrityksen motiivi mikä tahansa, ostamalla vegaanituotteen tukee myös vegaanituotteiden valmistusta jatkossa – mitä me vegaanit tietenkin haluamme. 

   Epävegaanisten yritysten vegaanituotteissa on myös monta hyvää puolta. Ne ovat usein edullisempia kuin vegaanisten yritysten, mikä tekee niistä kaikille saatavilla olevia. Vegaanistenkin yritysten tukeminen on tietenkin tärkeää ja mitä enemmän heidän tuotteita ostetaan, sitä paremmin ne ovat saatavilla kaikille taloudelliseen tilanteeseen katsomatta. 

   Epävegaanisten yritysten tuotteita on usein saatavilla lähes kaikista kaupoista ja tuttu merkki saattaa kannustaa myös vannoutuneen sekasyöjän kokeilemaan tuotetta. Epävegaanisten yritysten vegaanituotteet ovat myös joskus epävegaanisten tuotteiden välissä, mikä laskee ihmisten kynnystä ostaa tuotetta. Monesta voi tuntua oudolta ja jopa uhkaavalta kävellä vegaanihyllylle ja valita tuote sieltä, minkä takia niitä on helpompi napata koriin tutulta liha- tai maitohyllyltä. 

   Epävegaanisten yritysten vegaanituotteet saavat vegaaniuden vaikuttamaan tavalliselta, ei vain ”ituhippien” hommalta, mikä saa taas enemmän ihmisiä kiinnostumaan tuotteista. Tapoja voi olla vaikea muuttaa, mutta koen, että epävegaanisten yritysten hypättyä mukaan vegaanituotteiden valmistukseen kasvisruoan suosio on kasvanut entisestään ja ennakkoluulot vähentyneet. Loppujen lopuksi epävegaanisten yritysten vegaanituotteet ovat siis tärkeitä, oli asiasta mitä mieltä tahansa. 

saatat pitää myös näistä postauksista

Vieritä ylös