Jätteetön kylpyhuone – kurkistus kylppäriini

Pari vuotta sitten innostuin toden teolla tarkastelemaan omaa kulutustani. Tajusin, että monet tuotteet joita käytän tulevat muovipakkauksissa. Muovin voi kierrättää, mutta kierrätys ei ole lopullinen ratkaisu ongelmaan. Lisäksi monet tuotteet olivat pakkauksissa, joita ei voinut kierrättää. Esimerkiksi kosmetiikkateollisuudessa käytetty lasi ei ole aina kierrätykseen sopivaa. Omistin myös kaikenlaista turhaa, kuten jalka-, käsi-, kasvo-, silmänympärys- ja kynsinauhavoiteen erillisinä voiteina, eri tuoksuisia saippuoita, useita hajuvesiä ja muuta sellaista. Tämän tajutessani aloin kyseenalaistamaan kuluttajille mainostettuja kosmetiikkatuotteita ja huomasin, ettei ihminen oikeasti tarvitse kuin muutaman hyvän ja laadukkaan tuotteen. Tämä sopii hyvin myös pyrkimykseeni elää minimalistista elämää.

   Aloin hiljalleen muovaamaan omaa kulutuskäyttäytymistä ja nyt kun olen lähes valmis, ajattelin jakaa hyväksi todenneeni tuotteet tänne blogiin. Kylppärini sisältää silti vielä monia tuotteita, jotka eivät ole jätteettömiä. Ei ole esimerkiksi mitään järkeä vaihtaa muovista hiusharjaa puiseen vain muodollisuuksien vuoksi, jos harja on täysin kunnossa. Ennen tuotteiden vaihtamista ekologisiin onkin tärkeää käyttää kaikki vanhat tuotteet loppuun tai antaa ne pois.

Miksi vaihtaa jätteettömiin tuotteisiin?
 
  • Pakkausjätettä ei synny niin suuria määriä ja jos syntyy, se on helposti kierrätettävää tai kompostoitavaa. 
  • Luontoa säästyy kiinteitä tuotteita käyttäessä. Monet yritykset kuljettavat saippuaa liotettuna veteen; esimerkiksi normaalista nesteshampoosta suurin osa on vettä. Palashampoo on niin sanotusti täyttä tavaraa koko pala, vie vähemmän tilaa ja on kevyt kuljettaa, eikä se mene rikki kuljetuksessa niin helposti.
  • Tuotteet ovat usein luonnollisia, joten ne ovat iholle ja luonnolle hellävaraisempia. Monet ”normaalit” tuotteet sisältävät paljon epämääräisiä ja turhia ainesosia, kuten alumiinia, muovia, allergisoivia säilöntäaineita, hajusteita ja ihoa kuivattavaa alkoholia. 
  • Matkustelu on helppoa, kun kiinteitä tuotteita ei tarvitse laittaa litran minigrippiin, eikä niiden vuotamista tarvitse pelätä.
  • Rahaa säästyy, kun tuotteet ovat monikäyttöisiä ja pitkäikäisiä.

Suihkutuotteet:

 
Hiukset
 

 Hiusten pesuun käytän Lushin palashampoota ja -hoitoainetta. Kun siirtyy palashampoon käyttöön, hiukset voivat aluksi tuntua likaisilta, mutta päänahan totuttua tuote alkaa toimia. Kyseinen Jumping Juniper -shampoopala on todella riittoisaa ja yksi pala kestää omassa käytössäni noin vuoden. Yhdessä palassa on kuulemma 3 shampoopullollista tuotetta! Pesen shampoolla vain päänahkani, en latvoja, jolloin tuotetta säästyy. Hiukset ovat yleensä likaiset vain päänahan lähettyviltä ja pois huuhdellessa shampoo valuu muutenkin latvojen kautta. Hoitoainetta en voi suositella, sillä tuntuu kuin siitä ei irtoaisi mitään hiuksiin.

Kasvot ja vartalo   
 

Kasvojen ja vartalon pesuun käytän mahtavaa monitoimituotetta, Inkuton mustaa saippuaa. Se on luonnonmukainen ja sopii erityisesti herkälle iholle. Lisäksi tuote on riittoisaa, joka on aina plussaa. Sen ainesosalista on lyhyt; kookosöljy, kaakaon kuoren tuhka ja vesi. Mustaa saippuaa voi käyttää myös hiusten pesuun. Kasvojen pesussa käytän Foreo-kasvoharjaa, joka auttaa poistamaan meikin. Se ei tokikaan ole jätteetön, mutta ainakin itse olen kokenut tuotteen kestäväksi ja pitkäikäiseksi, sillä olen omistanut sen jo ainakin 3 vuotta. 

  Sheivaukseen käytän Geisha shaveria, joka on ruostumatonta terästä. Sen sisälle laitetaan partaterä, joka kestää käytössä kauan ja on tylsistyessään kierrätettävä. Geisha shaver on jopa koko loppuelämän kestävä ja olen ollut hankintaan tosi tyytyväinen. Sheivaus ei ole yhtään sen hankalampaa kuin ennenkään ja partaterän ansiosta karvojen ajelu on jopa tehokkaampaa. Apuna käytän mustaa saippuaa, jolloin erillistä sheivaussaippuaa ei tarvita. 

Hammashygienia:

 
Hammasharja
 

Hampaiden pesuun käytän Humble Co merkkistä bambuhammasharjaa. Itselleni se sopii onneksi hyvin, eikä satuta esimerkiksi ikeniä. Suuhygienia on kuitenkin niin tärkeää, ettei kannata potea huonoa omaatuntoa sähköhammasharjan käytöstä. Bambuhammasharjalle kannattaa antaa kuitenkin mahdollisuus! Humble Co:lla on harjoja aikuisille ja lapsille, ja ne ovat helposti saatavilla olevia. Harjan varsi on täysin kompostoitava ja harjakset voi kierrättää muovina. Tosin niiden irti saaminen on niin vaikeaa, että irrotan vain harjan pään ja kompostoin varren.

Hammastahna
 

Hammastahnana käytän Yotuelin vegaanista hammastahnaa, jota saa apteekeista. En ole vielä kokeillut mitään ekologisempaa hammastahnaa, sillä niiden fluorittomuus mietityttää. Itse tehty hammastahnakin vaikuttaa riskialttiilta. Yotuelista olen tykännyt, sillä siinä on mukana hellävaraisesti valkaisevia ainesosia, eikä se ärsytä hampaitani. Myös Humble Co:lla on fluoria sisältävää hammastahnaa, mutta en ole löytänyt sitä vielä mistään. 

Hammaslanka
 

Hampaiden lankaaminen on yksi iso muovisyöppö monen kylpyhuoneessa. Ostin hetki sitten kokeiluun Humble Co:n hammaslankaa ja olen pitänyt siitä. Se on nylonia, mutta tulee pahvipakkauksessa, joka toimii samalla hammaslangan säilytyslaatikkona.

Kasvot, hiukset & vartalo:

 
Vartalovoiteet 
 

Sheavoita käytän kuivalle iholle varsinkin talvisin. Saaren taika sheavoi on ihanan kosteuttavaa ja tuoksuu mielestäni vegaaniselta valkosuklaalta. Sheavoi on myös mahtava kynsinauha- ja silmänympärysvoide! Pakkaus on metallia, jonka voi kierrättää tai sille voi keksiä uuden käyttötarkoituksen ennen kierrättämistä. Se voisi toimia esimerkiksi saippuarasiana. 

   Atopik hoitobalmi toimii bepanthenin korvikkeena. Tuote on todella kosteuttavaa ja riittoisaa. Lisäksi siinä on hoitavia ainesosia. Tuotetta kuuluu käyttää vain pieniin kohtiin, sillä se imeytyy hitaasti. Tuoksu ei itselleni ole se miellyttävin, mutta tärkeintä on toimivuus. Toinen miinuspuoli on tuotteen pakkaus. On ihanaa, kun yritykset alkavat käyttää biohajoavia pakkauksia, mutta valitettavasti rasva vuotaa pakkauksen läpi ja tahraa. Tämä tuote ei kuitenkaan ole täysin pakollinen kylpyhuoneessani, enkä luultavasti osta uutta. 

   Kasvo- ja vartalovoiteena itselläni toimii perinteinen Aqualan L -voide. Poistan sillä myös meikkien jämät suihkun jälkeen. Meikinpoistossa käytän joskus apuna vanhoista pyyhkeistä tekemiäni pestäviä vanulappuja. Aqualan L on vegaaninen, mutta tulee muovipakkauksessa. Ostan aina ison purkin voidetta, jolloin muovia tulee pitkällä tähtäimellä vähemmän. 

   Aurinkovoidetta ei sovi unohtaa! Parhaaksi olen todennut Louis Widmerin Extra sun protection 50 – aurinkovoiteen. Se on vegaaninen, vedenkestävä ja hajusteeton. Lisäksi tuote on ihoa kosteuttava. Käytän sitä kasvoille ja vartalolle, mutta suunnitelmissa olisi ostaa kasvoille erillinen päivävoide, joka sisältäisi uv-suojan. Olen nähnyt myös kompostoitavassa puikossa (samanlaisessa kuin kuvassa oleva dödö) olevaa aurinkorasvaa We love the planet -merkiltä. Sen suojakerroin on tosin vain 30, mutta se voisi toimia kasvoilla. Se on myös koralli- ja vesistöystävällinen, mikä on erittäin tärkeää luonnonvesissä uidessa. 

   Huulirasvana käytän Hurrawia. Hurrawin huulirasvoja on saatavilla todella monessa eri ”maussa”, oma lempparini on lakritsi. Ne ovat vegaanisia, luomuja ja reilun kaupan raaka-aineista valmistettuja. Hurrawilla on saatavilla myös aurinkosuoja huulille ja paksumpi rasva yöksi. Muovipakkauksen takia tuote ei tokikaan ole jätteetön ja alumiinipakkauksessa tuleva huulirasva olisi parempi. Huulirasvaa ei vuodessa kulu kuin pari pakkausta, joten muovin määrä ei kuitenkaan ole päätä huimaava. Huulirasvaa on helppo tehdä itsekin ja aion ehdottomasti kokeilla sen tekemistä tulevaisuudessa.

   En omista erillisiä ihonhoitotuotteita vielä, mutta suunnitelmissa olisi ostaa jo aikaisemmin mainitsemani uv-suojallinen päivävoide, happokuorinta ja ehkä joku seerumi. Nuorempana kärsin epäpuhtauksista ja ymmärrän täysin ihonhoitotuotteiden tarpeen. Kannattaa ostaa kerralla hyvät tuotteet ammattilaisen avustuksella, niin rahaa ja luontoa säästyy. Ihonhoitotuotteilla on tapana kasaantua, kun hyviä tuotteita ei meinaa löytyä. 

Suolasuihke:
 

2 dl vettä

1 rkl merisuolaa 

Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sekoita siihen suola. Jos käytät karkeaa merisuolaa, voit rikkoa kiteitä hieman ennen veteen lisäämistä. Anna jäähtyä ja lisää sitten suihkepulloon.

Suolasuihke on sähköisten hiusten pelastus! Sillä saa luotua myös kampauksia, kuten sotkuiset kiharat. Suolasuihke on oikeastaan ainut hiusten muotoilutuote, jota on aina kaapissani. Käytän suolasuihkeelle tällä hetkellä vanhaa muovipulloa, mutta lasinen olisi varmasti parempi vaihtoehto.

Deodorantti
 

Arkidödönä käytän We love the planet -deodoranttipuikkoa. Pakkaus on maatuvaa pahvia. Samaista dödöä on saatavilla myös kivassa metallipurkissa. Arjessa dödö pitää hyvin, mutta esimerkiksi urheillessa tai muuten rasittavammassa toiminnassa se saattaa valitettavasti pettää. Siksi omistan myös ainakin vielä toistaiseksi tujumman deodorantin, jota voi käyttää, kun tietää tarvitsevansa voimakkaampaa pitoa. We love the planetin dödö sisältää mehiläisvahaa, joten se ei periaatteessa ole vegaanista. Itseäni pieni määrä ei kuitenkaan haittaa, sillä hyvää luonnollista dödöä on muutenkin vaikea löytää. 

     Ihon pitää tottua luonnolliseen deodoranttiin. Voi mennä jopa muutama viikko kunnes tuote alkaa toimia – jos se on toimiakseen. Ei kannata siis säikähtää, jos luonnollinen dödö ei aluksi toimi.

Muut:

 
Palasaippua
 

Käsisaippuana vessassa käytän palasaippuaa, vähän mitä merkkiä milloinkin. Kun ostaa uuden palan mustaa saippuaa, on se kätevä laittaa puoliksi ja käyttää toista suihkussa ja toista käsisaippuana. Näin säästää rahaa. Koska musta saippua on erittäin riittoisaa, puolesta palasta riittää saippuaa moneksi kuukaudeksi. 

      Jos ei pidä palasaippuoista, on monelta saippuamerkiltä viime aikoina tullut täyttöpakkauksia. Niillä voi täyttää vanhaa saippuapulloa tai vastaavasti esimerkiksi keraamista pumppupulloa. Täyttöpakkauksissa on vähemmän muovia ja enemmän tuotetta kuin perinteisessä saippuapullossa.

Laastarit
 

Laastareina käytän Nutricaren Patch-laastareita. Harvoin niitä tarvitsee, mutta laastareita on hyvä olla aina varalla. Niillä on suolainen hinta, joten itse ostin ne vasta alennusmyynnistä. Laastarit ovat bambusta tehtyjä ja täysin biohajoavia. Ne ovat lisäksi kauniita ja sisältävät hoitavia ainesosia. Näissä ainut ongelma on se, että esimerkiksi kädet pestessä laastari menettää liimapintansa ja saattaa irrota. Laastari pitäisi kai muutenkin vaihtaa kädet pestäessä, joten se ei sinänsä haittaa.

Vanupuikot
 

Vanupuikkoja on nykyisin saatavina täysin muovittomina, esimerkiksi paperista tai bambusta valmistettuna. Muovittomat vanupuikot ovat lisäksi halpoja ja hyvin saatavilla olevia, joten kyseessä on erittäin helppo ekoteko. Myös kestovanupuikkoja on olemassa, mutta en ole niihin vielä törmännyt. 

Vessapaperi
 

Vessapaperina käytän hylsytöntä tai kierrätyskuidusta valmistettua paperia. Hylsyttömän vessapaperin myötä olen huomannut, että hylsy on oikeastaan turha keksintö. Paperi pysyy hyvin kasassa ilman sitä ja rullaan saa mahdutettua enemmän paperia. Muita vaihtoehtoja ekologiseksi vessapaperiksi ovat erilaisista kierrätyskuidusta valmistetut paperit, luonnonkuiduista, kuten bambusta valmistetut paperit, värjäämättömät paperit ja mahdollisimman ohuet paperit. Elämä ilman vessapaperia olisi liian extreme kokemus itselleni, mutta joillekin se toimii. Tällöin käytetään esimerkiksi bideetä ja pestäviä kankaanpaloja tai pyyhkeitä. Tietenkin paperinkin kanssa bideetä kannattaa hyödyntää niin paljon kuin pystyy.

Ekologisista menkoista löydät erillisen postauksen täältä! Luottotuotteeni ovat Thinx-alushousut, kestositeet ja kompostoitavat siteet.

saatat pitää myös näistä postauksista

Scroll to Top