Oman sadon säilöntä ja sadeveden keruuta vihdoinkin! | Suuntana omavaraisuus 

Elokuussa katse kääntyy jo tulevaan syksyyn (vaikka elokuu onkin kesäkuukausi!) ja oman sadon säilömiseen. Lähes kaikki marjat kypsyvät samaan aikaan ja alkaa olla jopa kiire pelastaa ne. Lisäksi yrtit ovat kasvaneet niin suuriksi puskiksi, ettei niitä ehdi käyttää tuoreena. Tämän kuun Suuntana omavaraisuus -postauksessa on aiheena kotitarvekalastus, kotitarve-eläimet ja säilöntä. Koska en syö eläintuotteita tai pidä eläimiä, keskityn postauksessa vain säilöntään. Lopuksi kerron kivoista edistysaskelista!

Meidän blogiporukkaa luotsaavat Satu (www.tsajut.fi) ja Heikki (www.korkeala.fi). Uusi postaus ilmestyy joka kuukauden ensimmäinen maanantai. Käy ihmeessä katsomassa myös muiden postaukset: linkit löytyy postauksen lopusta. En muuttokiireiden takia ehtinyt osallistumaan edellisen kuukauden postaukseen, joten on kiva päästä taas kertomaan itselle tärkeistä aiheista. 

Puutarha tällä hetkellä

Tämä kasvukausi on ollut vaikea ja paikoin lannistava. Kasvukauden alussa satoi yhtäkkiä lunta ja kylmä ja paahteisen kuuma ilma ovat vaihdelleet sen jälkeen. Tällä hetkellä on menossa lähes loputon sadeputki, joka on toisaalta hyvä juttu, mutta toisaalta vaikeuttaa sadonkorjuuta. 

Perunoihin iski jokin rutto, luultavasti lehtipolte. Toisaalta mukulat ovat onneksi vioittumattomia. Syyskylvetyistä porkkanoista vain kolme (!) on itänyt. Punajuuren lehdet on nakerrettu. Lähes kaikki kukat ovat harvoja ja kitukasvuisia, koska ne saatiin maahan niin myöhään kylmyyden takia. Esikasvatetut maissit, kurkut ja kesäkurpitsat kuoli ja uusintakylvöt paikoittain epäonnistuivat ja paikoittain ovat vain myöhässä. 

Onnistumisiakin on onneksi ollut. Valkosipulit ovat mielettömiä. Olen onnellinen, että ensimmäinen yritys onnistui näin hyvin. Palsternakka on kasvanut vahvaksi. Yrttejä on vaikka muille jakaa ja marjapuskat notkuu satoa. Lehtikaalille löytyi tosi hyvä paikka, josta tuholaiset eivät ole sitä löytäneet. Chilit ja tomaatit ovat hyvässä kasvussa, mistä olen ylpeä. Vihdoin onnistuin! Maa-artisokka on kasvattanut isot varret, mutta satoa saa luultavasti vasta keväällä. Ja vihdoin ja viimein alan saamaan myös kurkkua, kurpitsaa ja herneitä, pian ehkä papujakin. 

Tulen jakamaan vielä kasvukauden lopussa oivalluksia kasvukaudesta erillisessä postauksessa. Olen kirjoittanut puutarhavihkooni niitä ylös. Suosittelen tällaista vihkoa kaikille, sillä en ainakaan itse muista kesän aikana tekemiäni oivalluksia enää uuden kasvukauden alussa…

Jos haluat nähdä enemmän puutarhasisältöä, kurkkaa Instagram @mustikkamaitoa.

Säilönnästä yleisesti

On monta eri tapaa säilöä satoa. Sitä voi pakastaa, tehdä siitä hilloa, mehua tai siirappia, säilöä sitä etikkaan, öljyyn, suolaan tai vaikkapa alkoholiin, fermentoida ja kuivata. Kaiken a ja o ovat puhtaat välineet, kädet ja säilöntäpurkit. 

Tykkään itse säilöä satoa vanhoihin lasisiin hillo-, kastike- ja maustetahnapurkkeihin. Ei ole järkevää ostaa uusia purkkeja, kun hyviä tulee kannettua kaupasta kotiin pakostakin ruoan mukana. Etiketit on helppo irroittaa sekoittamalla loraus öljyä ja vähän ruokasoodaa tahnaksi ja hieromalla sitä tarraan. Kun tahnan antaa hetken vaikuttaa, etiketti irtoaa. Ilmeisesti myös hiustenkuivaajalla saa etikettitarroja irti. On tärkeää tehdä oma etiketti, josta käy ilmi purkin sisältö ja purkittamisvuosi. Siihen käy vaikkapa maalarinteippi tai liitutaulutussi, mutta myös valmiita tyhjiä etikettitarroja saa halvalla. 

Mielestäni säilönnässä tärkeintä on miettiä omia tarpeita. Ei ole järkevää säilöä satoa monella eri tavalla, jos lopulta haluaisikin vain syödä hilloa. Siksi säilön itse suhteellisen simppelisti satoni. Kannattaa miettiä tulevaa vuotta: millaista ruokaa syö ja onko ehkä jotain uutta, jota haluaisi kokeilla. Itse syön aamupuurossa hilloa tai pakastemarjoja, tykkään käyttää (pakastettuja) yrttejä kokkailussa ja mausteöljyt ovat ihania. Puolukkasurvos on ihan parasta soijapullien ja muusin kanssa ja pakastetut sienet ilahduttavat ympäri vuoden. Säilötyt punajuuret ovat syksyn ja talven herkkuruokaa ja muutkin etikkaan säilötyt kasvikset ovat ihan ok. Laadukkaat mehut tuovat iloa arkeen ja viikonloppuun. Näiden perusteella minun kannattaa pakastaa, hillota ja säilöä etikkaan ja öljyyn. Muilla tavoilla säilötyt ruoat menisivät luultavasti hukkaan. 

Haluaisin kannustaa myös hullutteluun. Etikkaliemiä voi maustaa monella eri tavalla. Kukkakaalille voi tehdä maukkaan tulisen chililiemen ja säilykekurkut voi maustaa vaikkapa inkiväärillä. Mausteöljyyn voi upottaa useita komponentteja ja hilloissakin voi irroitella sekoittamalla erilaisia marjoja ja mausteita. Myös perinteisellä suomalaisella makumaailmalla on kuitenkin paikkansa. Mikään ei voita ihan perinteistä mustikkahilloa, mummonkurkkuja tai säilykepunajuuria. 

Vinkkejä eri kasvisten säilöntään + omat säilöntäsuunnitelmani

Pyrin syömään suurimman osan sadosta tuoreena, sillä silloin se on parhaimmillaan. On kuitenkin ihanaa muistella kesää oman sadon aineksia syömällä. Satoa tulee paikoitellen liikaakin, joten säilöntä on hyvä tapa myös pelastaa sitä hävikiltä. Lisäksi metsän antimien säilöntä on antoisaa. Koska tänä vuonna satoa tulee vähemmän kuin toivoin, en pääse säilömään niin laajasti kuin olisin halunnut.

Yrtit

Yrttejä voi kuivata, pakastaa, säilöä öljyyn, suolata tai käyttää vaikkapa hillojen mausteina. Myös maustettu alkoholi toimii. Itse pakastan yrttejä, koska silloin ne ovat parhaimmillaan. Kaikkia yrttejä ei kannata pakastaa, mutta seuraavat olen todennut toimiviksi: persilja, rosmariini, salvia, timjami ja tilli. Jostain syystä rakuuna kärsi pakkasessa, vaikka sen pitäisi kestää. Myös ruohosipuli, oregano ja korianteri sopivat pakkaseen. Basilikaa kannattaa pakastaa öljyn kanssa jääpalamuotissa. 

Piparminttua tai oikeastaan mitä tahansa minttua voi kuivata paperipussissa ja käyttää teenä. Vaikka vihaan kuivaamista, saatan kokeilla tätä vielä kerran, sillä minttutee on herkullista. Yrttejä voi myös kuivata uunissa 40-60°C yön yli. Huoneenlämmössäkin voi kuivata yrttejä ripustamalla ne johonkin, mutta ne pölyyntyvät helposti. 

Mausteöljyn säilyvyydestä on monenlaista tietoa: pari viikkoa, kuukausi, vuosi… Tärkeintä on puhtaat ja kuivat yrtit. Parhaiten toimii puuvartiset yrtit, kuten rosmariini ja timjami. Olen ymmärtänyt, että parhaiten säilyy rypsiöljy, joka on maustunut hetken jääkaapissa ja sen jälkeen siivilöity.

Marjat

Marjat kannattaa pakastaa kokonaisena tai tehdä niistä hilloa tai mehua. Pakastemarjoihin voi lisätä sokeria, jotta niiden maku ei kitkeröidy. Tykkään pakastaa marjat isoihin minigrippeihin, joista niitä saa helposti kaadettua pienelle astialle jääkaappiin sulamaan. Marjoista voi myös tehdä sekoituksia.

Hillojen tekeminen on helppoa ja niitä voi tarvittaessa myös pakastaa. Vain taivas on rajana makuyhdistelmissä. Tänä vuonna haluan kokeilla ainakin tähtianis-herukkahilloa ja mustikka-rosmariinihilloa. Hilloamisen sijaan myös survos ja chutney ovat toimivia ratkaisuja. Aion survoa puolukkaa ja säilyttää sitä jääkaapissa purkissa. Se, kuten lakkakin, sisältää luontaista säilöntäainetta. Survosta voi myös pakastaa. 

Mehun tekeminen onnistuu tavallisessa kattilassa. Jos sato antaa myöten, kokeilen tehdä mustaherukkamehua. Mehustamisesta jäänyttä sakkaa (siis esimerkiksi marjahöttöä) voi pakastaa purkkeihin ja lusikoida vaikkapa puuron päälle. 

Jos haluaa kokeilla jotain vähän erilaista, marjoista voi tehdä siirappia, maustettua alkoholia tai niitä voi kuivata uunissa yön yli 60°C. Kuivaamisen jälkeen marjoista voi tehdä jauhetta.

Sienet

Sieniä voi kuivata, säilöä etikkaan tai suolaan tai pakastaa. Kuivaamista varten sienet kannattaa viipaloida ohuiksi ja kuivattaa uunissa 60°C yön yli. Jos sienionni suosii, pakastan tänäkin vuonna papan keräämiä sieniä <3

Kurkut

Oikeastaan ainoa tapa säilöä kurkkua on suolakurkun tekeminen eli kurkun säilöminen etikkaan. Ilmeisesti myös fermentointi voisi onnistua. Etikkaliemessä kannattaa olla luova: käytä chiliä, valkosipulia, inkivääriä, tilliä tai vaikkapa limeä. Aasialaiset kurkut ja mummonkurkut kiinnostavat! Jos satoa jää yli, saatan kokeilla niitä. 

Kurpitsat

Kurpitsaa voi pakastaa, hillota, soseuttaa pyreeksi, säilöä etikkaan tai kuivata. Talvikurpitsat sopivat parhaiten pakastamiseen, hilloihin ja soseisiin, sekä etikkaan ja kesäkurpitsat etikkaan ja kuivaamiseen. Aion kokeilla ainakin rosepippuri-myskikurpitsapikkelssiä ja kurpitsasosetta. Se sopisi leivontaan hyvin.

Chilit, paprikat ja tomaatit

Chilejä voi kuivata, hillota, säilöä etikkaan tai öljyyn, pakastaa tai käyttää muiden lienten maustamisessa. Myös oman chilikastikkeen teko on mahdollista fermentoimalla. Paprikaa voi säilöä etikkaan tai öljyyn ja pakastaa.

Tomaatteja voi kuivata, soseuttaa tai säilöä etikkaan. Pakastettu tomaattisose toimii hyvin erilaisten kastikkeiden, kuten pitsakastikkeen, pohjana.

Herneet ja pavut

Herneitä ja papuja voi kuivata, pakastaa ja säilöä etikkaan. Minulla on myös tapana kerätä siemeniä seuraavan vuoden kylvöjä varten. Kuivaamista varten herneistä ja pavuista poistetaan kaikki kuoret ja laitetaan ne ilmavasti esimerkiksi paperipussiin. Ryöppääminen ennen pakastamista on tärkeää, sillä se parantaa säilyvyyttä. 

Kaalit

Kaalia voi fermentoida, säilöä etikkaan ja pakastaa. Fermentoimalla voi tehdä esimerkiksi hapankaalta ja kimchiä. Pakastan aina lehtikaalta, mistä sitä on helppo heittää smoothien joukkoon.

Juurekset

Juureksia voi fermentoida, hillota, kuivata, pakastaa, säilöä etikkaan ja jopa mehustaa. Aion ehdottomasti kokeilla porkkanakakkuhilloa, jonka reseptin näin Tiktokissa. Teen myös säilykepunajuuria. Kuivaamista varten juurekset kannattaa siivuttaa ohuiksi ja kuivata uunissa 60°C yön yli.

Sipulit

Sipuleita voi hillota, säilöä etikkaan ja pakastaa. Myös paahdettua sipulia voisi tehdä, mutta en osaa sanoa säilyvyydestä. Valkosipulia voi hakettaa ja pakastaa minigripissä, jossa sen painelee levyksi ja ikään kuin käsin ”leikkaa” siitä kuutioita pussin läpi. Sitä voi pakastaa myös öljyn kanssa jääpalamuoteissa.

Omena, raparperi, luumu ja päärynä

Näitä kasviksia voi hillota, soseuttaa, pakastaa ja mehustaa. Raparperi käy pakastamiseen paloina, mutta muut soseuttaisin tai hilloaisin ennen pakastamista. Mehustamisesta yli jäänyt sakkakin voidaan pakastaa. Aion itse tehdä ainakin omena-kanelihilloa ja vanilja-luumuhilloa (jos saan sukulaiselta luumuja).

Villikortti

Kokeile kuusenkerkkää, männynkäpyjä, koivunlehtiä, villiyrttejä… Muista kysyä maanomistajan lupa niihin kasveihin, jotka eivät kuulu jokaisennoikeuksiin!

Kaupan tarjonnan säilöntä 

Olen pohtinut myös kaupan herkkujen säilömistä. Esimerkiksi paprika maksaa talvisin todella paljon, joten sitä voisi pakastaa. Myös purjoa olen yleensä pakastanut talven keittoja varten. Ihanan makeita kotimaisia kirsikkatomaatteja haluaisin säilöä, sillä niitä kaipaan kasvukauden ulkopuolella. Lisäksi persikka- tai nektariinihillo kiinnostaisi ja oikeastaan mikä tahansa satokauden herkku, kun tarkemmin ajattelee: kokonaisena pakastetut maissintähkät, tuliseen etikkaliemeen säilötyt kukka- ja parsakaalit, pakastetut kurpitsalohkot, etikkaan säilötty tähtianiksella maustettu fenkoli…

Edistystä on tapahtunut

Viime viikot ovat olleet sateisia, joten ryhdyimme vihdoin edistämään sadeveden keruuta. Lyhensimme ränniä ja laitoimme sen alle pienehkön, noin 80 litran saavin ja siihen kepin turvallisuutta parantamaan. Myös verkko on harkinnassa. Jatkossa olisi tarkoituksena tehdä muutama vastaava viritelmä toiselle puolelle pihaa. 

Toinenkin projekti, leikkimökistä puutarhavaja, on edistynyt ja lähes valmis. Takaseinälle kiinnitettiin vanhat, ylimääräiset feikki-Elfat ja jo olemassa olleet Ikean varastohyllyt pääsivät ikkunan alle. Jouduin ostamaan muutaman uuden laatikon alennusmyynneistä, mutta muuten kaikki ovat vanhoja tavaroita. 

Takaseinällä ylähyllyltä löytyy esikasvatuslaatikot, jotka ovat vanhoja sängynaluslaatikoita. Toisella hyllyllä ovat esikasvatusruukut. Kolmannella hyllyllä sijaitsee harsot ja verkot ja viimeiset hyllyt on varattu isoille ulkoruukuille.

Pienet ruukut löytyvät varastohyllystä. Lisäksi hyllyillä on linnunpelättimiä (sellaisia pyöriviä muovikeppejä, joista ei ole mitään hyötyä), pieniä tukikeppejä, laatikko ulkovalojen talvisäilytykseen, nimikylttejä, harsojen kiinnikkeitä ja pyykkipoikia. Tomaatin tukikiinnikkeille (eli leipäpussin sulkijoille) on tulossa vielä yksi pieni laatikko. Tukikeppejä pitää pystyssä ikivanha maalipurkki. Kaaret ja muut kasvituet saavat nojata rennosti seinään. Puutarhavälineet, esimerkiksi lapiot ja haravat, ovat erillisessä puuliiterissä.

Leikkimökin ulkopuolelle kiinnitin söpöt aurinkoenergialla toimivat valot. Aidasta roikkuu pari kaupan poistosta löytynyttä ruukkua, joihin pitäisi porata reiät pohjaan. Lisäksi väsäsin vanhasta roskiksen kannesta vesielementin linnuille ja hyönteisille. Pienille eläimille on edelleen vanha muovikulho, mutta haluaisin siihen tarkoitukseen jonkin kestävämmän lautasen kirpparilta. Puutarhavajan lähiympäristöstä löytyy myös aitaverkosta itse tehty kaari, raksalta jääneitä laattoja ja lavankauluksia, sekä hyvästä alennuksesta löytynyt istutuspöytä, jota olen himoinnut pari vuotta. 

Kompostia pitää etsiä syksyn alennuksista, sillä niiden hinnat ovat päätähuimaavia. Se ei onneksi ole tullut vielä pakolliseksi tällä alueella, joten kiirettä ei sinänsä ole (vaikka totta kai ruoantähteet haluaisi kompostoida).

Käy lukemassa myös muiden postaukset!

Vyöhyke 1

Kakskulma https://kakskulma.com/mita-haluaisin-osata-ja-kesan…

Krutbacken https://www.krutbacken.fi/ankat-ja-kanat-suuntana…/

Vyöhyke 2

Urban farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/…/kotitarpeilun… 

Vyöhyke 3

Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/…/suuntana… 

Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/…/suuntana… 

Rakkautta ja maan antimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/…/suuntana… 

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2023-osa-8/ 

Villa Varmo https://www.villavarmo.com/…/kotivaraelo-asioita… 

Vyöhyke 4

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/…/unelmana-omavaraisempi…

Vyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/…/elokuu-23-evasta-koko…/ 

Kommentit ovat pois päältä, mutta voit laittaa viestiä ig:ssä @mustikkamaitoa 🙂

saatat pitää myös näistä postauksista

Scroll to Top