Kurkistus alati kasvavaan hyötypuutarhaamme

Tervetuloa meidän puutarhaamme! Olen tykännyt kasvien istuttamisesta koko ikäni, mutta korona-aikana innostuin toden teolla kasvattamaan omaa ruokaani ja innostuin myös huonekasveista ihan uudella tavalla. Unelmani on omistaa iso pala maata, jolla viljellä kaikkea mahdollista. En ennen olisi voinut uskoa unelmieni muuttuvan näin, mutta ekologisuuden ja iänkin myötä kaipaan tällaista elämää. 

   Voisin sanoa onnistumisen avaimen piilevän siinä, että uskaltaa rohkeasti kokeilla ja epäonnistua. Kun viime vuonna aloin katsomaan videoita viherkasvien hoidosta, huomasin, ettei kasveja tarvitse varoa, eikä kasvien hoito ollutkaan vaikeaa. Toki opiskelin paljon asiasta, mutta voin sanoa, ettei tämän jälkeen minulta ole kuollut kuin ihan muutama kasvi. Toisin oli ennen. 

   Haluan kasvattaa omaa ruokaani taloudellisen säästön ja ekologisuuden takia, mutta myös siksi, että puutarhan hoitaminen on todella rentouttavaa ja palkitsevaa. Se on harrastus, josta todella nautin. 

   Aloittelijoille antaisin rohkean kokeilun lisäksi yhden vinkin; aloita pienestä. Kasvata vaikka yksi chili parvekkeella tai aloita jostain todella helposta ja pomminvarmasta, kuten herneistä ja perunasta. Ne eivät ole ikinä epäonnistuneet ainakaan omassa hoidossani. Taimista on helpompi aloittaa, sillä siemenistä kasvattaminen vaatii lämpimät olot ja paljon valoa, sekä todella paljon tilaa, jos kasvatuksessa on useampaa lajia. Taimet ovat itselläni aina jääneet vähän honteloiksi ja suosinkin valmiiksi kasvatettuja taimia. 

   Puutarhan hoitaminen ei ole utopiaa. Kun kasvit saavat valoa, ravinteita ja vettä, ne selviävät kyllä ihan hyvin. Ammattilaiset aina painottavat maaperän ja ravinteiden merkitystä, mutta itse ymmärrän hyvin vähän niistä. Kasvattaminen silti onnistuu hyvin! Kannattaa kuitenkin tutkia omaa maaperäänsä ja tunnistaa, onko se esimerkiksi savista. 

   Ekologisuuden takia on erittäin tärkeää, ettei rikkakasvien ja tuholaisten torjunnassa käytetä myrkkyjä. Myös lannoitteiden olisi tärkeää olla luonnonmukaisia. Itse tykkään käyttää tuholaisiin mäntysuopa-vesi-seosta, mutta jopa pelkkä vedellä suihkuttelu toimii ainakin aluksi! Myös minttu- tai chiliseosta voi käyttää. Rikkakasvien annan rehottaa tietyillä alueilla, joilla ne eivät haittaa muiden kasvien kasvua. Muuten nypin ne vain pois. Lannoitteena käytän kanankakkaa, omaa kompostia ja luomulannoitteita. Katteena käytän ruohonleikkuujätettä, joka pidättää vettä hyvin ja vähentää kastelun tarvetta. 

   Sitten vielä kirjasuositus: Palstalta parempaa, Arno Kasvi. Paras opas niin aloittelijalle kuin jo enemmän osaavalle. Kirja sisältää hoito-ohjeet yleisimmille ja vähän harvinaisemmillekin kasveille ja lisäksi paljon yleisiä hoito-ohjeita ja lajikesuosituksia. Ilman sitä en olisi uskaltanut napata vähän harvinaisempia kurkkuja ja kurpitsoja kasvatukseen. Myös Youtubesta Epic Gardening -kanava on auttanut hurjasti!

   Ja pieni varoituksen sana; osa näistä kasveista voi hyvinkin vielä kuolla tai olla tuottamatta mitään, haha. Kokeilen paljon uusia lajeja ja osa epäilyttää. Mutta itse kasvien kasvatuskin on palkitsevaa, vaikka ei satoa saisikaan. Teen päivityspostauksen myöhemmin kesällä! 

Laitoin lajikkeiden nimet aina, kun ne muistin/löysin. Suoraan sanoen en tiedä kuin alkeet lajeista ja niiden soveltuvuudesta juuri meidän vyöhykkeelle. 

Taimikasvatus:

Olen kasvattanut tänä vuonna todella monet kasvit suoraa siemenestä. Ekologisuuden takaamiseksi olen käyttänyt uudelleen säästämiäni muoviruukkuja ja lisäksi olen ostanut muutamia istutettuna maahan hajoavia ruukkuja. Multana olen käyttänyt kookosta + perliittiä, mutta harsosääsket rakastavat kookosta ja varsinkin kookosta, jossa on chilin taimi. Kookos ei oikeastaan loppupeleissä ole sen ekologisempaa kuin turvekaan, koska se tuodaan todella kaukaa Suomeen. Perliitti on uusiutumaton luonnonvara, mutta tällä hetkellä sitä käytetään niin vähän, ettei se aiheuta ongelmia ainakaan tietääkseni. Olen käyttänyt myös normaalia taimikasvatusmultaa. Paras vaihtoehto mullaksi olisi jonkinlainen turpeeton multa (ei kookos), mutta sellaista ei Suomesta vielä tietääkseni saa. 

Mitä meillä kasvaa?:

 

Peruna

  • Annabelle (edellisvuoden sadosta säästetty)
  • Rosamunda 
  • Puikula

Koska meillä ei ole kellaria, perunat käytän tuoreina ja säilytän jääkaapissa niin kauan kuin ne säilyvät. Muutaman saatan säästää taas seuraavan vuoden kylvöihin. 

Porkkana

  • Perus porkkananauha

Porkkanasta suunnittelen jääkaappisäilytyksen lisäksi tekeväni pikkelöityä porkkanaa ja kauemmin säilyvää säilykeporkkanaa. Saatan myös pakastaa muutaman paloina. Ongelma on se, ettei meillä ikinä ole tullut kauhean hyviä porkkanoita…

Maissi

  • Early King F1

Maissit käytän tuoreena. Tosin jos satoa oikeasti tulee kunnolla, pääsee sitä myös pakkaseen. 

Herne

  • Ruukkuherne ’Charmette’ maahan laitettuna  
  • Sokeriherne ’De Grace’ (mökillä)

Tuorekäyttöön ja pakastamiseen. Jos herneitä tulee oikein paljon, saatan kuivata osan. 

Härkäpapu

  • Karmazyn 

Tuorekäyttöön, pakkaseen & kuivatukseen. 

Myskikurpitsa

  • Kaupan kurpitsasta otetut siemenet

Myskikurpitsat säilyy aika hyvin ilman kellariakin, joten aion käyttää niitä tuoreena. 

Kurkku

  • Lemon
  • perus avomaankurkku

Kurkuista teen ainakin hölskytyskurkkuja tillin kanssa! Tosin vähän epäilen, tuleeko meidän taimista ikinä mitään. Yksi kurkku kuitenkin jo kukkii! Aion myös säilöä niitä ja käyttää ainakin sitruunakurkkua tuoreena. 

Kesäkurpitsa

  • Eight Ball F1

Tuorekäyttöön.

Yrttejä: 

  • persilja
  • minttu, piparminttu, + mökillä mansikkaminttu
  • tilli
  • ruohosipuli 
  • oregano x2
  • korianteri
  • kolakasvi
  • sitruunatimjami
  • rosmariini 

Yrttejä käytän paljon tuoreena. Lisäksi aion kuivata niitä ja tehdä ehkä jopa minttuteetä. Myös yrttiöljyä olisi kiva testata. 

Salaatti

  • Jäävuorisalaatti 
  • Salaattisekoitus: Amerikanischer Brauner, Salad Bowl, Red Salad Bowl, Lollo rossa, Australische Gele, Rouge Grenobloise

Tuorekäyttöön. 

Pinaatti

  • Red Kitten F1

Tuorekäyttöön. 

Purjo

  • Perus luomupurjo

Purjo ei ole ikinä onnistunut meillä, mutta en halunnut luovuttaa. Jos satoa tulee, menee purjot tuorekäyttöön ja paloina pakkaseen. 

Lehtikaali

  • Scarlet

Lehtikaali on parasta tuorekäytössä. Etenkin mustikka-lehtikaali-smoothie on hyvää. Lehtikaalit ovat lähteneet vähän niukasti kasvuun, koska kasvatin ne tällä kertaa siemenestä. Aika näyttää, tuleeko satoa. 

Broccolini (mökillä)

  • Atlantis F1

Broccolini on lempigrillattavani. Aivan mielettömän hyvää. Käytän siis ne tuoreena, jos satoa saan. 

Fenkoli

  • Finale

Fenkolit ovat lähteneet vähän onnettomasti kasvuun, mutta jos satoa tulee, käytän ne ihan vaan tuoreena. Olen säästänyt osan siemenpussista ja laitan ne suorakylvönä maahan juhannuksen jälkeen. Fenkoli tykkää lyhyemmästä päivästä kuin mitä Suomessa alkukesästä on. 

Chili

  • Lila Luzi
  • Jalapeño
  • Serrano

Tuorekäyttöön, pakastukseen ja ehkä jopa jonkinlaiseen öljyyn tai kuivatukseen. Tosin luultavasti vain Lila Luzi tuottaa chilejä (eikä se haittaa, sillä ne ovat mielettömän kauniita). Jalapeño on lempichilini ja olisin mielelläni sitäkin syönyt. 

Tomaatti

  • Black Cherry
  • Perus tomaattiamppeli
  • Strongboy

Tuorekäyttöön. Olen erityisen innoissani Black Cherry -kirsikkatomaateista, koska kuten jo nimestä kuulee, ne ovat melkein mustia. Kuumalla terassilla tomaatit kasvavat silmissä. 

Paprika

  • Mini Bell Mix

Nämä eivät kyllä varmasti tuota mitään, mutta tuorekäyttöön menee, jos ihme tapahtuu.

Lisäksi meillä kasvaa paljon marjapensaita, mansikkaa, raparperia ja muutama omenapuu. Pölyttäjille on myös paljon kukkia. Toivotaan sadontäyteistä kesää ja syksyä!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

saatat pitää myös näistä postauksista

Vieritä ylös