Ekologiset kuukautiset – 8 vaihtoehtoa

Menkoista ja varsinkin ekologisista sellaisista puhutaan vieläkin liian vähän. Ne ovat niin henkilökohtainen asia, ettei yhtä asiaa voi suositella kaikille. Ekologisista kuukautisista puhuttaessa kuulee vain kuukupista, joka ei tosiasiassa sovi kaikille. En itsekään käytä sitä, vaikka tuotteen ideasta tykkäänkin.

   Uudelleenkäytettävät menkkatuotteet saattavat kuulostaa ällöttäviltä ja epähygieenisiltä, mutta oikealla käytöllä ja putsauksella ne ovat täysin puhtaita ja turvallisia käyttää. Itseasiassa ekologiset menkkatuotteet ovat usein jopa hellävaraisempia ja siten turvallisempia kuin tavalliset tuotteet. Ekologisten kuukautistuotteiden saatavuus vaihtelee: joitain on saatavilla tavallisesta ruokakaupasta ja joitain täytyy tilata netistä, jopa ulkomailta. Olen listannut hinnan, ostopaikat, käytön ja hoidon jokaisen tuotteen alle, jolloin on helppoa valita itselleen sopiva tuote. Toivon, että tässä postauksessa on jotain jokaiselle. Omia lempituotteita voi korvata ekologisemmilla vähitellen ja vaihtaa lopuksi täysin ekologisiin, jos se hyvältä tuntuu. 

1. Kuukuppi

 

Kuukuppi on mielestäni mahtava keksintö. Se pysyy emättimessä alapaineen ansiosta ja kerää vuodon pieneen kuppiin, jota tyhjätään päivän aikana muutaman kerran. Sillä voi uida ja nukkua, joten kuukuppi on oiva korvike tamponille. Kuukuppi kestää käytössä vuosia ja se on valmistettu silikonista. Kuppia on kahta eri kokoa ja paljon eri värejä. Pienempi koko sopii lähes kaikille ja isompi koko sopii synnyttäneille ja niille, joilla on todella runsas vuoto. 

 

Hinta: noin 20-30€

Ostopaikka: tavalliset ruokakaupat, apteekit, Lunette, Ruohonjuuri yms.

Käyttö:

– Pese kädet ennen kuppiin koskemista. Voit sen jälkeen kastella kupin tai käyttää liukastetta, jotta laitto sujuisi helpommin. Taittele kuppi litteäksi ja sen jälkeen kaksin kerroin, jolloin se muodostaa C-kirjaimen. Taittelutapoja on myös muita, mikäli tämä ei onnistu. Vie kuppi taitettuna emättimeen ja tarkista sormella, että se aukesi sisälle kunnolla. Kuppia voi pitää kerrallaan 12h, myös öisin. Oikean tyhjennysmäärän oppii vain kokeilemalla, mutta yleensä se on 2-4 kertaa päivän aikana. 

– Kupin poistamista varten pese kätesi ja tartu kupin alaosasta. Purista pohjasta varovasti ja poista kuppi keinuttelemalla sitä puolelta toiselle samalla vetäen. Älä vedä antennista! Tyhjää kupin sisältö esimerkiksi vessanpönttöön. Huuhtele tämän jälkeen kuppi kylmällä vedellä. Vaihda veden lämpötila sitten kuumemmaksi ja pese kuppi esimerkiksi Luneten pesunesteellä. Laita kuppi sitten takaisin. 

Hoito: 

  • Ennen ensimmäistä käyttökertaa: keitä kuppia 20 minuuttia. 
  • Menkkojen aikana: pese esimerkiksi Luneten pesunesteellä ja kuumalla vedellä, tai Luneten kosteuspyyhkeillä, mikäli puhdasta vettä ei ole saatavilla.
  • Menkkojen jälkeen: keitä kuppia 5-10 minuuttia tai käytä Luneten kosteuspyyhkeitä. 

 

2. Uudelleenkäytettävä tamponi

 

Uudelleenkäytettävät tamponit ovat mielenkiintoinen keksintö. Tällainen tamponi on periaatteessa rullattu kankaanpala, johon on kiinnitetty naru. En usko, että tämä tuote sopii kovinkaan monelle, mutta se on varmasti kokeilemisen arvoinen. Tuotteessa ei ole asetinta, joten se pitää laittaa paikoilleen käsin. Olen nähnyt näitä Suomessa myynnissä oikeastaan vain Jyväskylän Kangaskaupan nettisivuilla. Kyseessä on Imse Vimse -merkkinen tuote ja he valmistavat myös esimerkiksi kestositeitä. Tamponit on valmistettu luomupuuvillasta. 

Hinta: noin 20€/8kpl

Ostopaikka: Jyväskylän Kangaskauppa

Käyttö: Kangas rullataan haluttuun kokoon, joko löysälle tai kireälle. Sen jälkeen narua pyöritellään kankaan ympärille, kunnes naru on halutun pituinen. Naruun voi tehdä pienen solmun, jotta se pysyisi paikoillaan. Tamponi asetetaan samalla tavoin kuin normaali tamponi. Se tulee vaihtaa vähintään kuuden tunnin välein. Käytön jälkeen tamponi huuhdellaan kylmällä vedellä ja laitetaan pesupussiin tai vastaavasti vesisankoon pesua odottamaan. Jos ei ole kotona vaihtamisen aikana, voi mukaan ottaa silikonipussin, joka ei päästä nesteitä läpi ja pestä tamponi sitten kotiin tullessa. 

Hoito:

  • Ennen ensimmäistä käyttökertaa: pese koneessa 90°C tai keitä minuutin ajan. 
  • Menkkojen aikana: kylmällä vedellä huuhtelu ennen pesupussiin laittoa ja pesu 60-90°C. Tuote voidaan pestä normaalin pyykin mukana normaalilla pesuaineella, mutta mitään muita aineita ei saa käyttää. Pesun jälkeen tuotetta voidaan vielä keittää muutaman minuutin ajan, jotta pesuainejäämät poistuisivat.   

3. Uudelleenkäytettävä tamponiasetin

 

Tämä oli itselleni ihan uusi tuttavuus. Tamponeissahan on joskus muovinen asetin, josta syntyy paljon sekajätettä menkkojen aikana. Tällä tuotteella voi siis käyttää tamponeita, joissa ei ole mukana asetinta, jos ei halua laittaa tamponeja käsin. Tuote kestää  väitetysti käytössä ainakin 10 vuotta ja on itsepuhdistuva.

 

Hinta: 30€

 

Ostopaikka: Dame (UK)

Käyttö: Poista kansi ja vedä ulos se osa, joka työntää tamponin ulos tuotteen sisältä. Laita tuotteen sisälle kuorestaan poistettu tamponi ja varmista, että nauha kulkee sille varatusta paikasta. Laita ”työnnin” takaisin ja laita tuote emättimeen samalla tavoin, kuin asetin muutenkin laitetaan. Työnnä, kunnes tamponi on ulkona tuotteesta. Poista varoen ja puhdista. 

Hoito: Huuhtele käytön jälkeen juoksevan veden alla ja kuivaa esimerkiksi vessapaperilla. Jos puhdasta vettä ei ole saatavilla, pyyhi tuote puhtaaksi ja pese se myöhemmin, kun vettä on saatavilla. Älä keitä! 

(Tämä pelkällä vedellä pesu ihmetyttää vähän ja itse ainakin pesisin tuotteen edes joskus hellävaraisella saippualla.)

4. Biohajoava tamponi

 

Jos haluaisi käyttää perinteistä tamponia, kannattaa valita biohajoava tamponi. Ainakin Vuokkoset valmistaa tällaisia tamponeita. Tamponeissa ei ole asetinta, mutta jos sellaista haluaisi käyttää, nämä toimivat varmasti hyvin jo aikaisemmin mainitsemani Dame-asettimen kanssa. Tamponit on valmistettu luomupuuvillasta. Yleensä tamponeissa on muovia ja muita haitallisia aineita, jotka ärsyttävät ihoa ja tuottavat sekajätettä. Asettimen kanssa tulevat tamponit tuottavat vielä enemmän jätettä, mutta ymmärrän asettimen tarpeen. Pahvisiakin asettimia on olemassa ja sekin on hyvä vaihtoehto korvaamaan muovia!

 

Hinta: muutama euro

 

Ostopaikka: esimerkiksi tavalliset ruokakaupat

 

Käyttö: Käytetään kuten tavallista tamponia. 

 

Hoito: Käytön jälkeen voidaan kompostoida. En löytänyt tietoa pakkauksen hävittämisestä, joten oletan sen olevan kierrätettävä, ei kompostoitava. 

 

5. Kestoside

 

Tykkään itse käyttää kestositeitä kotona ja öisin, mutta ulos lähtiessä ne näkyvät häiritsevästi vaatteiden läpi (ellei päällä ole suurta mekkoa tai pidempää paitaa). Kestosidettä on todella mukava käyttää ja öisin voi olla varma siitä, että keho saa hengittää kankaan läpi. Siksi suosittelen niitä varsinkin yökäyttöön, mutta päivisin on parempi käyttää jotain muuta suojaa, mikäli siteen näkyminen häiritsee. Napittomat kestositeet tosin voisivat toimia päiväkäytössä. Kankaiset siteet on valmistettu luonnollisista materiaaleista, esimerkiksi bambusta ja puuvillasta. 

 

Hinta: hieman alle 10€/kpl merkistä riippuen

 

Ostopaikka: esimerkiksi Ruohonjuuri, Ekolo, Lunette, Jyväskylän kangaskauppa ja jotkut apteekit ja ruokakaupat. 

 

Käyttö: Laitetaan paikoilleen siivekkeissä olevien neppareiden avulla. Oikean vaihtovälin oppii käytössä, mutta imukyky vastaa tavallista sidettä. Jos ei ole kotona siteen vaihtamisen aikana, voi mukaan ottaa silikonipussin, joka ei päästä nesteitä läpi ja pestä side sitten kotiin tullessa. 

 

Hoito: Käytön jälkeen side kannattaa huuhdella haalealla vedellä ja laittaa pesupussiin tai vastaavasti vesisankoon odottamaan pesua. Side pestään 60°C ja se voidaan pestä muun pyykin mukana. Mitään ylimääräisiä aineita ei saa käyttää, vain tavallista pyykinpesuainetta. Pesun jälkeen side kuivatetaan ilman kuivausrumpua.  

6. Biohajoava side

 

Jos normaalia sidettä haluaisi käyttää, on biohajoava side hyvä valinta. Tällä hetkellä ilmeisesti vain Vuokkoset valmistaa tällaisia siteitä. Siteet voidaan kompostoida kääreiden kanssa ja tuotepakkauksen voi kierrättää. Osa pakkauksista on myös biohajoavia. Siteet on valmistettu luomupuuvillasta ja muista luonnollisista materiaaleista, jotka antavat ihon hengittää. Normaalit siteet sisältävät usein muovia ja muita haitallisia aineita, ja siksi ne tuottavat niin paljon jätettä ja voivat ärsyttää ihoa. 

 

Hinta: muutama euro siteen mallista riippuen

 

Ostopaikka: esimerkiksi tavalliset ruokakaupat

 

Käyttö: Käytetään kuten tavallista sidettä.

 

Hoito: Käytön jälkeen voidaan kompostoida kääreen kanssa ja pakkauksen voi kierrättää/kompostoida materiaalista riippuen. 

 

7. Thinx-alushousut

 

Rakastan omia Thinx-alushousujani. Thinxejä ei saa tällä hetkellä muualta kuin heidän omilta sivuiltaan USA:sta ja Nudgelta Helsingin myymälästä suoraa asiakkaalle -periaatteella. Tilasin omani alennusmyynneistä, jolloin tulleja ja veroja ei tullut. Thinxit ovat kuin tavalliset alushousut, mutta ne imevät kuukautisveren. Parhaimmillaan ne imevät 4 tamponin verran verta. Tosin itselläni tämä ei kyllä ollut totta. Läpi tulee jos on tullakseen oli päällä sitten mikä vaan suoja. Thinxit toimivat kuukautissuojana itsessään, mutta niitä voi myös käyttää esimerkiksi lisäsuojana tai varasuojana ennen menkkoja/menkkojen jälkeen. Ne ovat mahtavat myös öiseen käyttöön. 

 

Hinta: noin $20-40 mallista riippuen

Ostopaikka: Thinx (USA), Nudge

Käyttö: Käytetään kuin tavallisia alushousuja. Thinxejä voi käyttää koko päivän tai vaihtaa uudet kesken päivän, riippuen vuodon määrästä. Alushousujen kanssa ei tarvitse muita kuukautissuojia, mutta jos vuoto on runsasta, voi alushousuja käyttää esimerkiksi kuukupin tai siteen kanssa. Jos ei ole kotona kun alushousut pitäisi vaihtaa, voi mukaan ottaa silikonipussin, joka ei päästä nestettä läpi ja pestä ne sitten kotiin tullessa.  

Hoito: Käytön jälkeen alushousut kannattaa huuhdella haalealla vedellä ja laittaa pesupussiin tai vesisankoon pesua odottamaan. Thinxit pestään 30°C koneessa tai käsin. Niihin ei saa käyttää mitään ylimääräisiä aineita, vain normaalia pyykinpesuainetta. Alushousut voi pestä muun pyykin kanssa. Sen jälkeen ne kuivataan ilman kuivausrumpua. Thinxejä ei saa silittää! 

 

8. Aisle-boxerit

 

Ilahduin, kun löysin tämän tuotteen. Aisle valmistaa sukupuolineutraaleja kuukautisalushousuja kaikille niille, jotka eivät halua käyttää perinteisiä pikkareita. Heillä on myynnissä myös tavallisia pikkareita ja esimerkiksi kangassiteitä. En löytänyt tietoa siitä, toimittavatko he Suomeen tällä hetkellä, mutta tuotteita on myynnissä ympäri maailmaa Islantia myöten. Kannattaa pitää siis silmät auki ulkomailla ja Suomeen toimituskin voi tulla myöhemmin vaihtoehdoksi. 

 

Hinta: $46

 

Ostopaikka: Aisle (USA) ja monet kaupat ympäri maailmaa.

 

Käyttö: Käytetään kuten tavallisia alushousuja. Oletan, että niitä voi käyttää koko päivän tai vastaavasti vaihtaa päivän aikana toiset. Jos ei ole kotona vaihtamisen aikaan, voi mukaan ottaa silikonipussin, joka ei päästä nestettä läpi ja pestä housut sitten kotiin päästyään. 

 

Hoito: Huuhtele haalealla vedellä käytön jälkeen ja laita pesupussiin tai vesisankoon odottamaan pesua. Pesulämpötilaa en sivuilta löytänyt, mutta olettaisin, että pesu 30-60°C on sopiva. Pese tavallisella pesuaineella. Älä käytä huuhteluainetta tai muita ylimääräisiä aineita. Boxerit voi pestä muun pyykin mukana ja ne voi myös ilmeisesti kuivata rumpukuivauksella. 

 

kuvat: 1. Lunette, 2. Jyväskylän kangaskauppa, 3. Dame, 4. Vuokkoset, 5. Lunette, 6. Vuokkoset, 7. Thinx, 8. Aisle

lähteet: Lunette, Jyväskylän Kangaskauppa, Dame, Vuokkoset, Thinx, Aisle

saatat pitää myös näistä postauksista

Vieritä ylös