Vegaanin grillikausi – valmistuotteita & reseptejä

Vegaaneille ja kaikille, jotka haluavat syödä enemmän vegeruokaa, löytyy hurjasti grillattavaa! Olen ollut vegaani muutaman vuoden ja kokeillut siinä samalla vaikka kuinka montaa eri valmistuotetta ja muita reseptejä. 

   On tärkeää löytää juuri ne itselleen sopivat valmistuotteet ja reseptit, eikä luovuttaa heti. Suoraan sanoen tykkään vain harvoista pihveistä ja makkaroista, ja olenkin tuntenut epätoivoa (grilli)ruoan suhteen. Ajatus siitä, että pitäisi syödä loppuikäni pahvinmakuista ruokaa, ärsytti. Kun rohkeasti kokeilin eri valmistajien tuotteita, löysin lopuksi omat lempparini, jotka jaan myös tässä postauksessa. 

Ekovinkki grillaukseen: Uudellenkäytettäviä grillialustoja löytyy nykyisin useista kaupoista! Ne voi pestä astianpesukoneessa. 

Ja toinen vinkki: Kurkkaa vegaanituotteet.net! Sieltä löytyy tosi hyvin markettien vegaanituotteita ja olenkin käyttänyt sitä apuna tässä postauksessa. Olen maininnut vain muutamia tuotteita ja siksi kannattaakin katsoa lisää ideoita kyseiseltä sivulta. Sieltä löytyy ruokaa oikeastaan joka makuun ja joitain tuotteita on varmasti lähikaupassasi. Listoilta tosin puuttuu muutamia uutuustuotteita, minkä takia kannattaakin lukea tuotteiden tuoteselosteita aktiivisesti. 

Pihvit:

(Kuvat: valmistajat)

Muutama hyvä esimerkki:

  1. Apetit Kasvisjauhispihvit (gluteeniton)
  2. Apetit Mustapapupihvi (gluteeniton)
  3. Beyond Meat Beyond burger (gluteeniton) (oma lemppari!)
  4. Pouttu Muu Kasvisgrilletti (gluteeniton)
  5. Tasty Burgerpihvit (gluteeniton)
  6. LikeMeat Schnitzel (gluteeniton)
  7. Bon Vegan Soijagrillipihvi (oma lemppari!)
  8. Gold & Green Nyhtökaura hampurilaispihvi
  9. Hälsans Kök Kasvispihvi 
  10. Hälsans Köks Sensational Burger (oma lemppari!)
  11. Moving Mountains Burger
  12. Valio Mifu vegepihvi
  13. Wheaty Grilli seitanpihvi (oma ehdoton lemppari, mutta vaikea löytää nykyään…)

Kokeile tehdä grillihamppareita! Pihvejä voi myös leikata pienemmiksi paloiksi vartaisiin. 

Sivele pihvit esimerkiksi näillä, jos haluat lisämakua ja mehevyyttä: 

(Kuvat: valmistajat)

  1. Mikä vaan vegaaninen chilikastike
  2. Mikä vaan vegaaninen bbq-kastike
  3. Kapteenin Punaviini-pippurimarinadi
  4. Kapteenin Pulled pork bbq-kastike
  5. Keiju yrtti- tai currymarinadi
  6. Pirkka grillauskastike
  7. Pirkka marinointikastike
  8. Pirkka Hoisin-kastike
  9. Saarioinen marinointikastike
  10. Saarioinen grillauskastike
  11. DeSiam Peanut Coconut dippikastike
  12. Siipiveikot Hot Wings -kastike

Makkarat: 

(Kuvat: valmistajat)

Muutama hyvä esimerkki:

  1. Bon Vegan Kasvisgrillimakkara
  2. Bon Vegan kasvisnakki (oma lemppari!)
  3. Döner Harju Bratwurst
  4. Döner Harju Chilimakkara
  5. Hälsans Kök Sensational saurage
  6. Hälsans Kök Sensational chorizo
  7. Linda McCartney’s makkarat
  8. Moving Mountains Makkara (oma lemppari!)
  9. Pouttu Muu Grillimakkara jalapeño-vuusto (gluteeniton) (oma lemppari!) 
  10. Pouttu Muu Grillimakkara valkosipuli-yrtti (gluteeniton)
  11. Pouttu Muu Grillimakkara original (gluteeniton) (oma lemppari!)
  12. VegMe Chorizo (gluteeniton)

Makkaroita voi hyödyntää myös tekemällä esimerkiksi grillipyttipannua tai makkaraperunoita. Nakeista voi tehdä grillihodareita!

Muut:

(Kuvat: valmistajat)

Kokeile rohkeasti myös esimerkiksi joitain näistä:

  1. Kiinteää tofua (esim. Jalotofu Marinoitu tai SoFine Tofu To Grill)
  2. Yosa Kaurapala, yrtit tai maustamaton
  3. SoFine Tofu Skewers chicken style
  4. Apetit parsakaali- tai kukkakaaliwings (gluteeniton)
  5. Pyöryköitä (esim. Boltsit)
  6. Nugetteja (esim. Naturli Chick Free nugetit tai Apetit Kasvisjauhis Vegenugget Mexican, molemmat gluteenittomia)

Lisukkeet: 

 

Tabbouleh-salaatti

neljälle

  • 5 dl vettä
  • suolaa
  • 1,5 dl couscousia tai bulguria
  • 1 dl sitruunamehua
  • 2-3 isoa tomaattia
  • 1/2 kurkku
  • tuoretta persiljaa & minttua
  • oliiviöljyä

Kiehuta vesi ja lisää siihen suola. Ota kattila pois levyltä. Lisää couscous turpoamaan kattilaan kannen alle ja anna olla noin kymmenen minuuttia. Lisää sitruunamehu. 

Pilko tomaatit ja kurkku mahdollisimman pieniksi paloiksi. Hienonna persilja ja minttu. Sekoita kulhossa keskenään couscous, tomaatit, kurkku ja yrtit. Lorauta päälle oliiviöljyä. Anna jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua. 

Coleslaw

neljälle

  • 1 sipuli
  • 1/2 keräkaali
  • 4 porkkanaa
  • 2,5 dl vegaanista majoneesia/kaurakermaviiliä tai niiden sekoitusta
  • 2 rkl sitruunamehua
  • suolaa & pippuria
  • 2 rkl ruokosokeria

Kuori ja hienonna sipuli. Poista kaalista kanta ja muutama uloin lehti. Leikkaa se ohuiksi suikaleiksi. Kuori ja raasta porkkanat raastimen isoimmalla terällä. Laita kasvikset kulhoon ja lisää kaikki loput ainekset. Sekoita hyvin ja anna maustua jääkaapissa hetken ennen tarjoilua. 

Mausteinen perunasalaatti

4-6 annosta

  • 5 keitettyä perunaa
  • pieni sipuli
  • 1 omena

kastike:

  • 200 g kaurakermaviiliä
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 2 rkl sinappia
  • 2 rkl ruokosokeria
  • 4 valkosipulinkynttä
  • suolaa ja pippuria
  • (kevät- tai ruohosipulia päälle)

Keitä perunat ja anna niiden jäähtyä. Kuori ja kuutio perunat, sipuli ja omena. Lisää ne kulhoon. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja lisää se kulhoon muiden ainesten päälle. Sekoita kunnolla. Anna perunasalaatin maustua hetken jääkaapissa ennen tarjoilua. Hienonna päälle kevät- tai ruohosipulia halutessasi. 

Valmislisukkeet: 

(Kuvat: valmistajat)

Muutama esimerkki:

  1. Atria Appelsiini-tyrni kaalisalaatti (gluteeniton)
  2. Rainbow Punajuurisalaatti
  3. Salaatix Vege Sienisalaatti (gluteeniton)
  4. Salaatix Vege Grillisalaatti (gluteeniton)
  5. Tuorekset Coleslaw
  6. Kotimaista Perunasalaatti

Parhaat kasvikset grilliin:

  • Bataatti (paahda ensin hetken uunissa)
  • Perunat, varsinkin uudet perunat! (keitä ensin)
  • Fenkoli (paahda/keitä hetken ensin)
  • Maissi
  • Salaatti (valitse paksu salaatti)
  • Paprika
  • Chilit
  • Täytetyt herkkusienet: Täytä vegaanisella tuorejuustolla. Päälle voi kääriä vegaanista pekonia!
  • Kesäkurpitsa
  • Porkkana (keitä ensin)
  • Pihvitomaatti
  • Parsa
  • Broccolini
  • Valkosipuli (laita folion sisään)
  • Punasipuli 

Kokeile rohkeasti yhdistellä kasviksia ja tehdä esimerkiksi nyyttejä tai vartaita. Kokeile kasviksia monessa eri muodossa: perunasta voi tehdä murskattuja perunoita, tilliperunoita, lohkoperunoita yms. Mausta rohkeasti yrteillä ja/tai kastikkeilla. 

Sivele kasvikset esimerkiksi jollain näistä:

 

Chilikastike
  • 1 chili
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 1 rkl sitruunamehua
  • tuoretta minttua 

Pilko chili ja minttu, ja sekoita kaikki ainekset keskenään. 

Korianterikastike
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 1 rkl limemehua
  • 1 rkl hoisin-kastiketta
  • raastettua inkivääriä
  • 1 pieni jalapeño 
  • tuoretta korianteria

Pilko jalapeño ja korianteri, ja sekoita kaikki ainekset keskenään. 

Pesto

Vegaanisia valmispestoja löytyy monia. Kokeile esimerkiksi Urtekramin vihreää pestoa tai Pirkan Arrabbiata pestoa. Ne ovat lemppareitani. 

Vinkki: Kasviksia ei aina tarvitse sivellä öljyllä. Voit kokeilla myös esimerkiksi agavesiirappia tai muuta siirappia. Öljyyn voi myös sekoittaa oikeastaan mitä vaan. Tykkään joskus tehdä ihan vain esim. valkosipuli-sitruuna-öljyä. 

Parhaat yritit grilliruokaan:

  • rosmariini (laita oksia sekaan ja poista ennen syömistä tai murskaa morttelissa ennen laittoa, mikäli haluat syödä ruoan rosmariinin kera)
  • timjami 
  • minttu, persilja, korianteri (kokeile kastikkeissa)
  • tilli (etenkin perunoiden kanssa, kokeile myös tofuun)
  • oregano (kokeile etenkin grillipizzan päälle!)

Kastikkeet ruoan kanssa: 

 

Vegemajo

Tästä tulee noin 2 dl valmista majoneesia, eli neljälle ihmiselle pieni annos tai kahdelle isompi.

  • 1/2 dl soijamaitoa
  • 2 dl rypsiöljyä
  • 3 rkl sitruunamehua
  • 3 valkosipulinkynttä
  • ripaus suolaa

Sekoita soijamaito, rypsiöljy ja sitruunamehu sauvasekoittimella, kunnes koostumus on oikea. Murskaa valkosipulit ja lisää ne suolan kanssa majoneesiin. Anna maustua jääkaapissa vähintään 30 minuuttia. 

Tsatsiki

neljälle

  • 1/2 kurkku
  • 200 g vegaanista kreikkalaista jugurttia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1/2 sitruunan mehu
  • 1 tl agavesiirappia
  • suolaa & pippuria
  • tuoretta minttua
  • oliiviöljyä

Raasta kurkku ja valuta siitä ylimääräinen neste siivilän avulla. Sekoita kulhossa kurkkuraaste, jugurtti, murskatut ja hienonnetut valkosipulinkynnet, sitruunamehu, agavesiirappi ja mausteet. Hienonna tsatsikin päälle tuoretta minttua ja pyöräytä oliiviöljyllä raita sen päälle.

Salaattikastike

neljälle

  • 200 g vegaanista maustamatonta jugurttia
  • 0,5 dl vegaanista majoneesia
  • 1 rkl vahvaa sinappia
  • (ripaus kala namak -suolaa, tuo kananmunan makua)
  • 2 rkl sitruunamehua
  • tuoretta tilliä
  • suolaa

Hienonna tilli ja sekoita kaikki ainekset keskenään. 

Mansikkasalsa

neljälle

  • 0,5 l mansikoita
  • tuoretta basilikaa
  • 0,5 dl oliiviöljyä
  • 1 rkl haluamaasi etikkaa (esim. punaviinietikka)
  • 2 rkl ruokosokeria/fariinisokeria

Pilko mansikat pieniksi paloiksi ja hienonna basilika. Lisää ne kulhoon ja kaada päälle oliiviöljy, etikka ja sokeri. Anna maustua ennen tarjoilua. 

Valmiskastikkeet:

(Kuvat: valmistajat)

Muutama esimerkki:

  1. Kavli vegaaninen majoneesi
  2. Lidl Chef Select&You Hummus
  3. Poppamies Bbq-kastikkeet
  4. Auran Valkosipuli-persiljalevite (Parasta ikinä! Kokeile esimerkiksi pihvin päälle tai maissin marinadiksi)
  5. Kapteenin salaatinkastikkeet
  6. Kaikki Auran vegaaniset kastikkeet

Kokeile jälkkäriksi esimerkiksi jotain näistä:

 

  • Ananas
  • Nektariini/persikka
  • Vesimeloni
  • Päärynä
  • Banaani

+ vaniljajäätelöä tai kermavaahtoa!

Banoffee-nyytit grillissä

neljälle

  • 4 banaania
  • 2 levyä haluamaasi suklaata
  • neljä isoa digestivekeksiä
  • (kermavaahtoa)

Leikkaa foliosta niin iso pala, että se mahtuu banaanin ympäri. Leikkaa sen sisälle pienempi pala leivinpaperia vuotamisen estämiseksi. Tee näitä neljä. Pilko banaanit ja aseta ne leivinpaperien päälle niin, että jokaiselle tulee yksi banaani. Laita banaaniviipaleiden väleihin suklaapaloja ja murusta päälle digestivekeksi. Sulje folio ja laita kääryleet grilliin pienelle lämmölle/jälkilämmölle. Anna olla siellä pääruoan syömisen ajan (tai n. 20-30 min lämmöstä riippuen). Tarjoile halutessasi kermavaahdon kanssa. 

Hedelmäsalaatti grillissä

neljälle

  • cantaloupemeloni tai muu pieni meloni
  • 1 banaani
  • 1 mango
  • 1 päärynä
  • 2 persikkaa
  • tummaa siirappia/agavesiirappia
  • 0,5 tl kanelia
  • (kermavaahtoa tai vaniljajäätelöä)

Kuori ja pilko hedelmät pieniksi paloiksi. Laita ne kulhoon ja kaada päälle kunnolla siirappia. Lisää kaneli ja sekoita kunnolla. Laita hedelmät syvälle grillialustalle tai folion sisään ja grillaa, kunnes pehmeitä. Tarjoile halutessasi kermavaahdon tai jäätelön kanssa. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

saatat pitää myös näistä postauksista

Vieritä ylös