Jätteetön keittiö – kurkistus keittiööni

Keittiö on kylpyhuoneen lisäksi yksi pahimmista jätteen lähteistä. Tässä postauksessa esittelen parhaat vinkkini keittiön jätemäärän vähentämiseen. Se on loppujen lopuksi todella helppoa ja yksinkertaista, kun siitä tulee osa arkea ja tottumuksia.

   Olen siinä mielessä etuoikeutettu, etten tarvitse elämässäni apuvälineitä. Tiedän, että esimerkiksi tietyistä sairauksista tai vammoista kärsivät ihmiset joutuvat käyttämään apuvälineitä, kuten muovipilliä juomiseen. Minulla ei myöskään ole allergioita, jotka vaatisivat erityisvalmisteluita keittiössä. Ota siis tästä postauksesta talteen vain ne vinkit, jotka pystyt itse toteuttaa elämässäsi, äläkä pode huonoa omaatuntoa esimerkiksi muovin käytöstä, jos sitä oikeasti tarvitset. 

 

Ruoan säilytys

Ruoantähteet säilötään usein jääkaapissa muovirasioissa tai astioissa elmukelmulla peitettynä. Pakastimessa käytetään kertakäyttöpusseja ja -rasioita. Eväsleipäkin saatetaan kääriä elmukelmuun. Muovia tulee käytettyä hurjat määrät huomaamatta, mutta onneksi ruuan säilytykseen on monia ekologisia vaihtoehtoja. 

   Olen ostanut Ikeasta lasisia astioita, joihin ruoan voi säilöä jääkaapissa ja ne toimivat lisäksi eväsrasioina. Elmukelmun korvikkeena käytän soijavahakäärettä ja silikonikääreitä, mutta myös mehiläisvahakääreet toimivat hyvin. Niitä on tullut tavallisiin ruokakauppoihin, mikä on mahtavaa. Käytän usein myös kahta lautasta päällekkäin tai lautasta kantena. Säästän ruoan mukana tulevat lasipurkit ja käytän myös niitä säilytykseen. Pakkasessa käytän pestäviä uudelleenkäytettäviä muovirasioita. Olen nähnyt myös lasiastioita käytettävän, mutta itse varmaan rikkoisin ne liian herkästi pakkasessa. Saatan kokeilla sitä kuitenkin tulevaisuudessa. Nestettä pakastaessa täytyy muistaa jättää hieman tilaa laajenemiselle, ettei astia rikkoonnu. Jos on tottunut pakastepusseihin, suosittelisin koneessa pestäviä silikonipusseja (Stasher) niiden korvikkeeksi. Niitä voi käyttää myös jääkaappiruoan säilytykseen, eväspussina ja kuivatuotteiden säilytykseen. Eväspussina voi käyttää myös vaikkapa vanhaa leipäpussia.

   On tärkeää säilöä ruoka oikein, jotta se säilyisi mahdollisimman kauan. Joskus ruoka on hyvä ottaa pois sen pakkauksesta kaupasta tullessa, jotta säilyvyys paranisi. Kasviksia voi säilyttää jääkaapin vihanneslaatikossa ilman pakkausta, kunhan muistaa putsata sen silloin tällöin. Jotkin kasvikset ja yrtit, kuten basilika, säilyvät parhaiten jääkaapissa vesilasissa. Kannattaa ottaa selvää, mitkä kasvikset kuuluvat jääkaappiin ja mitkä huoneenlämpöön. Joskus huoneenlämmössä saattaa vahingossa säilyttää jotain, joka kuuluisi jääkaappiin, ja toisinpäin. Kuivatuotteet kannattaa säilyttää ilmatiiviissä rasiassa, jolloin ne säilyy kauemmin kuin alkuperäisessä pakkauksessaan. 

Ruokahävikki

Pakkasta kannattaa hyödyntää ruokahävikin vähentämisessä. Esimerkiksi kaupasta tullessa kannattaa heti pakastaa puolet leipäpussista, jos epäilee, ettei se tule syödyksi ajoissa. Pilalle menossa olevat hedelmät, kuten banaani ja mango, kannattaa pakastaa, jos niille ei ole käyttöä. Niistä voi sitten myöhemmin tehdä esimerkiksi smoothieta. Pakkasta kannattaa hyödyntää myös rahansäästömielessä. Kaupasta kannattaa ostaa aletuotteita ja pakastaa ne, jolloin niiden säilyvyysaika kasvaa – mutta vain, jos oikeasti aikoo syödä ne, eikä vain halvan hinnan takia.

   Parasta olisi, jos ruokaa olisi juuri sen verran kuin sitä tulee syödyksi. Viikon ruoat kannattaa suunnitella ennen kauppaan menoa ja heräteostosten välttämiseksi kauppaan ei kannata mennä nälkäisenä. Suosittelen pitämään myös haastepäiviä kaappien tyhjäämiseksi, jolloin muutaman päivän ajan syödään vain kuivakaapin, jääkaapin ja pakkasen aineksia käymättä kaupassa. Kaapeissa on yleensä paljon aineksia, joita ei muisteta käyttää ajoissa.

   Parasta ennen -päiväystä ei kannata pelätä, sillä tuotteet ovat ihan kunnollisia vielä muutaman päivän ja jopa kuukausien jälkeenkin. ”Haista ja maista” on hyvä sääntö ruoan kunnollisuuden selvittämisessä. Myös nopea vilkaisu homeen varalta on suositeltavaa. Kuivatuotteet ja pakasteet saattavat säilyä kauankin ja usein niissä on kärsinyt vain väri tai rakenne. 

Ruoanlaittovälineet

Suosin ruoanlaittovälineinä puisia ja metallisia välineitä. Omistan muutaman keittiöveitsen, jotka ovat kahvaa myöten ruostumatonta terästä ja hyvälaatuisia. Veitsien elinikää voi pidentää pesemällä ne käsin ja teroittamalla tarpeen vaatiessa. Muovikulhot olen korvannut metallisilla, muovisen leikkuulaudan puisella, kahvinkeittimen suodatinpussit uudelleenkäytettävällä ja leivinpaperin silikonisella vaihtoehdolla ja kompostoitavalla värjäämättömällä leivinpaperilla. Samaa leivinpaperia voi käyttää muutaman kerran, mikäli se on kohtuullisen puhdas. Välttelen kaikkia outoja härpäkkeitä ja pyrin käyttämään jo omistamiani välineitä mahdollisimman monipuolisesti. Esimerkiksi valkosipulinpuristinta en tarvitse, vaan murskaan valkosipulit veitsen lappeella. En omista air fryeriä tai muitakaan itselleni turhia pienkoneita.

   Keittokirjoja omistan muutaman. Niissä on tietynlaista tunnelmaa, vaikka netti on pullollaan reseptejä. Suosittelisin omistamaan muutaman hyvän kirjan sen sijaan, että omistaa kaapillisen kirjoja, joita ei käytä. Kirjaston kirjavalikoima kannattaa hyödyntää ja nykyään keittokirjoja on saatavilla paljon myös e-kirjoina. Kirpputoreiltakin voi tehdä hyviä keittokirjalöytöjä. 

 

Muut keittiötarvikkeet

Pillit olen korvannut lasisilla pilleillä. Sen johdosta olen kuitenkin tajunnut, että en edes käytä pillejä usein. Ekologisuuteen pyrkiessä tulee tehtyä tällaisia virheliikkeitä sen vuoksi, että zero waste -piireissä korostetaan usein tiettyjä tuotteita. Tästä voi oppia sen, että kannattaa aina miettiä, onko kyseinen tuote edes tarpeellinen omassa elämässä jätteellisenä tai jätteettömänä. 

   Talouspaperia en käytä, vaan sen tilalla toimii hyvin pienet pyyhkeet ja rätit. Esimerkiksi läikkyneen maidon ja muut sotkut pyyhkäisee helposti pyyhkeellä, jota voi käyttää vielä muutaman kerran ennen sen pesemistä, riippuen sotkusta. Pyyhkeistä voi myös ommella pienempiä, talouspaperin kokoisia paloja, mikäli tykkäisi käyttää sellaisia mielummin. Hätätilanteessa voi käyttää vessapaperia, jolloin talouspaperia ei tarvitse omistaa edes kaiken varalta. 

   Kertakäyttöastioita en käytä ollenkaan, en edes juhlissa. Mikäli niille on tarvetta, etsi kaikista ekologisin vaihtoehto tai vuokraa astiasto. Teetä pyrin olemaan ostamatta pussitettuna, sillä ne sisältävät lähes aina muovia. Uskon, että muovia irtoaa juotavaan teehen ja kaiken lisäksi muovia sisältävät teepussit eivät ole kompostoitavia. Ostan välillä kuitenkin Clipperin teetä, sillä se on kierrätettävää/kompostoitavaa aina paketista teepusseihin. Irtoteetä on yhtä helppo käyttää, eikä siihen tarvitse edes teepannua. Itselläni on pieni teesihti, jolla otan irtoteetä ja liotan kupissa kuumassa vedessä. Teetä voi tehdä myös pressopannulla! Lopuksi teelehdet voi kompostoida. Suosittelen ruoantähteiden kompostointia, mikäli siihen on mahdollisuus. Mikäli ei omista kompostia tai mahdollisuutta kompostointiin ei muuten ole, kannattaa tutustua esimerkiksi Bokashi-menetelmään tai pakastimessa kompostointiin. Älä kuitenkaan kompostoi ruoantähteitä avoimessa puutarhakompostissa rottien ja muiden puutarhassa tuhoa aiheuttavien eläinten takia.

Siivous

Siivouksesta olen tehnyt erillisen postauksen, käy kurkkaamassa se tästä. Sanon kuitenkin tiivistelmänä, että käytän puista tiskiharjaa ja juuresharjaa, uudelleenkäytettäviä pestäviä rättejä ja tiskejä pestäessä Marseille-saippuaa ja ekologista nestemäistä astianpesuainetta. Huonekaluille käytän etikka-vesiseosta ja keittiötasoille Saaren Taika siivoussaippuaa liotettuna kuumaan veteen. Uunin pesuun käy ruokasooda ja suola, ja mikron pesuun sitruuna. 

 

Tiivistelmä:

ruoan säilytys

  • lasiastiat ja -purkit
  • soija- tai mehiläisvahakääre
  • 2 lautasta päällekkäin, lautaset kantena
  • uudelleenkäytettävät muoviastiat/lasiastiat pakkaseen
  • uudelleenkäytettävät silikonipussit 
  • säilytä ruoka oikein

ruokahävikki

  • hyödynnä pakastin
  • suunnittele ruoat
  • pidä kaapintyhjäyspäiviä 
  • älä pelkää parasta ennen -päiväyksiä 

ruoanlaittovälineet

  • puiset ja metalliset välineet
  • uudelleenkäytettävät tarvikkeet, kuten leivinpaperi ja suodatinpussi
  • vältä härpäkkeitä; ole kekseliäs 
  • omista vain tarpeelliset keittokirjat + hyödynnä kirjasto, kirpputori ja e-kirjat

muut keittiötarvikkeet

  • uudelleenkäytettävät ruokailuvälineet, esim. pillit
  • uudelleenkäytettävä talouspaperi: pyyhe/rätti
  • vältä kertakäyttöastioita
  • käytä irtoteetä
  • kompostoi

siivous

  • puinen tiskiharja & juuresharja
  • uudelleenkäytettävä, pestävä rätti
  • Marseille-saippua, ekologinen astianpesuneste, etikka, siivoussaippua, ruokasooda, suola, sitruuna

saatat pitää myös näistä postauksista

Scroll to Top