Miten hyödyntää hävikkiä? – yli 15 ideaa

Silloin tällöin ruokaa unohtuu jääkaapin tai kuiva-ainekaapin perukoille, eikä sitä haluaisi heittää roskiin. Kompostointi on tietysti hyvä vaihtoehto, mutta kannattaa kokeilla ruoan käyttämistä, jos se on vielä syöntikelpoista! Parasta ennen -päiväys on vain suositus ja onkin järkevää tehdä haista ja maista -testi ruoalle. Jos mikään ei näytä olevan pielessä, ruoan voi syödä. Viimeinen käyttöpäivä on liha- ja maitotuotteissa ehdoton, mutta esimerkiksi vegaaniruokaa olen syönyt senkin päivän jälkeen ilman ongelmia. Joskus leikkaan kasviksista homeisen osan pois ja syön muun osan, vaikka tiedän, että hometta voi olla muuallakin. Olen ihmiskomposti ainakin siihen asti, kunnes saan ruokamyrkytyksen.

   Hävikkiä voi estää oikealla säilytystavalla. Pakastinta kannattaa hyödyntää usein! Tarkista netistä, että säilytät ruokia oikein: jääkaappiin ei välttämättä kuulu jokainen siellä säilyttämäsi asia. Voit lukea lisää ruoan säilytyksestä ja hävikin välttämisestä täältä: Jätteetön keittiö – kurkistus keittiööni

Kaikki reseptit ovat vegaanisia! Kuvalliset ohjeet marenkiin, marinoituun punasipuliin ja krutonkeihin löytyy Instagramista @ mustikkamaitoa. Julkaisen ne tässä viikonlopun (14-16.5) mittaan. 

Miten hyödyntää hävikkiä? - yli 15 ideaa

Kuivahtanut leipä:

 

Leivän kuivahtamisen voi estää pakastamalla osan tai koko leipäpussin heti kaupasta tultuaan, mutta jos leipää pääsee kuivahtamaan, kokeile näitä reseptejä. 

Kastele leipä ja paista se uudestaan: Upota leipä kylmään veteen hetkeksi ja nosta se sen jälkeen uunipellille. Varo kastelemasta leipää niin märäksi, että se hajoaa. Paista 150°C muutaman minuutin ajan riippuen leivän koosta. Leivän pitäisi vaikuttaa kuin uudelta uunista tultuaan!

Krutongit: Leikkaa kuivahtaneesta leivästä paloja ja laita ne kulhoon. Kaada päälle haluamiasi mausteita, kuten suolaa, pippuria ja murskattuja valkosipulinkynsiä, sekä hieman oliivi- tai rypsiöljyä. Paista pannulla öljyssä, kunnes krutongeissa on kaunis kultaisen ruskea väri. Laita ne paiston jälkeen talouspaperin tai muun vastaavan päälle kuivumaan, jotta liika rasva irtoaisi. Syö muutaman päivän kuluessa.

Korppujauho: Jauha oikein kuiva leipä korppujauhoksi monitoimikoneella tai blenderissä; pilko leipä ensin pieniksi paloiksi ja heitä blenderiin. Säilytä ilmatiiviissä rasiassa ja käytä muutaman viikon sisään tai pakasta pusseissa. Leivänpalat voi myös paahtaa uunissa 150°C kullanruskeiksi ennen muruksi jauhamista. 

Köyhät ritarit:

  • hieman kuivahtaneen valkoisen leivän tai pullan viipaleita
  • kauramaitoa (neljälle palalle riittää 2 dl, kahdeksalle 4 dl jne.)
  • ripaus kardemummaa
  • maidotonta margariinia paistamiseen

+ (marjoja ja kermavaahtoa tarjoiluun)

Kaada kauramaito syvälle lautaselle tai muuhun vastaavaan astiaan. Lisää kardemumma ja sekoita. Upota pullan tai leivän viipaleet yksi kerrallaan kauramaitoon ja valuta sitten ylimääräinen neste viipaleista. Paista pannulla reilussa rasvassa. Tarjoile esimerkiksi tuoreiden marjojen ja vegaanisen kermavaahdon kanssa. 

Peruna:

 

Peruna on lempiainekseni ruoanlaitossa. Perunankuoret voi käyttää (ja kannattaakin, sillä ne ovat erittäin ravintorikkaita), mutta jos ei halua syödä esimerkiksi kuorellista muusia, kannattaa niitä hyödyntää jollain muulla tavalla. Perunaa voi myös jäädä yli eri muodoissa ja jos on kyllästynyt jämien syöntiin sellaisenaan, kannattaa kokeilla seuraavia reseptejä. 

Perunankuorisipsit:

  • perunankuoria
  • suolaa
  • rypsiöljyä

Tapa 1 (uuni): Asettele perunankuoret uunipellille niin, etteivät ne koske toisiinsa. Lisää suolaa ja halutessasi muita mausteita, ja pirskota päälle runsaasti rypsiöljyä. Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes kuoret ovat rapeita. 

Tapa 2 (uppopaisto): Kaada kattilaan rypsiöljyä niin, että pohja peittyy kunnolla. Kuumenna öljyä varovasti ja lisää suolatut perunankuoret muutama kerrallaan. Pidä aina kantta lähettyvillä äläkä laita liesituuletinta päälle! Paista kunnes kuoret näyttävät rapeilta ja nosta ne sitten kuivamaan esimerkiksi talouspaperin päälle. 

Perunarieskat muusista:

  • yli jäänyttä muusia
  • muutama desi jauhoja
  • rypsiöljyä
  • suolaa
  • 1 tl leivinjauhetta

Lisää muusin sekaan haluamiasi jauhoja sen verran, että muusi kiinteytyy ja on helppoa käsitellä. Varo, ettei muusista tule kuitenkaan liian kovaa. Lorauta sekaan vähän rypsiöljyä, ripaus suolaa ja leivinjauhe. Tee taikinasta pieniä palloja ja litistä ne uunipellille. Painele haarukalla reikiä leipiin. Paista 250°C noin 10 minuuttia. 

Paistetut perunat eilisen keitetyistä perunoista: 

  • keitettyjä perunoita
  • korppujauhoja 
  • haluamiasi mausteita
  • maidotonta margariinia

Pilko perunat pienemmiksi paloiksi. Lisää ne pannulle ja kaada päälle hieman korppujauhoja perunoiden määrästä riippuen. Lisää haluamiasi mausteita, esim. paprikamaustetta, suolaa ja pippuria. Paista reilussa rasvassa. 

Kasvisten jämät:

 

Huonoksi menevät hedelmät kannattaa pakastaa, jos niille ei ole käyttöä. Niitä voi käyttää esimerkiksi smoothieen. Heitä rohkeasti pakkaseen, jäätelöön tai smoothieen pilkulliset banaanit, sillä ne ovat parhaita! Ylijäämäkasvikset kannattaa pikkelöidä heti, etteivät ne mene huonoksi. 

Hävikkismoothie:

yhdelle

  • yli jääneitä hedelmiä/marjoja/kasviksia
  • loraus kasvimaitoa/mehua
  • 1 dl maidotonta jugurttia
  • (chiasiemeniä/pellavarouhetta)

Sekoita kaikki ainekset yhteen blenderissä. 

Kokeile esimerkiksi banaania + mangoa + ananasta, kurkkua + pinaattia + avocadoa, appelsiinia + porkkanaa + inkivääriä, päärynää + mansikkaa + banaania, lehtikaalia + mustikkaa + banaania. Kokeile myös lisätä erilaisia mausteita, kuten kanelia ja pippuria tai esim. sitruunamehua. 

Hävikkijäätelö hedelmistä:

  • pilkullisia banaaneja pakastettuna
  • mitä vaan hedelmää/marjaa
  • (haluamiasi mausteita)

Sekoita ainekset yhteen blenderissä. 

Testaa esimerkiksi banaania + vadelmaa + lakujauhetta (+ lakunpaloja päälle), banaania + mangoa, banaania + tummaa kaakaojauhetta + maapähkinävoita (+ suklaahippuja päälle), banaania + mustikkaa + kardemummaa/kanelia. 

Marinoidut punasipulit:

kahdelle

  • punasipuli
  • 2 tl omenaviinietikkaa/punaviinietikkaa/valkoviinietikkaa
  • 2 rkl sokeria

Kuori punasipuli ja leikkaa se renkaiksi. Irrota renkaat toisistaan ja laita ne kattilaan. Lisää haluamasi viinietikka ja sokeri. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen ja laske sen jälkeen lämpöä hieman. Anna poreilla muutaman minuutin ajan. Kun punasipuli on pehmentynyt, ota lämmöt pois ja anna jäähtyä noin 10 minuuttia. Syö heti tai viimeistään kahden viikon sisällä. 

Pikkelöinnin yleisresepti:

  • haluamiasi kasviksia 
  • 1 osa etikkaa
  • 2 osaa sokeria
  • 3 osaa vettä/mehua
  • (haluamiasi kuivattuja yrttejä)

Pilko kasvikset pieneksi paloiksi ja laita ne lasipurkkiin. Lisää etikka, sokeri ja vesi/mehu kattilaan ja kiehauta. Anna jäähtyä hetken ja kaada sitten liemi kasvisten päälle lasipurkkiin. Kovat ja isot kasvikset tarvitsevat lämpimämmän liemen, pehmeät ja pienet kylmemmän. Lisää yrtit, mikäli haluat niitä käyttää. Säilö jääkaapissa ja syö muutaman viikon sisällä. 

Yli jääneet siemenet:

 

Siemeniä ja pähkinöitä jää usein kaapin pohjalle vanhenemaan. Kokeile näitä reseptejä niiden pois käyttämiseksi. 

Granola:

  • 1 osa haluamiasi pähkinöitä ja siemeniä
  • 2 osaa kaurahiutaleita
  • kourallinen kuivattuja hedelmiä tai marjoja
  • ripaus suolaa
  • haluamiasi mausteita
  • loraus agavesiirappia
  • loraus oliivi- tai rypsiöljyä

Sekoita kaikki ainekset yhteen ja kaada uunipellille. Paahda 175°C 10-15 minuuttia, kunnes seos on kuivunut. Sekoita granolaa paistoajan puolessa välissä, ettei se pala. 

Siemennäkkäri*:

Pellillinen

  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl auringonkukansiemeniä
  • 0,5 dl pellavarouhetta
  • 0,5 dl seesaminsiemeniä
  • 0,25 dl chiasiemeniä
  • suolaa 
  • 2 dl vettä
  • 0,5 dl oliivi- tai rypsiöljyä

Lisää kuivat aineet kulhoon ja sekoita. Kiehauta vesi ja lisää se oliiviöljyn kanssa taikinaan. Sekoita tasaiseksi. Levitä taikina märin käsin pellin päälle, jottei se tarttuisi käsiin. Paista 175°C noin 35 minuuttia. 

*muokattu Chocochilin reseptistä 

Kasvimaito mantelista:

  • 2,5 dl manteleita (Liota manteleita kylmässä vedessä vuorokauden ajan. Vastaavasti voit liottaa niitä pari tuntia kuumassa vedessä!)
  • 5 dl vettä
  • ripaus suolaa

Lisää liotetut mantelit, vesi ja suola blenderiin. Sekoita, kunnes mantelit ovat mahdollisimman pieninä paloina veden seassa. Ota esille kulho ja harsokangas*. Kaada massa harsokankaan päälle niin, että kulho on alla. Purista massa kankaan läpi siten, että kovat mantelin palat jää kankaan sisälle ja kulhoon tulee maitoa. Käytä maito muutaman päivän sisällä tai pakasta. Kankaaseen jääneet mantelin palat voi upottaa esimerkiksi sämpylätaikinaan!

*Käytän itse vanhaa vauvan harsoa. Myös tiivis siivilä tai jopa uudelleenkäytettävä hedelmäpussi toimii. 

Kasvimaito kaurasta:

  • 2,5 dl kaurahiutaleita
  • 1 l kylmää vettä
  • 1 rkl agavesiirappia

Lisää kaikki ainekset blenderiin ja sekoita tasaiseksi. Ota esille kulho ja harsokangas*. Kaada maito harsokankaan läpi kulhoon niin, että kaurahiutaleiden palat jäävät kankaaseen. Purista varoen! Säilytä jääkaapissa ja käytä viikon sisällä. Kankaaseen jääneet kaurahiutaleen palat voi upottaa esimerkiksi sämpylätaikinaan!

*Käytän itse vanhaa vauvan harsoa. Myös tiivis siivilä tai jopa uudelleenkäytettävä hedelmäpussi toimii.

Miten hyödyntää hävikkiä? - yli 15 ideaa

Kikherneliemi:

 

Tiesitko, että säilykekikherneiden lientä eli aquafabaa voi käyttää kananmunan valkuaisten korvikkeena. Älä kuitenkaan ikinä käytä itse liotettujen kikherneiden vettä!

Pomminvarma marenki:

3 pellillistä

  • 1,5 dl (eli yksi tölkillinen) säilykekikherneiden lientä
  • 2,5 dl sokeria
  • ripaus vaniljasokeria
  • 2 rkl sitruunamehua

Lisää kikherneiden liemi kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella noin viisi minuuttia, kunnes liemi alkaa vaahdota. Lisää loput ainekset ja vatkaa toiset viisi minuuttia, kunnes vaahto on sopivan kiinteää. Lusikoi vaahto pursotinpussiin ja pursota pikkumarenkeja uunipellille. Paista kiertoilmalla 80-100°C 1h 20 minuuttia. Vaihtele peltien järjestystä välillä. Ota lämmöt pois ja jätä marengit jälkilämmölle kahdeksi tunniksi. 

Vegaaninen kermavaahto:

Tämän reseptin keksin marenkia tehdessäni. Toimii!

  • 1,5 dl (eli yksi tölkillinen) säilykekikherneiden lientä
  • 4 dl sokeria
  • 1 rkl vaniljasokeria tai 1 tl vaniljauutetta
  • 2 rkl sitruunamehua

Lisää kikherneiden liemi kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella noin viisi minuuttia, kunnes liemi alkaa vaahdota. Lisää loput ainekset ja vatkaa toiset viisi minuuttia, kunnes vaahto on sopivan kiinteää. Syö muutaman päivän sisällä. 

Yli jäänyt soijamaito:

 

En tiedä miksi, mutta itselläni jää poikkeuksetta aina soijamaitoa desi tai pari pohjalle lillumaan. Kokeile tehdä majoa ylijäämämaidosta!

Itse tehty valkosipulimajoneesi:

Tästä tulee noin 2 dl valmista majoneesia, eli neljälle ihmiselle pieni annos tai kahdelle isompi. 

  • 1/2 dl soijamaitoa
  • 2 dl rypsiöljyä
  • 3 rkl sitruunamehua
  • 3 valkosipulinkynttä
  • ripaus suolaa

Sekoita soijamaito, rypsiöljy ja sitruunamehu sauvasekoittimella, kunnes koostumus on oikea. Murskaa valkosipulit ja lisää ne suolan kanssa majoneesiin. Anna maustua jääkaapissa vähintään 30 minuuttia. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

saatat pitää myös näistä postauksista

Vieritä ylös