LUUKKU 10: Ekologisia jouluaskarteluideoita lapsille ja aikuisille

Joulukoristeita voi tehdä yksin tai yhdessä askarrellen ja näin taata niiden ekologisuus. Tähän postaukseen keräsin jouluteemaisia askarteluideoita niin aikuisille kuin lapsille. Nämä ovat ihania muistoja vuosien päästä. Toivottavasti löydät jotain kivaa kokeilemisen arvoista!

*Kuvat ovat Pinterestistä. Olen merkannut nimimerkit jokaisen kuvan kohdalle.

Ekologisia jouluaskarteluideoita lapsille ja aikuisille

Ekologiset askartelut syntyy…

… vessapaperirullista

… kierrätyspaperista

… muovittomista maaleista

… kierrätysmateriaaleista (tsekkaa esim. kierrätyskeskukset!)

… taikataikinasta

Ekologisia jouluaskarteluideoita lapsille ja aikuisille

– – – – – – – – – –

Taikataikina-resepti

Resepti: Martat, löydät alkuperäisen tästä linkistä. 

3 dl jauhoja

1,5 dl suolaa

1,5 dl vettä

1 rkl ruokaöljyä

  1. Sekoita suola vehnäjauhoihin. Lisää kylmä vesi pienissä erissä joukkoon. Lisää öljy. Vaivaa taikinaa noin 5 minuuttia, kunnes siitä tulee kiinteä massa. Jos taikina on tahmeaa, lisää hieman jauhoja. Jos taikina murenee liian helposti, voit lisätä hieman vettä.  Anna taikinan mielellään seistä ainakin tunti ennen leipomista.
  2. Aloita muovailu. Muovailun apuvälineenä voi käyttää esimerkiksi piparkakkumuotteja, veitsiä ja haarukoita. Voit hieroa hieman öljyä käsiin, jotta taikinan muovailu sujuu paremmin. Jos teet joulukuusenkoristeita, tee töihin pienet reiät, joista voi kuivattamisen jälkeen pujottaa ripustusnarut.
  3. Nosta valmiit työt leivinpaperilla vuoratulle uunipellille, jotta ne on helppo sujauttaa uuniin. Koristeet kuivuvat myös huoneenlämmössä, mutta huomattavasti hitaammin kuin uunissa.
  4. Säädä uuni 125 asteeseen ja kuivata koristeita noin tunnin verran. Isot työt saattavat vaatia kuivuakseen pidemmän ajan. Koristeet voi voidella kananmunalla ennen paistamista.
  5. Anna uunista tulleiden koristeiden jäähtyä, minkä jälkeen voit aloittaa niiden maalaamisen ja koristelun. Maaleiksi sopivat esimerkiksi vesivärit ja akryylivärit.

Taikataikinasta voi tehdä oikeastaan mitä vain. Olen itse askarrellut tästä taikinasta koristeita lapsena ja minulla on myös oma jalankuva vauva-ajoilta taikataikinaan painettuna. Tästä postauksesta inspiroituneena askartelin muutamat taikataikinakoristeet, joita olen halunnut tehdä jo pitkään. Tätä taikinaa voisi periaatteessa syödä, joten se ei ole lapsille vaarallista ja näin ollen se on täydellistä juuri lasten kanssa askarteluun. Suolaista se kylläkin on, joten taikinaa ei kyllä kerran kokeilun jälkeen suuhun enää päädy!

– – – – – – – – – –

Ekologisia jouluaskarteluideoita lapsille ja aikuisille

Ekologisia jouluaskarteluideoita lapsille ja aikuisille

… juuttinarusta

… makramenarusta

… puuhelmistä

… kanelitangoista

… kuivatuista sitrushedelmistä

… kävyistä

… puuhaloista, oksista, havuista

Ekologisia jouluaskarteluideoita lapsille ja aikuisille

Ekologisia jouluaskarteluideoita lapsille ja aikuisille

saatat pitää myös näistä postauksista

Vieritä ylös