Kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää kierrätyksestä

Kierrätys saattaa tuntua vaikealta ja työläältä, ja se on täysin ymmärrettävää. Pakkausten merkinnät ovat hämmentäviä ja tuntuu turhalta edes kierrättää. Tämän postauksen jälkeen osaat kuitenkin kierrättää ja tiedät, miksi kannattaisi kierrättää.

   Kierrättämisen pitäisi olla kuitenkin vasta viimeinen vaihtoehto. Yritä ostaa mahdollisimman paljon tuotteita ilman pakkausta ja jos se ei ole mahdollista, yritä valita mahdollisimman ekologinen pakkaus. Yritä hyötykäyttää pakkausta kotona ja vasta lopulta kierrätä se. 

Tässä muutama idea uusiokäyttöön:

  • Roskapussiksi leipäpussit, sipsipussit, vessapaperi- ja talouspaperipussit ja kaikki muutkin mahdolliset pussit. Leipäpusseja voi käyttää myös eväsleivälle. 
  • Lasipullo maljakoksi, pistokkaiden juurruttamiseen, pillien ja muun pitkänomaisen säilytykseen, juomapulloksi, omatekemän juoman säilytyspulloksi tai yleisesti säilömiseen.
  • Lasipurkki maustepurkiksi, säilöntäpurkiksi, säilytysrasiaksi mille tahansa ruokatuotteelle, pakasterasiaksi, ruoantähteiden säilyttämiseen, eväsrasiaksi, maljakoksi, pistokkaiden juurruttamiseen, vesilasiksi tai säilytysrasiaksi mille tahansa tavaralle.
  • Jugurttien ja muiden rasioiden muovikannet ruoan säilytykseen: muki, jonka päälle kansi (katso Instagramista ”ekovinkit”, @mustikkamaitoa), ruukun aluslautaseksi, avattujen purkkejen (esim. kermaviilipurkin) kanneksi. 
  • Muovipurkit säilytyspurkeiksi: esim. kermaviilipurkki on täydellinen säilytysrasia kokoon kääritylle puhelimen laturille tai keittiössä pienille tavaroille, kuten kuminauhoille.
  • Isommat muovirasiat (esim. kirsikkatomaattirasia) ovat mahtavia siementen esikasvatuksessa!
Lue lisää: 

 

Mistä tietää, mitä voi kierrättää?

 

Usein tulee vastaan tuotteita, joiden kierrätyksestä ei ole täysin varma, vaikka perusohjeet tietäisi. Jos olen jostain tuotteesta epävarma, käytän apuna HSY:n jäteopasta. Oman kunnan ohjeet täytyy pitää mielessä, mutta opas antaa ainakin osviittaa siihen, saako tuotteen kierrättää ja miten.

    Muista, että kaikkien kierrätettävien tuotteiden täytyy olla puhtaita! Rasvaista pizzalaatikkoa ei voi kierrättää, vaikka se pahvia onkin. Tuotteen ei tarvitse olla kiiltävän puhdas eli pesuaineella pesty, mutta sen ei saisi olla kovin likainen. Alumiinin ei tarvitse olla niin puhdas kuin muovin, eli materiaaleilla on eroja.

   Älä vie tuotteita kierrätykseen muovipusseissa, sillä ne joudutaan noukkia seasta pois ellei kyseessä ole muovinkeräys. Olen useasti nähnyt esimerkiksi metallinkeräysastiassa muovipusseja, mikä on harmillista.

 

Miksi edes kierrättää?

 

Kierrätysmateriaaleja käytetään uudelleen, vaikka aina se ei ole kuluttajalle nähtävissä. Lasipurkeista syntyy uusia lasipurkkeja ja -pulloja, maitotölkeistä uusia kartonkipakkauksia ja muovista esimerkiksi muovikasseja ja muita muovipakkauksia, ämpäreitä ja tiskiharjoja. Yksi sanomalehti saatetaan käyttää jopa viidesti tai kuudesti. Metalli sulatetaan ja se voidaan muovata uudeksi tavaraksi uudelleen ja uudelleen. Se, kuinka monta kertaa materiaalia voidaan käyttää, on eri jokaisella materiaalilla. Paras materiaali on ehdottomasti alumiini, jota voidaan käyttää loputtomiin. 

   Kierrättäminen vähentää uusien raaka-aineiden tarvetta, jolloin luonnonvaroja säästyy huomattavasti. Niin pieni teko, kuin kierrättäminen, vaikuttaa suuresti ympäristöön. Maapallon luonnonvarat eivät kestä ikuisesti ja parasta, mitä voi tehdä, on käyttää jo olemassaolevaa materiaalia. 

   Suomalaisen roskapussin sisällöstä vain viidennes on oikeasti sekajätettä ja loput voisi kierrättää. Mutta kierrätys ei ole vain kuluttajien vastuulla. Kierrätysastioita pitäisi olla laajemmin saatavilla ja selkeää tietoa kierrättämisestä pitäisi jakaa ihmisille. Parempi olisi jo kaupassa valita kaikista ekologisin pakkausvaihtoehto, hyötykäyttää pakkausta mikäli mahdollista ja vasta lopulta kierrättää se. Olisi parasta valita myös sellainen merkki, joka tuottaa tuotteensa mahdollisimman ekologisesti, sillä suurin osa tuotteen hiilijalanjäljestä ja jätteestä tulee ennen tuotteen pakkaamista ja kaupan hyllylle päätymistä. 

   Jää siis yritysten vastuulle tuottaa tuote mahdollisimman jätteettömästi ja ekologisesti, suosia ekologisempia pakkauksia ja kertoa pakkauksissa entistä selvemmin, miten pakkaus kuuluu kierrättää. Yritykset eivät välttämättä kuitenkaan tule muuttamaan toimintatapojaan ilman, että kuluttajat sitä vaatisivat – käytä siis ääntäsi hyödyksi ja kierrätä sillä välin jätteesi. 

Vinkki: Jos lähelläsi ei ole esimerkiksi muovinkeräystä, ilmoita asiasta jollekin kaupungissasi asiasta vastaavalle taholle. Jos tarpeeksi moni vaatii kierrätyspistettä, se voidaan järjestää ja itseasiassa aika nopeastikin!

Tärkein muistisääntö: Jos se on pakkausmuovia eli jonkun tuotteen suojana, se on lähes aina kierrätettävissä. Jos se on itse tuote, se ei usein ole kierrätettävissä – esimerkiksi muovipakkauksessa tuleva muovilelu ei ole kierrätettävä, mutta muovipakkaus on. 

Muovinkeräys:

 

SAA

  • Saa laittaa pakkausmuovia. Etsi pakkauksesta jotain seuraavista merkinnöistä: 01 PET, 02 PE-HD, 04 PE-LD, 05 PP, 06 PS, 07 O. Numerot ovat kolmion sisällä. 07 on muovisekoitus, joten sen kierrätettävyys vaihtelee, mutta kaikki muut ovat aina kierrätettäviä. Merkkiä ei aina valitettavasti ole, mutta jos tuote on pakkausmuovia, se on lähes varmasti kierrätettävää. 

>  Esim. jugurttipurkit, voirasiat, juustopakkaukset, karkkipussit, muovipussit ja -kääreet (mutta ei elmukelmu!), muovipullot, kuten shampoo- ja saippuapullot 

  • Irrota mahdolliset korkit, sillä ne saattavat olla eri muovia kuin muu pakkaus. Huomioi myös, että usein esim. jugurttipurkeissa on irrotettava kartonkiympärys, joka täytyy laittaa kartonginkeräykseen. Älä laita purkkeja sisäkkäin. 

EI SAA

  • Ei saa laittaa 03 PVC muovia! PVC:tä on esimerkiksi leluissa, kontaktimuovissa, putkissa ja muovihanskoissa. 
  • Ei saa laittaa tuotteita, jotka eivät ole pakkausmuovia. Esimerkiksi Tubberware-astiat ja ämpärit eivät ole kierrätettäviä, vaikka muovia ovatkin. 

 

Lasinkeräys:

 

SAA

  • Saa laittaa värillisiä ja värittömiä lasipakkauksia. 

>  Esim. pilttipurkit, lasipullot, maustepurkit ja lasipurkit, kuten suolakurkkupurkki

  • Poista korkit ja kannet, ja kierrätä ne niiden materiaalin mukaan. Etikettejä ja kaulusrenkaita ei tarvitse irrottaa.

EI SAA

  • Ei saa laittaa muuta kuin pakkauslasia. Esimerkiksi juomalasit ja uunivuoat eivät kuulu lasinkeräykseen, vaan sekajätteeseen. 
  • Lasiset kosmetiikkapakkauksetkaan eivät valitettavasti aina ole kierrätettäviä, sillä ne voivat olla opaalilasia. Ne kuuluvat sekajätteeseen. Opaalilasin tunnistaa siitä, että se on himmeää. 

 

Metallinkeräys:

 

SAA

  • Saa laittaa metallisia elintarvikepakkauksia, astiaan mahtuvia pieniä metalliesineitä ja tyhjiä aerosolipurkkeja.

>  Esim. säilyke- ja juomatölkit, joidenkin jugurttien kannet, alumiinivuoat ja -foliot, tyhjät maalipurkit, paistinpannut ja kattilat, tyhjät hiuslakkapullot

– Kokeile rypistystestillä, onko pakkaus metallia. Jos pakkaus rypistämisen jälkeen palaa normaaliksi, se on luultavasti muovia. Jos se jää ruttuun, se on luultavasti metallia. Jos suurin osa pakkauksen materiaalista on metallia, sen voi kierrättää metallina. 

EI SAA

  • Ei saa tuoda astiaa isompia metalliesineitä, kuten polkupyöriä, metalliputkia ja metallisia koneita. Nämä ovat metalliromua ja kuuluvat jätekeskuksiin. 
  • Ei saa tuoda sähkölaitteita tai elektroniikkaromua, kuten jääkaappeja, vaikka ne sisältävät usein paljon metallia. 
  • Ei saa laittaa vaarallista jätettä, kuten paristoja tai akkuja. 

 

Kartonginkeräys:

 

SAA

  • Saa laittaa kartonki-, pahvi- ja paperipakkauksia. Myös alumiinivuoratut kartonkipakkaukset käy. 

>  Esim. maito- ja mehupurkit, muropaketit, paperipussit, kuten jauhopussit, paperikassit ja munakennot

  • Irrota mahdolliset muovikorkit ja laita ne muovinkeräykseen. Litistä pakkaukset. 

EI SAA

  • Ei saa laittaa lahjapapereita tai muita pakkauksia, jotka sisältävät lisäksi muovia. Nämä ovat sekajätettä, ellei pakkauksessa muuta sanota. 

 

Paperinkeräys:

 

SAA

  • Saa laittaa kaiken postilaatikkoon tulevan paperin.

>  Esim. lehdet, mainokset, kirjekuoret (myös ikkunalliset)

  • Saa laittaa valkoisia paperikasseja, mutta ei paksuja lahjakasseja.
  • Saa laittaa kopiopaperia ja piirustuspaperia.
  • Saa laittaa kirjoja kannet poistettuna. 

EI SAA

  • Ei saa laittaa voimakkaasti värjättyä paperia, kuten lahjapaperia.
  • Ei saa laittaa kartonkia tai pahvia.
  • Ei saa laittaa elintarvikepakkauksia, jotka ovat paperia (esim. jauhopussit), koska ne kuuluvat kartonginkeräykseen.

 

Vaarallinen jäte:

 

SAA

  • Saa laittaa asioita ja esineitä, jotka voivat aiheuttaa vaaraa terveydelle tai ympäristölle.

> Esim. energiansäästölamput, paristot (teippaa navat), akut, liuottimet, märät maalit, voimakkaat hapot, täydet aerosolipurkit

– Vaarallisen jätteen tunnistaa varoitusmerkeistä.

EI SAA

  • Ei saa laittaa lääkkeitä. Lääkkeet voi palauttaa apteekkeihin. 
  • Ei saa laittaa räjähteitä, kuten ilotulitteita. Ne palautetaan poliisille tai myyjille. 

 

Vaatteet:

 

Pyri ensin korjaamaan vaate ja jos tämä ei onnistu, käytä vaate esimerkiksi rättinä ja hävitä sen jälkeen sekajätteenä. Jos haluat kuitenkin kierrättää vaatteen, on siihen monta vaihtoehtoa.

  • Monissa vaatekaupoissa on tekstiilikeräysastioita, joihin vaatteita voi tuoda. Tarkista kaupalta ennen kierrätystä, minkä kuntoisia vaatteita astiaan saa tuoda. 
  • Monet kirpputorit ja kierrätyskeskukset ottavat vastaan hyväkuntoisia vaatteita, jotka sitten lahjoitetaan tai myydään. 
  • Yhä enenevissä määrin on olemassa vaatteiden kierrätysastioita, joista vaatteet viedään purettavaksi ja sen jälkeen saadaan materiaalit uusiokäyttöön. 
  • Kysy tekstiilien tarpeesta eläinsuojelukeskuksilta.
  • Myy tai anna hyväkuntoinen vaate pois.

 

Lähteet: HSY, Lounais-Suomen jätehuolto, L&T, Yle

saatat pitää myös näistä postauksista

Scroll to Top