LUUKKU 22: Hitaat joulurutiinit

Joulussa tärkeintä on yhdessäolo ja rentoutuminen, ei suorittaminen. Siksi onkin huolestuttavaa, kuinka moni suorittaa jouluna ja nimenomaan jouluaattona. Suoritan välillä itsekin, joten ymmärrän sen täysin. 

Uskon, että some lisää entisestään paineita suorittaa, sillä se on täynnä täydellisiä joulukuvia. Harmiksemme joulun suorittaminen on nimenomaan usein naisten harteilla, sillä naisille jää vastuu siivouksesta ja ruoanlaitosta myös jouluisin. Yritänkin kovasti hidastaa jouluisin ja tehdä loppuvuodesta rentoutumisen aikaa. Siksi haluan jakaa teille vinkkejä jouluna (aattona) hidastamiseen.

Kyseenalaista perinteet

Suomessa on vieläkin todella ahdas näkemys joulusta. Moni toistaa edelleen lapsuuden rutiineja aikuiselämässään, vaikkei siihen ole oikeastaan mitään syytä. Perinteitä saa noudattaa, jos ne ovat itselle mieluisia, mutta muussa tapauksessa voi luoda joulusta juuri sellaisen juhlan kuin haluaa – tai jättää juhlimatta. 

Etsi perimmäiset arvosi

Jos on taipumusta suorittamiseen, kannattaa pysähtyä pohtimaan omia arvoja. Onko jouluna tärkeintä ulkopuolisille täydellisenä näyttäytyvä joulu vai oikeasti itselle mieleinen joulu? Ei kodin tarvitse olla putipuhdas, eikä joulupöydän tarvitse notkua itse tehtyjä herkkuja. Jouluna voi syödä vaikka pitsaa, jos mieli tekee. Itse ainakin muistan lapsuuden joulut nimenomaan perheen kanssa rennosta yhdessäolosta, en siististä kodista ja muista ulkoisista tekijöistä. Itse asiassa lahjoistakaan en muista kuin muutaman, vaikka lapsena tuntuu, että lahjat olisivat pääosassa jouluisin.

Jaa tehtäviä muille

Jos asut muiden kanssa yhdessä, jaa siivous- ja ruoanlaittotehtäviä myös muille. Ei kenenkään tarvitse itse tehdä kaikkea, oikeasti! Jokainen voi valita tehtäviä mielensä ja osaamisensa mukaan.

Tee ruoat valmiiksi / osta ne valmiina

Itse aloitan tänään jouluruokien teon. Laatikkoja voi pakastaa valmiiksi ja joulua voi muutenkin valmistella jo tästä päivästä lähtien. Ja suoraan sanoen: kaikkea ei tarvitse tehdä itse sukureseptein. Ostamme monet ruoat valmiina tänäkin jouluna.

Kata valmiiksi

Joulupöydän voi kattaa valmiiksi jo edellisenä iltana. Näin jouluaattona ei tarvitse hikipäissä etsiä pöytäliinaa varastosta ja havuja ulkoa. Eikä jouluna edes tarvitse olla mitenkään erikoinen kattaus, jos ei halua sellaista tehdä.

Siivoa pitkin viikkoa

Kun aloittaa ajoissa, ei stressiä siivouksesta tule. Joulusiivot voi aloittaa jo hyvissä ajoin, jopa joulukuun alussa. Joulusiivot eivät edes ole pakolliset, sillä kuten jo mainitsin, ei jouluna tärkeintä ole ulkoiset puitteet.

Anna aikaa rauhoittumiselle

Vältä tiukkaa aikataulua jouluaattona. Vaikka aattona rakastaisikin noudattaa perinteitä tai itse luomia rutiinejaan, ei niiden ole tarkoitus aiheuttaa stressiä. Anna jouluaaton soljua omalla painollaan. Muista levätä ja nukkua tarpeeksi.

Kyseenalaista materialistinen joulu

On surullista, kuinka materialistinen joulu on nykyään. Joululahjat aiheuttavat varmasti suurelle osalle stressiä, samoin joulun koristelu. Lahjoja saa ostaa ja kotia saa koristella, mutta ne eivät ole joulun tärkein asia.

saatat pitää myös näistä postauksista

Vieritä ylös