Näin pidennät vaatteiden käyttöikää

Kirjoitin hetki sitten vaatekaapin kulmakivistä. Sitten, kun vaatekaappi koostuu rakkaista vaatteista, täytyy niistä tietysti pitää mahdollisimman hyvää huolta. Onneksi se on helppoa. Jo vaatteita ostaessa kannattaa miettiä, onko materiaali sellaista, jota jaksaa huoltaa. Mieti, jaksatko oikeasti viedä vaatetta esimerkiksi pesulaan pestäväksi. Materiaaleina kannattaa suosia kestäviä, laadukkaita materiaaleja, jotka eivät nyppyynny heti ja joita oikeasti kannattaa huoltaa.

+ Kurkkaa myös postauksen lopussa oleva ladattava pdf, jossa on postauksen ohjeet tiivistetyssä muodossa. 

 

Pesu:

 

Estä pesun tarve. Arkojen materiaalien kanssa kannattaa olla varovainen ja käyttää esimerkiksi aluspaitaa estääkseen deodorantin tai hien hajun tarttumista vaatteeseen. Vältä hajuveden suihkuttelua suoraan vaatteeseen, sillä sen haju voi tarttua vaatteeseen tiukasti.

 

Älä pese vaatteita kerran käytön jälkeen. Ihmiset ovat usein liiankin hygieenisiä ja pesevät vaatteita täysin turhaan kuluttaen niitä. Usein pelkkä tuulettaminen riittää. Vaatteet voi myös pestä vain osaksi käsin ja laittaa sitten kuivumaan seuraavaa käyttöä varten. 

 

Hyödynnä pakkanen. Pakkasta kannattaa hyödyntää varsinkin farkkujen kanssa, sillä farkkuja ei saisi pestä usein. Pakkanen raikastaa vaatteen kivasti poistaen tunkkaisuuden ja pidentäen pesuväliä. Vaatteisiin voi kokeilla myös raikastussuihketta. 

Huolehdi tahroista. Poista tahrat heti, kun mahdollista ja varmista, että poistat ne oikealla tavalla. Mitä kauemmin tahra on vaatteessa, sitä vaikeampi se on poistaa. Netistä löytyy paljon ohjeita erilaisten tahratyyppien poistamiseen.

 – Kun peset, pese oikein. Käytä pestäessä oikeita pesuaineita ja oikeaa pesulämpötilaa. Älä käytä liikaa pesuainetta, sillä siitä voi olla vain haittaa. Vältä huuhteluainetta, sillä se ei sovi kaikille materiaaleille. Etikka on mahtava huuhteluaineen korvike ja sopii lähes kaikille materiaaleille! Noudata vaatteen pesuohjetta ja käytä pesupussia herkemmille materiaaleille.  Pese valkoiset vaatteet erikseen ja mahdollisuuksien mukaan myös mustat ja värilliset erikseen.

Hoida oikein pesun jälkeen. Kuivata vaatteet mielummin ilman kuivausrumpua, sillä se kuluttaa vaatteita. Muotoile vaatteet, kun asetat ne kuivumaan. Myös oikeanlainen silitys on tärkeää, mikäli vaatteita haluaa silittää. Silitysohjeet löytyy pesulapusta. Silityksen sijaan voi vaatteet laittaa suihkun jälkeen kylpyhuoneeseen roikkumaan tai käyttää esimerkiksi vaatehöyrystintä. 

 

Huolto:

Korjaa tai korjauta rikkinäiset vaatteet. Esimerkiksi pieni reikä sukassa tai paidassa on helposti korjattavissa itsekin, vaikkei osaisikaan ommella hyvin. Villapaidoissa väärälle puolelle karanneen langan voi siirtää takaisin oikealle puolelle vaikka pinnillä. Reikiä voi korjata myös hienolla kankaalla, värikkäällä langalla tai kangasmerkeillä. Siinä ei menetä mitään, jos edes yrittää korjata vaatteen. Jos korjattavaa on enemmän, voi kääntyä ompelimon puoleen mikäli vaate on rakas ja korjauttaminen on taloudellisesti mahdollista. Esimerkiksi vetoketjun vaihtaminen ei usein ole kauhean kallista.

Tuunaa. Vanhoja vaatteita voi käydä myös tuunaamassa ompelimossa tai tuunata itse, mikäli vaate syystä tai toisesta ei enää miellytä. Esimerkiksi housujen lahkeita voi lyhentää tai takkia kaventaa. Kulahtaneen vaatteen voi kokeilla värjätä. Vaatteisiin voi myös esimerkiksi maalata kangasmaaleilla. 

Huolla oikein. Tekokuituiset vaatteet nukkaantuvat helposti. Kotona kannattaakin olla nukanpoistaja, joita löytyy nykyään monista kaupoista. Se on edullinen, mutta suhteellisen hellävarainen tapa poistaa nukat vaatteista ja se oikeasti toimii! Myös sheiveriä ja tarrarullaa voi käyttää nukanpoistoon. Herkille materiaaleille nukanpoistaja ja sheiveri eivät kuitenkaan sovi, sillä ne voivat tehdä vaatteeseen reikiä. Villapaidoille on olemassa villakampoja, joilla nyppyjä voi poistaa hellävaraisesti. Karvojen ja muun irtoavan lian poistoon vaatteista voi käyttää tarrarullaa, mutta se ei ole kauhean ekologista ja voi jättää liimaa vaatteeseen. Tarrarullan korvikkeena voi käyttää vaateharjaa, mikrokuituliinaa tai jopa kumihanskaa. Vaateharjalla saa poistettua myös tahroja ja nukkaa, kunhan valitsee sopivan harjan materiaalia ajatellen. 

 

Säilytys:

Säilytä vaatteet oikein materiaalin mukaan. Aidosta villasta tehtyjä villapaitoja ei saisi roikottaa henkarissa ja vastaavasti silkkipaidat pitäisi säilyttää henkarissa tai muuten väljästi. Varmista, että säilytystapa ei venytä vaatetta tai esimerkiksi rypistä sitä. Marie Kondon neuvot vaatteiden säilytykseen ovat hyviä ja käytän itsekin niitä. Säilytän vaatteet laatikoissa pystyyn viikattuna Kondon neuvojen mukaan. Se on mullistanut vaatesäilytykseni. Säilytän myös helposti rypistyvät ja muut vaikeasti viikattavat  vaatteet henkareissa. ”Puolipitoiset” vaatteet kannattaa säilyttää väljästi, eikä kasalle heitettynä tai kaappiin sullottuna. Näin ne ovat raikkaita vielä seuraavaan käyttöön ennen pesua. 

 

Jos kuitenkin haluat eroon vaatteesta:
 
  • Vie käyttökelvottomat vaatteet niille tarkoitettuihin keräyspisteisiin tai sekajätteeseen. Yritä kuitenkin hyödyntää käyttökelvoton vaate ennen sen pois heittämistä. Vaatteista voi esimerkiksi repiä tai leikata rättejä, jotka voi käytön jälkeen hävittää sekajätteenä.
  • Anna käyttökelpoiset vaatteet tutuille, myy kirpparilla tai lahjoita ne esimerkiksi kierrätyskeskuksiin.
  • Kysy vaatteiden tarpeesta myös eläinsuojelukeskuksilta. Ainakin pyyhkeitä ja petivaatteita ottaa moni mielellään vastaan. 

Huom! Lahjoita mieluiten Suomeen. Ulkomaille menevät vaatteet voivat pahimmassa tapauksessa haitata maan taloutta ja omaa vaateteollisuutta. Lahjoittaminen on muutenkin viimeinen oljenkorsi, sillä osa vaatteista päätyy kaatopaikoille varsinkin, jos vastaanottajamaalla ei ole kunnollista jätehuoltoa.

Lataa ilmaiseksi
 

pdf: näin pidennät vaatteiden käyttöikää

tai lataa täältä: ”lataa ilmaiseksi”-sivu (löytyy myös etusivulta)

saatat pitää myös näistä postauksista

Scroll to Top