LUUKKU 23: Vältä ruokahävikki jouluaaton jälkeen – välipäivien ruokaideoita

Moni tekee jouluna liikaa ruokaa ja lopulta päätyy heittämään yli jääneet ruoat pois. On totta, ettei jouluruokaa jaksa määränsä enempää syödä, mutta tuunaamalla ruoista ei-jouluisia hävikiltä voi säästyä. Jouluna kannattaa muistaa sama sääntö kuin ennenkin: parasta ennen -päiväys ei tarkoita, että ruoka on pilalla. Haista, maista ja tarkista ruoka homeen varalta. Jos ruokaa näyttää jäävän yli, voi sen myös pakastaa heti. Näin ainakin leivät ja laatikot säilyvät hyvinä muutaman kuukauden. Toki kannattaa miettiä, tuleeko niitä syötyä enää joulun jälkeen.

Tärkeintä on kuitenkin muistaa seuraavana vuonna, mitä viimeksi jäi syömättä. Näin pöytään valikoituu vain lempiruokia ja toisaalta niitäkin vähempi määrä.

Tässä muutama idea hävikin välttämiseen:

Riisipuuro:

  • RIISIFRUTTI: Kokeile tehdä itse riisifruttia: tarjoile kylmä riisipuuro hillon kanssa. Tämä on entistä parempaa, jos riisipuuro on tehty vaniljamaitoon.
  • KARJALANPIIRAKAT: Tee riisipuurosta karjalanpiirakoita.
  • SÄMPYLÄT: Upota yli jäänyt puuro sämpylätaikinaan.

Leipä:

  • KRUTONGIT: Kuivahtaneesta leivästä voi tehdä itse krutonkeja.
  • KORPPUJAUHOT: Kuivahtaneesta leivästä voi tehdä myös korppujauhoja: murskaa kuiva leipä esimerkiksi blenderissä.
  • KÖYHÄT RITARIT: Miten olisi köyhät ritarit limpusta? Voisi toimia.

Porkkala:

  • PORKKALATAHNA: Sekoita yli jääneet porkkalat majoneesin ja tuorejuuston sekaan, lisää hieman tilliä, suolaa, punasipuli ja valkosipulia. Myös mätiä voi lisätä tähän. Tarjoile ruisnappien tai leivän kanssa. Sama onnistuu tietysti myös yli jääneestä lohesta.

Juustotarjottimen herkut:

  • Käytä yli jäänyt juusto esimerkiksi pitsaan, lämpimiin voileipiin, salaattiin tai juustokastikkeeseen (lasagneen tai pastaan). Juustopalat voi pilkkoa, murustaa tai sulattaa. 
  • Yli jäänyt tuorejuusto sopii täydellisesti esimerkiksi patongin kanssa syötäväksi, pastakastikkeeseen, sosekeittoon tai munakkaan sekaan.
  • Keksit voi käyttää esimerkiksi juustokakun pohjana tai murustaa rahkan sekaan.
  • Yli jääneet hillot voi syödä arkisesti vaikkapa kaurapuuron kanssa.

Kinkku/tofukinkku:

  • Pilko ja käytä kuten kinkkusuikaleita yleensäkin: piirakkaan, pitsaan, munakkaaseen, pastakastikkeeseen yms.
  • Viipaloi ja käytä leivän päällä leikkeleenä.

Laatikot:

  • SOSEKEITTO: Yli jääneistä laatikoista voi tehdä sosekeittoa.
  • RIESKAT: Perinteisen perunamuusin voi rieskareseptissä korvata yli jääneillä laatikoilla. Varsinkin pehmeät bataatti-, lanttu-, porkkana- ja perunalaatikot sopivat rieskoihin.
  • MUFFINIT: Syksyisin moni tekee kurpitsamuffineja, joten miksei myös laatikoita voisi käyttää muffinitaikinaan. Korvaa kurpitsasose laatikoilla.
  • KASVISPIHVIT: Kokeile korvata kasvissose pihviresepteissä hävikkilaatikoilla.

Kasvikset:

  • UUNIKASVIKSET: Heitä rosollin loput, perunat, porkkanat ja muut vastaavat kasvikset uunipellille. Lisää vähän öljyä, suolaa ja mustapippuria. Paista 225°C muutaman minuutin ajan, kunnes kasvikset ovat rapeita. Halutessaan kasvisten kanssa voi tarjota esimerkiksi sinappikastiketta.
  • RAHKA: Upota yli jääneet hedelmät rahkan sekaan.
  • KIISSELI: Tee kiisseliä yli jääneistä hedelmistä ja marjoista. Sekaan voi laittaa myös glögin loput.
  • PYTTIPANNU: Kokeile tehdä yli jääneestä rosollista, perunoista ja kinkusta pyttipannua. Sekaan voi lisätä myös sipulia.
  • PIHVIT/PULLAT: Upota pieneksi pilkotut hävikkikasvikset tavalliseen pihvi- tai pullataikinaan, esimerkiksi soijarouhepihvien tai lihapullien joukkoon.
  • SÄMPYLÄT: Raasta yli jääneet kasvikset sämpylätaikinan joukkoon.
  • RÖSTIT: Yli jääneitä kasviksia voi raastaa ja tehdä röstipihvejä tai vähän pienempiä nappeja. Myös hävikkijuustot voi upottaa näihin.

Sienisalaatti:

  • PASTAKASTIKE: Kokeile lisätä sienisalaatin sekaan hieman ruoka- tai kuohukermaa, kuumenna ja tarjoile pastakastikkeena.
  • PERUNASALAATTI: Sekoita perunasalaatin sekaan loput sienisalaatista. Tähän voi upottaa myös yli jääneet perunat.
  • (RUIS)LEIVÄT: Tarjoile yli jäänyt sienisalaatti leipien kanssa. Toimii!

Piparit:

  • RAHKA: Yli jääneiden pipareiden murut voi sekoittaa rahkan sekaan. 
  • JUUSTOKAKKU: Piparimurua voi käyttää juustokakun pohjana. Sitä voi myös sekoittaa itse kakkuun ja käyttää koristeluun.

Suklaat:

  • KAAKAO: Suklaasta tulee hyvää tuhtia kaakaota: kuumenna maitoa ja heitä sekaan yli jääneet konvehtit ja muut suklaat. 
  • LEIVONNAISET: Konvehdit voi upottaa lähes mihin tahansa makeaan reseptiin. Kokeile esimerkiksi suklaamuffineita, mutakakkua tai jäätelöä. Näihin voi periaatteessa lisätä myös yli jääneitä juustoja, esimerkiksi aurajuustoa.

saatat pitää myös näistä postauksista

Scroll to Top