Jätteetön matkustus – 10+1 helppoa vinkkiä

Pian alkaa kesälomat ja moni varmasti suunnittelee matkoja. Korona-ajan tiimoilta ei varmaan hetkeen pääse vielä ulkomaille, mutta halusin tehdä yleispätevät ohjeet kaikkiin hetkiin. Tiedän, että ympäristön kannalta olisi parempi olla matkustamatta kokonaan. Se ei kuitenkaan ole mahdollista kaikille, eikä muutenkaan realistista. Tässä postauksessa ei mennä niinkään itse matkailuun, vaan siihen, miten voit pienentää jätteen määrää, kun matkustat. Se auttaa ainakin hieman pienentämään omaa vaikutusta ympäristöön, varsinkin, kun kierrätys on mahdottomuus joissain maissa ja jäte kertyy rannoille, mereen ja kaduille. 

1. Unohda matkapakkaukset 

Matkapakkaukset ovat ihan turhia matkustaessa ja ne ovat lisäksi tosi kalliita verrattuna normaalikokoisiin pakkauksiin. Osta mielummin pieniä purnukoita, joita voit täyttää jo omistamillasi tuotteilla aina, kun matkustat. 

2. Vaihda nestemäiset tuotteet kiinteisiin

Ensimmäisenä ollutta matkapakkausongelmaa ei synny, jos käyttää kiinteitä tuotteita nestemäisten sijaan. Kiinteille tuotteille, kuten palashampoolle ja -saippualle, ei ole rajoituksia lentokoneessa, joten niiden ei tarvitse mahtua litran minigrippiin. Ja mikä parasta, niiden vuotamista ei tarvitse pelätä.

3.  Ota mukaan oma juomapullo, eväsrasia ja aterimet

Nämä poistavat muovipullojen, kertakäyttöaterimien ja muovipurnukoiden tarpeen. Toki ulkomailla pullovesi on tarpeellista, mutta ennen lentokoneeseen menoa oman juomapullon voi täyttää Suomessa ja juoda siitä lennolla. Ulkomailla omaa pulloa voi täyttää isosta vesikanisterista, jolloin pienempiä pulloja ei tarvitse ostaa jatkuvasti. Jos sinulla on mahdollisuus pilkkoa hedelmiä, osta kaupasta kokonaisia valmiiksi pilkottujen sijaan ja ota ne vaikka rannalle eväsrasiassa. Eväsrasiassa voi kuljettaa myös muitakin eväitä tai vaikka pyytää omat ravintolaruoan tähteet mukaan. Pidä omat aterimet mukana, ettei kertakäyttöisiä tarvitse ostaa tai ottaa vastaan pikaruokapaikoissa. 

4.  Ota mukaan oma kauppakassi ja hedelmäkassi

Omat tottumukset unohtuvat helposti matkustaessa tai saatetaan ajatella, ettei sillä ole niin väliä. Kaupassa tulee ostettua muovipusseja, vaikka olisi helposti voinut ottaa oman kassin mukaan. Pidä siis kassia mukana aina, kun muistat. 

5.  Älä ylipakkaa

Itsellenikin on käynyt niin, että matkalle lähtee laukku täynnä ja kotiin tullessa tavarat eivät enää mahdukkaan takaisin laukkuun, kun mukana on ostoksia. Silloin on joutunut ostaa uuden laukun ihan turhaan. Sanottakoon tähän vielä, että muista pakata kaikki tarpeellinen. Ulkomailla olemme joutuneet ostamaan pyyhkeitä ja muuta tavaraa, jota ei olla kotoa muistettu ottaa mukaan tai saatu mahtumaan laukkuun. Hamam-pyyhkeet ovat täydellisiä matkoille ja nykyään kannan niitä aina matkoilla rantapyyhkeenä.

6.  Tee omat eväät 

Monet eivät tiedä, että lentokoneeseen saa viedä omia eväitä. Tämä vinkki pätee myös muihin kulkuvälineisiin, kuten autoon ja junaan. Jos matka on suhteellisen lyhyt, omat eväät mukaan ottamalla välttää kalliit ostokset kulkuvälineessä tai huoltoasemalla ja säästää paljon muovia. Kunnon ateria on toki asia erikseen.

7. Älä tulosta dokumentteja

Tämä ei päde tietenkään aina, vaan riippuu matkakohteesta! Pidä järki päässä ja pidä aina ulkomaanreissuilla mukana kopiota esim. passista. Kuitenkaan esimerkiksi juna- ja lentolippuja ei tarvitse tulostaa, vaan ne voi tallentaa puhelimen tiedostoihin tai kuviin, jos luottaa akun kestävän. 

8. Suosi jätteettömiä ruokapaikkoja

Jos vaihtoehtona on ruokapaikka, joka ei käytä kertakäyttöastioita, valitse se mieluiten. 

9. Säästä hotellin shampoot ja saippuat

Tajusin vasta viimeksi hotellissa ollessani, kuinka paljon kylpyhuoneessa on kertakäyttötavaraa. Jos jätät hotellille avatut saippuat ja muut ilmaispakkaukset, ne lentävät roskikseen, tietenkin. Jos saippuoita jää yli, ota ne mukaan kotiin mikäli mahdollista. 

10. Vältä turhia matkamuistoja

Matkamuistojen houkutus on suuri, mutta eikö krääsää tärkeämpää ole ihanat muistot ja valokuvat. Itsekin ostan usein jotain pientä tai jotain, jota oikeasti tarvitsen ja käytän, mutta välttelen varsinkin kaikkea ”I love *kaupungin nimi*”-tavaraa, jota tuskin tarvitsee matkan jälkeen. Matkamuistoissa kannattaa suosia paikallisten tekemiä tuotteita, sillä useat matkamuistot ovat vain ylituotettua kiinakrääsää – eli ympäristölle erittäin haitallisia.

+1 korona-ajan vinkki

Koska maskit ovat tulleet jäädäkseen ainakin hetkeksi, matkustaessa olisi hyvä olla mukana uudelleenkäytettäviä maskeja jätteen vähentämiseksi. Jos matka on pitkä eikä pesumahdollisuutta ole, voi ainakin osan käyttämistään maskeista korvata uudelleenkäytettävillä ja niiden loputtua käyttää kertakäyttöisiä. Jos tarvitsee kunnon suojaa, kannattaa suosiolla käyttää kertakäyttöistä maskia/hengityksensuojainta. Turvallisuus ennen kaikkea, myös ennen ekologisuutta ♥︎

saatat pitää myös näistä postauksista

Vieritä ylös