Typerimmät muotivinkit, joita olen uskonut | Matkalla minimalistiksi

Olen jo muutaman vuoden ajan pyrkinyt rakentamaan toimivaa vaatekaappia ja ennen kaikkea etsinyt omaa tyyliäni. Elämäni aikana olen kuullut toinen toistaan typerämpiä muotivinkkejä, joita olen vielä kaiken lisäksi uskonut.

Nuorempana seurasin muotia ahkerasti ja halusin kuulua joukkoon. Lainailin identiteettiäni muilta, niin kuin nuoruuteen kuuluukin. Se kuitenkin tarkoitti nopeasti vaihtuvaa tyyliä ja täten myös nopeasti vaihtuvaa vaatekaappia. Ei yhtään kestävä tapa elää siis. Muutoksen oli tultava joskus ja sieltä se sitten tulikin myöhemmällä iällä.

Tässä typerimmät muotivinkit, joita olen uskonut:

 1. Alusvaatteiden täytyy sopia yhteen

Muistaakseni Kris Jenner sanoi aikoinaan, ettei koskaan voi tietää, milloin joutuu auto-onnettomuuteen ja siksi kannattaakin olla aina toisiinsa sopivat alkkarit. ”Totta!”, ajattelin minä nuorena. Ehkä onnettomuuteen joutuessa on oikeasti oma ja muiden turvallisuus mielessä, eikä omat alushousut ja rintsikat.

 1. Sukkien ja kenkien täytyy sopia yhteen

Eräs muotibloggaaja sanoi aikoinaan, ettei voi sietää sitä, jos jollain on valkoiset kengät mustien sukkien kanssa. Sinänsä ymmärrän ajatuksen, mutta toisaalta ihan sama, ketä kiinnostaa?

 1. Kahta kuosia ei voi sekoittaa yhteen

Usein pelotellaan sillä, että kahden kuosin yhdistäminen luo asusta kaaosmaisen. Mielestäni kahden kuosin yhdistäminen on mielenkiintoista!

 1. Pystyraita kaventaa, vaakaraita leventää

Tämä voi joskus toki ollakin totta, mutta ongelmana on enemmänkin se ajatus tämän takana. Jos on isompi kokoinen täytyy tietysti pyrkiä peittelemään muotojaan ja parhaiten se onnistuu pystyraidalla. Vaakaraitaa ei saa missään nimessä käyttää, ettei näytä lihavalta, vai miten se meni?

 1. Vastavärejä ei voi yhdistää

Ah, rakastan pinkkiä ja mintunvihreää, sekä pastellin keltaista ja lilaa. Vastavärit tekevät asusta jännittävän. 

 1. Koko asu ei voi olla samaa väriä

… paitsi jos se on musta. Mielestäni samaa väriä olevat asut ovat kiinnostavia ja asusta riippuen joko erittäin tyylikkäitä (puvut) tai rennon näköisiä (collegesetit). 

 1. Neutraalit värit ovat parhaita jokaiselle

Vaatekaapin perusväreinä pitäisi olla musta, valkoinen ja harmaa – ihan jokaisella ihmisellä. Eihän tässä ole mitään järkeä tarkemmin ajateltuna. Jokaiselle sopii erilaiset värit riippuen ihonväristä, silmien väristä, hiuksista ja omista mieltymyksistään .

Lue lisää: Suurimmat oivallukseni pienestä, toimivasta vaatekaapista

 1. Sinistä ja mustaa ei voi yhdistää

Kuulin tämän aikoinaan joltain tutultani ja tämä oli tietääkseni yleinen muotimoka siihen aikaan. Se perustuu kai siihen, että musta ja sininen ovat liian lähellä toisiaan värillisesti. Mielestäni kuitenkin sininen ja musta sopivat hyvin yhteen. 

 1. Kulta ja hopea kuuluvat erilleen

En tiedä, mihin tämä väite perustuu. Kulta ja hopea sopivat itseasiassa hienosti yhteen, enkä aio enää stressata tästä. 

 1. Vuodenaikasidonnaiset värit

Varsinkin syksyisin ihastun oranssin ja ruskean eri sävyihin. Olen jo valmis kietoutumaan oranssiin villapaitaani ja fiilistelemään syksyä. On kuitenkin tyhmä ajatus, että tiettyjä värejä voisi käyttää vain tiettynä vuodenaikana ja sen jälkeen niiden täytyy odottaa taas vuosi kaapissa – jonka jälkeen niitä ei luultavasti enää käytetä, koska uusia on jo ostettu. 

 1. Kahta löysää vaatetta ei voi yhdistää

Näin näyttää muodottomalta tai lihavalta. Ja miksi se olisi huono juttu? Lihavuus nähdään huonona piirteenä, mutta olen kyllästynyt läskifobiaan. Mitä väliä, jos en näytä laihalta? En edes ole laiha. Antakaa jo kaikille kehorauha, kiitos. 

 1. Tietyt vaatteet ovat vain tietyn kokoisille ja ikäisille

Ei, ei ja ei. Kuka tahansa saa pukeutua niin kuin haluaa. On typerää, kuinka vanhempia naisia haukutaan siitä, että he pukeutuvat liian nuorekkaasti tai isompikokoisia siitä, kuinka heidän muotonsa näkyvät. Toistan: antakaa kaikille kehorauha. 

 1. Ei saa olla liian paljastavaa tai peittävää

Mitä tähänkään sanoisi? Jokaisella on oikeus käyttää juuri niitä vaatteita, joita haluaa. Kellään ei ole oikeutta kommentoida tai koskea, oli päällä mitä tahansa.

 1. Tyttömäistä tyyliä ei oteta vakavasti

Ina Mikkola on tunnettu hänen tyttömäisestä tyylistään ja söpöistä ruseteistaan. Se tekee hänestä monen silmissä epäammattimaisen. Ehkä tämä johtuu siitä, että tyttömäisyys nähdään heikkoutena ja maskuliinisuus taas vallan ja voiman merkkinä. Mutta Ina on hyvä työssään, oli hänellä päällä mitä tahansa.

 1. Pitää valita vain yksi tyyli

Joskus käytän hienon leidin vaatteita, joskus skeittaripojan. En osaa valita, enkä halua valita. Tyylissäni pohja-ajatus on kuitenkin ajattomuus ja neutraalius, jonka ympärille voin luoda erilaisia tyylejä sen päivän fiiliksestä riippuen.

 1. Samaa asua ei voi käyttää kahtena päivänä putkeen… tai uudestaan ollenkaan

Kukaan ei huomaa, jos käyttää samaa asua kahtena päivänä putkeen. Ja mitä väliä, vaikka huomaisikin? Puolipitoiset vaatteet ovat suuri ongelma; niitä ei voi laittaa takaisin kaappiin, joten ne jäävät lojumaan penkeille ja lattialle. Tai pahimmassa tapauksessa vaatteet pestään jokaisen käytön jälkeen.

   Pahin asia on, jos samaa asua ei voi käyttää uudestaan enää ollenkaan. Usein etenkin juhla-asuissa ajatellaan näin. Itse käytän ylpeänä samoja asuja uudelleen ja uudelleen. Se helpottaa myös arkea, kun asuja ei tarvitse miettiä. 

 1. Lenkkareita ei voi käyttää arkiasun kanssa

Muistan, kun olin ystäväni ja meidän äitien kanssa Tukholmassa vuonna 2014. Kaikki käyttivät lenkkareita arjessa ja tykkäsimme tyylistä. Kun tulimme kotiin, kaikki kummastelivat, kun käytimme lenkkareita farkkujen kanssa. Olimme muodin edelläkävijöitä Suomessa siis, haha. 

 1. Juhla-asun kanssa on käytettävä korkkareita

En tiedä miksi, mutta jostain syystä tennareilla ei voi mennä juhliin. Paitsi tietysti miehet voivat. En pidä korkkareista yhtään, mutta olen löytänyt yhden mallin, joka tuntuu hyvältä jaloille. Uusia en kuitenkaan osta. Nilkkurit ja loaferit (ja ne tennarit) saavat kelvata sen jälkeen, kun korkkareiden on aika mennä eteenpäin. 

Lue lisää: 50 asiaa, joita omistan vain yhden

 1. On kaikille yhteiset vaatteiden kulmakivet

En tiedä miten se olisi mahdollista, että jokaisella pitäisi olla tietyt vaatekaapin kulmakivet. Usein listataan valkoinen t-paita, musta bleiseri, kynähame, musta kotelomekko…. Näistä omistan vain valkoisen t-paidan ja bleiserin, ja hyvin olen pärjännyt. Kun suunnittelee vaatekaapin kulmakiviä, kannattaa miettiä omaa elämäntilannetta ja -tyyliä. Bisnesihminen tarvitsee varmasti bleiseriä, mutta ahkera vaeltaja ei välttämättä. 

Lue lisää: Vaatekaapin kulmakivet – eettisesti ja ekologisesti

 1. Laukkujen ja muiden asusteiden on oltava kalliita tai niistä täytyy ainakin haaveilla

Haaveilin nuorempana Chanelin laukusta. Se oli jokaisen naisen klassikkolaukku, josta kaikkien täytyi tietysti haaveilla. Nykyään käytän ihan mitä huvittaa, oli se sitten kirpparilta tai jostain ”halvasta” liikkeestä. En ikinä käyttäisi noin paljoa laukkuun, mutta jokaisella on tietysti omat mieltymyksensä ja tapansa käyttää rahaa.

 1. Silmälasit eivät ole tyylikkäät

Kaikissa nuorten leffoissa nörtistä tehdään suosittu vaihtamalla vaatteet trendikkäiksi ja silmälasit piilareiksi. Mitä kukaan sille voi, ettei nää kunnolla? Silmälaseja voi käyttää niin arjessa kuin juhlassa, sillä ei ole mitään syytä miksei voisi. 

 1. Mekon kanssa pitää käyttää sukkahousuja, ainakin juhlissa

Hyi ihonväriset sukkahousut. En vihaa mitään enempää. Miksei miesten tarvitse käyttää shortsien kanssa sukkahousuja? Sitä paitsi sukkahousut menevät rikki nopeasti, eikä niitä usein ole saatavilla kuin vain muutamassa (vaaleassa!) värissä. 

 1. Trendikäs=tyylikäs

Trendien seuraaminen ei tee ihmisestä tyylikästä. Ihmettelen muutenkin trendejä; miten yksi vaatekappale voisi sopia kaikille?

Lue lisää: Näihin trendeihin en lähde mukaan vuonna 2021

 1. Vaatteilla on sukupuoli

Vaatteet ovat paloja kangasta ja niiden sukupuolittaminen on kummallista. Vaatteilla ei ole sukupuolta. Niillä on ainoastaan meidän antamat merkitykset, joita nykyään yritetään purkaa ahkerasti. Käytän itse usein ”miesten” vaatteita, sillä en pidä naisille suunnitelluista tiukoista vaatteista.

2 ajatusta aiheesta “Typerimmät muotivinkit, joita olen uskonut | Matkalla minimalistiksi”

 1. Yksi ihmettelijä

  Tuossa oli paljon asiaa. Itseä on aina ihmetyttänyt nämä määritelmät, mitä jotkut pitää ainoina totuuksina.
  Eniten ihmetyttää juuri tuo, että vaatteilla olisi sukupuoli. Miksi vaate pitäisi valita sen mukaan, mitä jalkojen välistä löytyy? Rintaliivit ymmärrän, että ne kuuluu niille joilla on rinnat, ja se on naisilla yleisempää kuin miehillä. Muuten vaatteet pitäisi voida valita tilanteen ja tarpeen mukaan, eikä sukupuolen. Itse ainakin paljon mielummin valitsisin helteellä juhliin kesämekon, kuin tumman puvun. Tai jo ne shortsitkin jo vähentäisi hikoilua, vaikka niiden kanssa pitäisi pukea ne sukkahousut. Tuota yhdistelmää olen joskus kokeillut ja mielestäni nuo sukkahousut on ihan mukava lisälämmike shortsien alle. Samoin kun kylmillä ilmoilla sukkahousut on paljon mukavampi alusvaate kuin miesten perinteiset puuvilla kalsarit. Joskus mietin sitä, että lapsille puetaan jalkaan sukupuolesta riippumatta sukkahousut ja body. Olisi ulkona monissa töissä hyvä yhdistelmä. Ei vilkkuisi selkä paljaana vaikka vähän kumartelee.

Kommentointi on suljettu.

saatat pitää myös näistä postauksista

Vieritä ylös