Ei enää huonoja kirppariostoksia – 10 vinkkiä kirppistelyyn

Olen kiertänyt kirppareilla luultavasti koko ikäni. Kun olin pieni, meillä oli tapana viedä usein tavaraa myyntiin kirpputoreille ja samalla kierrellä muiden myyntipaikkoja. Tuo tapa on säilynyt perheessämme.

   Nyt vanhempana olen kartoittanut kotikaupunkini koko kirppisvalikoiman ja teen silloin tällöin kirppiskierroksia niistä parhaisiin. Tykkään käydä muutamassa paikassa samalla kertaa. Olen tehnyt hyviä löytöjä vuosien varrella ja uskon, että olen oppinut näiden vuosien aikana monia asioita hyvien löytöjen tekemisestä. 

   Koska olen matkalla minimalistisempaan elämään, en halua heittäytyä villiksi ja hamstrata kaikkia hyviä löytöjä mukaani kirppareilta. Huomaan, että minuun iskee usein ns. vaillejäämisen pelko, jos löydän jonkin halvan hyvän tuotteen. Tällainen voi olla esimerkiksi merkkivaate, jonka jättäminen kirpparille tuntuu kamalalta. Silloin tajuan, että en halua vaatetta siksi, koska oikeasti tarvitsisin sitä, vaan siksi, että säästäisin siinä rahaa – sama ajatus kuin alennusmyynneissä usein tupsahtaa päähän. Siksi onkin tärkeää ostaa harkiten ja tiedostaen. 

Tässä tulee 10 vinkkiä kirppistelyyn: 

  1. Kierrä usein

Tärkein vinkki hyvien löytöjen tekemiselle on säännöllinen kirppareiden kiertäminen. Itsepalvelukirpputoreilla vaihtuu valikoima jopa päivittäin, kun ihmiset käyvät lisäämässä uusia tuotteita myyntiin. Myös muunlaisilla kirpputoreilla, kuten Fidalla ja second hand -kaupoissa, vaihtuu valikoima aika nopeasti tavaroiden mennessä ja tullessa jatkuvasti. En tarkoita usein kiertämisellä viikottaista kiertämistä, mutta esimerkiksi kerran pari kuussa on hyvä vauhti. 

  1. Pidä kirjaa kirppareista

Kun käyt uudella kirpputorilla, tee siitä muistiinpanoja. Voit miettiä niitä ihan vaan pääsi sisällä tai kirjoittaa esimerkiksi puhelimen muistioon. 


Mieti ainakin näitä kysymyksiä:

  • Mikä hintataso kirpputorilla oli? Vastasiko hinta laatua?
  • Minkälaisia tavaroita kirpputorilla oli myynnissä? (Oliko paljon esimerkiksi lasten vaatteita tai pienikokoisia vaatteita?)
  • Olivatko tavarat hyväkuntoisia?
  • Löysitkö mitään? (Voit kirjata ylös tavarat ja hinnat tai jopa paikan numeron, jos olet menossa lähiaikoina takaisin)
  • Oliko kirpputorilla tungosta? Mikä fiilis jäi?

Näiden muistiinpanojen avulla voit myöhemmin valita juuri oikeat kirpparit sen hetkisiin tarpeisiisi ja muistat, oliko jokin kirpputori oikeasti hyvä vai ei. Toki valikoimat ja hinnat voi muuttua, se kannattaa pitää mielessä. 

  1. Tsekkaa nettikirpputorit

Nettikirpputorit ovat oiva paikka tehdä hyviä löytöjä. Tiedän, että moni käyttää nettikirppareita ihan samalla tavalla kuin muitakin verkkokauppoja. Itse en kuitenkaan ole ostanut vaatteita ikinä nettikirppareilta, sillä haluan nähdä vaatteen ja kokeilla sitä hutiostosten pelossa. 

   Kun ostaa netistä, on tärkeää tarkistaa muutama asia:

  • Kuka tuotetta myy? Onko itse nettikirppari turvallinen? 
  • Millä hinnalla tuotetta myydään? Onko hinta järjenvastainen? (esim. merkkilaukun myynti liian halvalla)
  • Löytyykö myyjästä tietoa netistä? Etsi muiden kokemuksia, jos myyjä epäilyttää.
  • Miten myyjä pyytää maksua? Muista, että myynti-ilmoituksia ja kuitteja on helppo väärentää. Varsinkin myytävät älypuhelimet ovat yleisiä huijauksissa. 
  • Kysy myyjältä lisätietoja tuotteesta, jos tuote epäilyttää. Tarkista kuntoluokitus. 

  1. Skannaa kirpparipaikat

Varsinkin, jos on kiire kannattaa skannata paikat ja suunnata sitten kaikista parhaille paikoille. Jos etsit esimerkiksi naisten vaatteita, kannattaa skipata suosiolla myyntipaikat, joissa näkyy lasten vaatteita tai leluja. Niistäkin voi löytyä naisten vaatteita, mutta ei välttämättä. Jos selaat rekkiä, jossa vaatteet ovat huonon näköisiä, siirry suosiolla seuraavaan. Sama toimii myös toisinpäin; jos rekissä näkyy hyviä vaatteita, on todennäköistä, että lähes jokainen sillä paikalla myytävä asia on hyväkuntoinen. 

   Joillain kirppareilla käytetään rekkejä, joissa lukee koko ja usein vaatteet ovat vielä väreittäinkin lajiteltuja. Kannattaa miettiä omaa värimaailmaa valmiiksi ja suunnata sitten vain niille rekeille, joilta tuon värisiä vaatteita löytyy. Mitä koottain luokiteltuihin rekkeihin tulee, kannattaa katsoa oman koon vaatteet ja ainakin yhden koon isommat. Myös ainakin yhden koon pienemmät vaatteet voi katsoa, jos on aikaa. Vaatteiden kokoluokitus on joskus kummallinen ja hyviä löytöjä voi tehdä XS-rekistä, vaikka oma koko olisikin M. 

  1. Ole ennakkoluuloton

Huomautus: Vaatteilla ei ole sukupuolta, mutta selkeyden vuoksi puhun miesten ja naisten vaatteista tässä postauksessa!

Kannattaa rohkeudella kokeilla rumankin näköisiä vaatteita, sillä itse olen tehnyt parhaat löydöt juuri silloin, kun olen kokeillut huvikseni joitain vaatteita. Pienempikokoinen voi kokeilla lasten vaatteita. Itse kokeilen usein miesten vaatteita, sillä rakastan löysempiä vaatteita. Miesten housut istuvat huonommin, mutta paidat ja muut yläosat ovat usein täydellisiä omaan tyyliini. 

ps. Jos tykkäät jostain trendistä, odota. Pian trendituotteita löytyy kirpparilta (kokemusta on!). 

  1. Tarkista vaatteen kunto

Vaatteen kunto on tärkeää tarkistaa ennen ostamista. Vaikka ostaakin käytetyn vaatteen, haluaa siitä tietysti pitkäaikaisen kumppanin. Olen meinannut ostaa lukuisia kertoja reikäisen vaatteen, mutta huomannut sovittaessa reiän. (Miksi ihmiset edes myyvät reikäisiä vaatteita?)

  • Tarkista saumat. Näkyykö reikiä tai huonosti ommeltuja saumoja? Roikkuuko lankoja?
  • Katso pesulappuun. Mistä materiaalista vaate on tehty? Välttele tekokuituja, sillä ne menevät rumaksi nopeasti.
  • Näkyykö kankaassa reikiä tai lankapakoja? 
  • Haista vaatetta. Haiseeko se pahalta? Kokemuksesta sanon, että hajua voi olla joskus lähes mahdotonta saada irti vaatteesta. 
  • Onko vaate nukkaisen näköinen tai sellainen, joka voisi nukkaantua helposti? 
  • Missä vaate pestään? Onko vesipesu kielletty? Jaksatko viedä vaatteen pesulaan tai pestä sen käsin? Kannattaa kuitenkin muistaa, että vaikka vesipesu olisi kielletty, kestää vaate yleensä käsinpesun tai hellän koneohjelman. 
  • Jos vaate vaatii korjausta, jaksatko oikeasti tehdä siihen muutoksia? Onko ompelijalle vieminen mahdollista?

Ja tärkein kysymys: miksi myyjä myy tuotteen? Jos tuote on todella hyväkuntoinen, voi siinä olla vikaa. Itse olen esimerkiksi usein todennut, että hienossa vaatteessa on saumat oudoissa paikoissa tai kiinnitysmekanismi ei pysy kiinni. 

  1. Tee valmis lista

Lähden usein kirpparille valmiin listan kanssa. Se on ihan vaan pääni sisäinen ja sisältää muutaman vaatteen, niiden värin ja mallin. Se voi sisältää myös muita tuotteita. Tämänhetkiselle listalleni kuuluu mm. löysä musta nahkatakki, musta slip dress ja ohut tumma turtleneck-neule, sekä pyöreä kori. Listan avulla on helppo kulkea läpi kirpparin ja skannata juuri noita tuotteita. Kun on orientoitunut jonkin tuotteen löytämiseen, alkaa niitä bongata joka paikasta. Etsin kerran esimerkiksi jokapoika-paitaa ja nykyäänkin nään aina ensimmäisenä juuri nuo paidat kirpparirekeistä. 

  1. Älä haksahda huijauksiin

En tiedä miksi, mutta nään usein ihmisten myyvän lapullisia vaatteita. Eikä kyseessä ole vain yksittäinen tuote, vaan joka ikinen rekin vaate on lapullinen eli käyttämätön ja yleensä pikamuotia. Nään ihmisten myös myyvän täysin uusia tuotteita, kuten saippuoita ja muita kosmetiikkatuotteita, sekä tubberware-astioita. Nämä ovat selkeästi vain uuden tuotteen myyntipaikkoja, eikä oikeita second hand -tuotteita. Niiden ostaminen ei siten ole ekologista. 

   Kannattaa myös suhtautua varauksella kirpputoreilla myytäviin uusiin tuotteisiin, jotka ovat omistajien sinne tilaamia. Olen käynyt muutaman kerran sellaisilla kirppareilla, missä on selkeästi kiinakrääsää ihmisten myyntipaikkojen välissä. Uskon, että kyseessä on taloudelliset vaikeudet, mutta onhan se vähän törkeää laittaa uutta tavaraa kirpparille myyntiin. 

  1. Tue käsityötä

Kirppareilla näkee usein käsintehtyjä tuotteita. Ne ovat lähes aina hyvää laatua ja samalla tuet ihmistä ja hänen luovaa visiotaan. Olen nähnyt paljon esimerkiksi tyynyliinoja, kasseja, lompakkoja, heijastimia, korviksia ja virkattuja tuotteita.

     10.  Osta harkiten ja tiedostaen

Vaikka kannustankin vaihtamaan himoshoppailun ensin kirpparilla shoppailuun, ei ole hyvä idea hamstrata kasseittain tavaraa kirppareilta vain ostamisen ilosta. Myös kirpparilla kannattaa pitää järki päässä ja harkita jokaista ostosta. 

   Itse pidän aina mielessä omat tarpeeni ja vaatekaappisuunnitelmani ja mietin, sopiiko kyseinen uusi vaate siihen. Mietin tarkasti väriä, kokoa ja materiaalia. Luon päässäni muutaman asun kyseisen vaatteen ja vanhojen vaatteideni kanssa ja tutkin, sopiiko vaate mihinkään. Mietin aina myös sitä, kuinka usein ja missä pitäisin kyseistä vaatetta. Usein minulle iskee vaillejäämisen pelko, josta kerroin jo postauksen alussa. Yritän silti pitää kaikki samat säännöt mielessä kirpparilla, mitkä minulla on uudenkin tavaran ostoon; ostan vain tarpeeseen, oli se sitten kirpparilla tai vaatekaupassa. 

saatat pitää myös näistä postauksista

Scroll to Top