Takaisin koulun penkille ekologisesti

Koulut alkavat pian. Sinne palaaminen kannattaa tehdä ekologisesti ja olenkin koonnut ohjeet, joita voi soveltaa niin peruskouluun kuin ylemmillekin asteille. Vinkkejä voi tietysti soveltaa myös esimerkiksi eskariin tai työelämään paluuseen!

Reppu

Aloitetaan tärkeimmästä eli repusta. Kun olin lapsi, oli meillä tapana ostaa uusia reppuja silloin tällöin, muttei onneksi ihan joka vuosi. Olisin oikeasti pärjännyt vähemmälläkin, mutta oli jotenkin noloa käyttää samaa reppua vuosia. Ekologisessa elämässä tärkeintä on oppia tunnistamaan tämä tunne ja kiertämään se ajattelemalla järjellä. 

   Kannattaakin miettiä tarkasti, tarvitseeko oikeasti uutta reppua. Kunnon pesu voi riittää pelastamaan nuhjuisen repun. Tarvittaessa rikki menneitä osia voi korjata tai korjauttaa. Repun voi myös värjätä kangasväreillä tai sitä voi tuunata maalaamalla, silitysmerkein tai esimerkiksi pinsseillä. Muista vaatelaastarit! Ne ovat mahtava keksintö varsinkin lasten tekstiileihin. 

   Jos tarvitsee uutta reppua, kannattaa ensimmäiseksi suunnata kirpputoreille tai nettikirppiksille. Varsinkin kesäisin löytyy helposti koulureppuja, jotka ovat hyvässä kunnossa ja näyttävät lähes uusilta. 

   Jos käytettyä reppua ei löydy, voi sellaisen ostaa ekomerkiltä tai kiinnittää ainakin huomiota materiaaliin ja laatuun. Tiedän, että varsinkaan lapselle ei tee mieli ostaa kallista reppua! 

    Uutta ostaessa kannattaa varmistaa, että vetoketju näyttää kestävältä, eikä sen väliin voi jäädä kangasta helposti. Kankaan kannattaa olla helposti pyyhittävää tai ainakin sellaista, että sumuttamalla vettä ja harjaamalla vaateharjalla (tai mikrokuituliinalla) lähtisi enimmät sotkut koulupäivän jälkeen. Repun kannattaa myös olla vedenkestävä tai ainakin paksua kangasta. Kiinnitä huomiota myös kasvuvaraan. Repusta voisi löytyä esimerkiksi läppärikotelo sitä varten, kun lapsi kasvaa ja alkaa kuljettaa koulussa tietokonetta tai tablettia. 

Penaali

Penaaliin liittyy oikeastaan samat säännöt kuin reppuun: hyvä vetoketju, helposti putsattava kangas yms. Penaaliakaan ei tarvitse joka vuosi uutta. Itse käytin samaa penaalia aina yläasteelta lukioon (vähän yli 6v) ja se on vieläkin hyvässä kunnossa. 

   Lapselle kannattaa opettaa, että penaali pidetään siistinä varsinkin sisäpuolelta. Se ei ole roskis, vaan säilytyspaikka kynille. Vaihtoehtoisesti voi tarkistaa, että penaalin sisäkangas on musta. Yleisin syy ostaa uusi penaali on juurikin sisäkankaan likaantuminen niin, ettei sitä saa enää puhtaaksi. 

Tässä muutama merkki, joilta löytyy ekologisia laukkuja ja penaaleja: 

  • Nudge (kauppapaikka ekomerkeille)
  • Weecos (kauppapaikka ekomerkeille)
  • Weekendbee (kauppapaikka ekomerkeille)
  • Globe Hope
  • Grünbag
  • ROKA London
  • Patagonia
  • Fjällräven

Vihkot

Jos sinun täytyy ostaa itse vihkosi, panosta kierrätyspaperista tehtyihin vihkoihin. Niihin ei tarvitse lainkaan uusia valmistusmateriaaleja mahdollisia niittejä tai kierteitä lukuunottamatta. Vihkoja ei kannata päällystää kontaktimuovilla. Jos suojaa tarvitsee, kannattaa käyttää uudelleenkäytettäviä muovikuoria. 

  Välttele vihoissa erikoisia kansia, joita ei pysty kierrättää. Jos erikoisia kansia haluaa, kannattaa suosia täytettäviä vihkoja, joiden kansia voi käyttää vuosia ja vuosia. Myös ohut mappi, jonne ostetaan luentolehtiö (kierrätetystä paperista tietysti), on hyvä valinta. 

   Vihkoihin liittyen ehkä merkittävin vinkki on se, että jokaisen vihon käyttää oikeasti loppuun asti. Vihkot jäävät yleensä puoliksi tyhjiksi tai ainakin muutama viimeinen sivu jää tyhjäksi. Ne kannattaa esimerkiksi repiä suttupaperiksi (voi käyttää ostoslistana, luonnospaperina yms.) tai jos vihosta on paljon jäljellä, voi sitä käyttää vielä toisellekin kurssille. 

   Mikäli käsinkirjoitus ei ole oppimisen kannalta tärkeää, kannattaa mielummin kirjoittaa koneelle tai tabletille. (Käytetty) iPad ja kynä ovat tosi hyvä kombo muistiinpanojen tekoon. 

Kalenteri

Kalenterikin kannattaa hankkia kierrätyspaperista tehtynä. Jos miellyttävää sellaista ei löydy, panosta esimerkiksi täytettävään kalenteriin, jossa kannet ovat vuodesta toiseen käytettävät, mutta sisälmys kierrätetään ja vaihdetaan vuosittain. 

   Myös kalenteri, joka ei ole vuosisidonnainen, on oiva tapa vähentää jätettä. Sen voi aloittaa silloin, kun haluaa, eikä heinäkuun lopusta, kuten yleensä kalentereilla on tapana alkaa. Digikalenteri on tietysti ekologisin, jos se toimii omiin tarpeisiin. 

Kirjat

Tästä vuodesta eteenpäin lukiolaisten ei enää tarvitse ostaa kirjoja. Lukion toisen, kolmannen ja neljännen vuoden opiskelijoiden tarvitsee silti vieläkin ostaa kirjoja. Myös korkeakoulujen opiskelijoiden täytyy hankkia omat kirjat.

   Kirjat maksavat hurjasti, eikä jälleenmyynnissä saa edes puolta maksamastaan hinnasta takaisin. Lukioaikana ostin käytetyn kirjan aina, kun pystyin. Myin myös itse kirjojani kirpparilla ja Jämerälle (voin suositella!). Ystävien kesken oli tapana myös lainailla kirjoja ja onneksi moni kurssi oli myös digikirjallinen. 

   Kirjaongelmaan on muutama ratkaisu: kirjasto, digikirjat ja käytetyt kirjat. Kirjastosta saa lainaan kirjoja, mutta varsinkin lukiotasolla ne ovat etenkin heille, joilla ei ole varaa ostaa kirjoja. Korkeakouluissa kirjastonkirjat ovat kaikille tarkoitettuja. Digikirja on hyvä vaihtoehto painetulle kirjalle, mutta joskus sen käyttö voi olla haastavaa tai mahdotonta. Digikirjat ovat yli puolet halvempia kuin painetut kirjat. 

   Käytettyjä kirjoja voi ostaa esimerkiksi Suomalaisesta kirjakaupasta tai Jämerältä. Heille voi myös myydä omia kirjojaan. Kirjoista kannattaa pyrkiä eroon heti, ellei ainetta kirjoita yo-kirjoituksissa tai kirjaa muuten tarvitse jälkeenpäin. Myös kirppareilta on helppo löytää varsinkin lukiokirjoja. 

Kynät ja muut tarvikkeet

Kyniä ei tarvitse kuin muutaman. Muistan aina, kun ala-asteella joka kouluvuoden alussa halusin uudet koulutarvikkeet ja usein minulla oli jokin väriteema; yhtenä vuonna vihreät, toisena violetit. Tuntui väärältä aloittaa kouluvuosi nysiksi terotetuilla kynillä. Mutta kyseessä on taas vain ajatusvinouma. 

   Muutamalla lyijykynällä pärjää. En ole kuin muutaman kerran eläessäni teroittanut lyijykynän ihan loppuun asti. Muutama ala-asteen lyijykynä löytyy vieläkin nurkista pyörimästä. Väittäisin, että jokaiselta löytyy kyniä jo valmiiksi. 

    Täytettävä lyijykynä on paras vanhemmille lapsille, sillä itse olen parhaimmillaan käyttänyt yhtä seitsemän vuoden ajan. Lisäksi kannattaa omistaa kuulakärkikynä tai esim. musta stabilo. Muutama korostuskynä (puinen neon-kynä!) on hyvä omistaa ja ehkä värikyniä tai tusseja. 

   Peruskoulutarvikkeisiin kuuluu lisäksi mm. teroitin (metallinen), viivain (terästä) ja kumi (ilman pakkausta tai lapselle jonkinlaisen muovikuoren kanssa). Kannattaa soveltaa minimalismia koulutarvikkeisiin; mieti vähimmäismäärä, jolla pärjäät ja lisää halutessasi muutamia tuotteita. 

Elektroniikka

Käytetty elektroniikka on kaiken a ja o. Elektroniikka kuluttaa hirveästi luonnonvaroja uutena ostettuna ja ihmisillä on tapana käyttää laitteita vain muutaman vuoden, mistä ne sitten päätyvät ongelmajätteeksi. Kouluun liittyen etenkin tietokoneet ja tabletit ovat tärkeitä, myös tietysti puhelin. 

   Käytettyjä puhelimia löytyy esimerkiksi Swappielta ja muita laitteita esimerkiksi Gigantin outletista. Jos haluaa uusimman mallin (ymmärrän kyllä), mieti pitkäaikaisia tarpeitasi ja sitoudu käyttämään laitetta sen koko elämän loppuun asti. Tämä tarkoittaa myös laitteen huoltamista sen rikkoutuessa. 

   Varmista elektroniikkaa ostaessasi sen monikäyttöisyys. Esimerkiksi ylioppilaskirjoituksissa on tietyt säädökset laitteille. Ota myös uusi motto käyttöön: aina ei tarvitse uusinta laitetta. 

Muut

Koulussa on kiva pitää mukana myös vesipulloa ja tarvittaessa eväsrasiaa. Näistä paras vaihtoehto on tietenkin se, minkä jo omistat. Jos tarvitset uutta, suosi terästä molemmissa! Aterimet voi ottaa omasta keittiön laatikosta tai ostaa erilliset, mikäli välttämättä haluaa. 

   Muita must have -tuotteita koulussa ovat käsidesi ja maskit ja tietysti kaikki muut itselleen tarpeelliset tuotteet, kuten kuukautissuojat ja lääkkeet. Maskeissa joudun suositella kertakäyttöisiä, sillä kangasmaskit eivät suojaa niin hyvin alati pahentuvassa tautitilanteessa. Käsidesissä kannattaa suosia täytettävää pulloa; osta iso pullo ja pienempi mukana kulkeva, ja täytä pientä sen tyhjentyessä.

Voit lukea seuraavia postauksia inspiraatioksi:

saatat pitää myös näistä postauksista

Scroll to Top