Jätteetön elämä lemmikinomistajana

Meillä on keski-ikäinen russeli Onni. Ekologisen elämän aloittamisen myötä olen alkanut pohtimaan myös hänen elämäänsä ja sitä, miten saisin siitä mahdollisimman ekologista. Olen sitä mieltä, että lemmikeille pitää tarjota parhaat mahdolliset oltavat mistään tinkimättä, vaikka se olisikin epäekologista. Silti lemmikit eivät yleensä välitä ylenmääräisestä lelulaatikosta, hassuista asuista tai muistakaan turhista tavaroista; kunhan on muutama laadukas tarvike, niin lemmikkisi kiittää. Lemmikkiäsi ei myöskään kiinnosta, onko joku tarvike ruma tai käytetty, kunhan se toimii. Asioiden ei tarvitse olla vain tiettyyn eläimeen ja tiettyyn asiaan sopivia, eli koira voi esimerkiksi syödä mistä vaan kupista. Lemmikillesi kaikista arvokkain asia olet sinä. 

   Paras teko, mitä lemmikkiä hankkiessasi voit tehdä, on adoptointi. Oli se sitten järjestöltä tai joltain kaupunkisi ihmiseltä, joka luopuu lemmikistään. Pentutehtailu ja jalostus ei ole ikinä eettistä, joten pysyisin siitä kaukana. Meidän Onni on kasvattajalta, mutta jos nykyään hankkisimme koiran, olisi se adoptoitu. Jos haluat jostain syystä puhdasrotuisen eläimen, suosi mahdollisimman pieniä kasvattajia, jotka toimivat mahdollisimman eettisesti. 

   Itselläni ei ole kokemusta kissoista, mutta halusin sisällyttää myös heidät postaukseen. Koiran osuus on pidempi, koska minulla on omakohtaista kokemusta koirista. Olen parhaani mukaan ottanut kissojen asioista selvää, mutta tietoja saa tulla oikaisemaan! Postauksen lopusta löytyy myös pieni osuus muille eläimille. 

Laitoin linkkinä muutaman tuotteen malliksi. Nämä eivät ole mainoslinkkejä, vaan tuotteita, joiden koen olevan hyviä ekologiseen elämään lemmikin kanssa. 

Koirat:

 

Ruoka: 

 

Koiran ruokinnasta ollaan montaa mieltä: jotkut suosivat raakaruokaa, jotkut kuivaa. Jotkut pitävät koiriaan vegaanina, mutta itse olen sitä vastaan. Vaikka koira voi selviytyä vegaanina, ei se ole luonnostaan vegaani. Mielestäni koiran puolesta ei voi tehdä tällaista päätöstä, koska se ei pysty suostumaan siihen. 

Muista aina tarkistaa ennen ruokintaa, onko antamasi liha tai kasvis koirille sopivaa! Suurin osa on, mutta poikkeuksia löytyy. Antomäärä voi olla rajoitettua, varsinkin sisäelimissä, koska ne sisältävät niin paljon ravinteita.

Raakaruoka

Meidän Onni on raakaruoalla ja pyrimme ostamaan aina mahdollisimman ison pussin pakastimeen. Raakaruokailua voi toteuttaa myös ostamalla itse lihaa kaupasta, mutta silloin ruokaan täytyy lisätä vitamiineja ja se saattaa tulla myös kalliiksi pidemmän päälle. Jos haluaisi tehdä näin, voi lihatiskiltä ostaa mahdollisimman ison palan, ylijäämälihaa voi kysyä paikalliselta teurastajalta tai lihaa voi ostaa paikallisesta reko-ryhmästä. Kannattaa suosia sisäelimiä, koska ne nähdään yleensä ns. roskalihana. Punaisella lihalla ja varsinkin naudalla on suuri hiilijalanjälki, joten kannattaa mahdollisuuksien mukaan suosia kanaa, kalkkunaa, kalaa ja riistaa. Suosi myös paikallista lihaa, jos mahdollista!

Kuivaruoka

Kuivaruokaa suosivana kannattaa ostaa mahdollisimman iso pussi ruokaa. Nappuloissa laatu on tärkeää, eikä laadusta kannata tinkiä vain ekologisuuden vuoksi. Kannattaa suosia kanaa, kalkkunaa, kalaa ja riistaa, sekä mahdollisuuksien mukaan mahdollisimman lähellä tuotettua ruokaa. Joissain eläinkaupoissa nappuloita saattaa olla myynnissä myös irtona. 

Raaka- ja kuivaruoan kaverina kannattaa antaa tuoreita kasviksia. Esimerkiksi kurkku ja porkkana ovat useiden koirien herkkuja. Kasviksia saa tietysti myös pakastemuodossa eläinkaupasta, mutta on parasta suosia pakkauksettomia tuoreita kasviksia. Muista aina kuoria ja paloitella tai raastaa kasvikset mahdollisimman pieneksi. Suuria määriä kasviksia voi kysyä paikallisesta reko-ryhmästä ja kannattaa tietysti kokeilla myös kasvisten kasvattamista itse!

Lisäravinteet

Jos koiraa pitää raakaruoalla, johon ei ole lisätty vitamiineja ja kivennäisaineita, pitää niitä antaa ruoan mukana. Lisäravinteissa kannattaa suosia mahdollisimman isoa purkkia, mutta taaskaan laadusta ei kannata nipistää vain ekologisuuden vuoksi. Meillä on Onnille pellavaöljyä turkin ja ihon hyvinvointiin. Sitä ja muitakin öljyjä on saatavilla lasissa ja alumiinissa. Pakkauksissa kannattaa aina suosia alumiinia, sitten lasia ja pahvia, ja lopuksi vasta muovia. 

Mitä tehdä ruokapusseille ja -purkeille?

Kun on ostanut mahdollisimman ison pussin, kannattaa se mahdollisuuksien mukaan tietysti kierrättää. Jos materiaali ei ole kierrätettävää, kannattaa pussi käyttää esimerkiksi roskapussina. Pienempiä pusseja voi käyttää vaikkapa vessan roskapussina ja koirankakkapussina. Purkkeja voi hyötykäyttää kaikenlaisten koiran tavaroiden säilytykseen tai vaikkapa namipurkkina, johon tyhjentää irtona ostamansa herkut. Ole luova!

Lue lisää: Kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää kierrätyksestä

Herkut

Herkkuja on nykyään saatavilla paljon irtona. Varsinkin luita ja muita vastaavia kuivattuja lihanpaloja saa ottaa omaan pussiin. Kannattaa olla erikseen pussi koiran ruuille, ettei tule vahingossa ottaneeksi kasviksia pussiin, jossa on ollut sian kärsä. Kuivatut lihanpalat ja luut ovat itseasiassa tosi hyvä asia luonnolle, jos ne ovat lihantuotannon sivutuote. Tällaiset osat menevät yleensä roskiin, sillä ne eivät kelpaa ihmisravinnoksi. Eläinten tappo ruoaksi on omien periaatteideni vastaista, mutta jos sitä tapahtuu, on parasta hyötykäyttää koko eläin. 

   Jos herkkuja ei halua ostaa irtona tai jos ne eivät sovi omalle koiralle, kannattaa taas kerran suosia mahdollisimman isoa pussia, jossa olisi mahdollisimman lähellä tuotettua ei-punaista lihaa tai lihaa, joka on sivutuote. Materiaalina kannattaa suosia alumiinia, lasia ja pahvia. Voit kysyä myyjältä, mikä pakkaus olisi kierrätettävä, sillä he usein tietävät parhaiten!

   Herkkuina voi antaa myös kasviksia, joita voi halutessaan kuivata. Banaani on monen koiran mieleen ja sitä voikin kuivattaa pieniksi paloiksi. Lihaakin voi kuivattaa ja leikata pieniksi paloiksi. Kaikissa herkuissa on oltava kuitenkin varovainen, ettei esimerkiksi terävä reuna satuta koiraa. Olen nähnyt ihmisten myös tekevän DIY-herkkuja eli esimerkiksi maapähkinävoista, banaanista ja kaurahiutaleista tehtyjä palloja. Koiralle voi myös tehdä koirankeksejä, joita voi halutessaan murentaa pienemmiksi paloiksi. 

   Herkuissakin on tärkeää muistaa se, että niihin on usein lisätty koiralle hyviä vitamiineja ja muita lisäravinteita. Kannattaa aina välillä antaa ihan ammattilaisten valmistamia herkkuja, jos on epävarma koiran ravinteiden saannista.   

Lelut

Leluissa kannattaa suosia kestäviä materiaaleja, kuten kumia. Kongit ovat hyviä aktivointileluja ja kokemuksesta sanon, että ne kestävät russelipennunkin käsittelyn. Koira ei tarvitse montaa lelua! Kannattaa omistaa yksi vetolelu, yksi lelu, jolla voi leikkiä yksinkin, yksi pehmolelu ja yksi noutolelu. Ikean pehmolelut ovat kestäviä ja niitä voi korjata, jos niihin tulee reikiä. Älä kuitenkaan ikinä anna rikkinäistä lelua koiralle. 

   Koiraa on tärkeää aktivoida myös pelein. Eläinkaupoissa on paljon puisia pelejä, joista valita! Meillä on muutama puinen peli Onnille, jotka ovat kestäneet hyvin, vaikka niitä onkin purtu ja raavittu.  

Peti

Suosi pedeissä luonnonmateriaaleja, jotka eivät hiosta koiraa. Onnilla on tämä peti, jota hän rakastaa. Pedin on tärkeää tukea koiraa, ja sen pitää olla tarpeeksi iso ja mukava. Peti olisi hyvä olla konepestävä. 

   Ympäri taloa kannattaa sijoittaa koiralle paikkoja, jonne mennä makoilemaan ja jotka tuntuvat turvalliselta. Meillä on ikivanha lampaantalja, jossa Onni rakastaa olla päivisin. Olohuoneessa on myös vanha Ikean feikkitalja, jossa hän rakastaa makoilla. Sohvalla Onnille on vanha fleecepeitto, jonka päällä on kiva makoilla ja joka tuoksuu häneltä. Nämä ovat hyviä myös kuljetuskäytössä, sillä kuljetushäkin saa turvallisemman tuntuiseksi, kun oma peitto on mukana. 

Pentuaika

Pentuaikana pissa-alustat ovat tärkeä osa sisäsiistiksi oppimista. Meillä on käytetty pentuaikana vanhoja sanomalehtiä ja muita mainoslehtiä, joita postilaatikosta on tullut. Pissa-alustat sisältävät usein nimittäin muovia. Sanomalehti hajoaa omassa kompostorissa, joten sanomalehdistä tehdyt pissa-alustat voi tietääkseni laittaa sinne likaantumisen jälkeen. 

   Pentuaikana pitää antaa eri ruokaa kuin aikuisille, suosia pieniä pennulle sopivia leluja ja herkkujen kanssa pitää olla varovainen. Valjaat/panta pitää olla pienempi ja peti ja ruokakuppikin pitää sopia pienelle vauvakoiralle. Ota tästä postauksesta vinkkejä soveltaen niitä pennulle, mikäli sellainen on tulossa sinulle. 

Kävelyllä

Ihmisillä on eri mielipiteitä parhaasta taluttimesta ja siitä, onko valjaat vai panta kivempi. Kaikista ekologisimmat materiaalit ovat yleensä luonnonmateriaaleja, mutta niistä tehtyjä valjaita, pantoja ja taluttimia on vaikea löytää. Kannattaa valita mahdollisimman kestävä muovipohjainen materiaali, jota voi korjauttaa tai korjata itse. Nahka on myös todella kestävää ja siten hyvä materiaali. Kannattaa kiertää myös kirpputoreja, sillä valjaita on usein myynnissä. Flexistä kannattaa valita laadukkain merkki. Paras on mielestäni alkuperäinen Flexi-merkki. Ne kestävät kauan, mutta on parasta vaihtaa uusi aina silloin tällöin ruostumisen ja kulumisen takia. 

   Koiran kakkoja ei saa jättää minne sattuu. Kakkoihin on monta eri vaihtoehtoa, joista yleisin on muovipussiin kerääminen. Kannattaa suosia mahdollisimman ohutta muovia ja välttää biomuovia, sillä sen hajoaminen on kyseenalaista. Myös maatuvaa pussia voi käyttää. Kotona kannattaa säästää kaikki pienet pussit, kuten leipäpussit ja käyttää niitä kakkapusseina. 

   Toinen vaihtoehto on kakkojen kompostointi. Koirankakkaa EI saa laittaa biojätteeseen, mutta omassa kotikompostorissa sitä saa kompostoida. Tällöin kakat kannattaa kerätä maatuvaan pussiin (mutta ei kuitenkaan biomuoviin). Kakkoja voi myös jättää maahan hajoamaan, mikäli on sellaisella alueella, jossa ei liiku ihmisiä. 

   Jotkut lapioivat kakkaa sivummalle, eli heittävät sen syvemmälle metsään. Jos haluaa kulkea lapion kanssa, ei tässä varmaan ole ongelmaa. Omalta pihalta kakat voi lapioida isompaan pussiin, jonka lopulta laittaa sekajätteeseen. Sitä kannattaa hajuhaittojen takia säilyttää ulkona suljetussa astiassa. 

   Osa koirista tykkää käyttää takkia ulkoillessa. Ja vaikka ei tykkäisikään, omistaja yleensä tykkää, varsinkin rapakeleillä. Suosi laadukkaita merkkejä ja valitse materiaaliksi mahdollisimman kestävä muovikuitu, mahdollisuuksien mukaan kierrätysmuovia.  

Turkinhoito

Turkinhoito on tärkeää varsinkin pitkäkarvaisten koirien kanssa. Onni on karkeakarvainen ja hänen turkkinsa on aika pitkä. Niinpä hänen turkilleen tarvitseekin monta eri tuotetta. 

   Meillä on shampoona koirien palashampoo (hajustamaton Hauvan hoiva -shampoo) Saaren Taialta. Juuri sitä shampoota ei ole enää myynnissä, mutta heiltä on juuri tullut uusi tuote, joka toimii varmasti yhtä hyvin. Löysin vastaavan myös Kaurilan Saunalta ja Yrttiaika-nimiseltä merkiltä. Shampooseen voi tietysti joskus tarvita erityisiä ominaisuuksia, jolloin palashampoo ei välttämättä ole vaihtoehto. Jos tarvitsee nesteshampoon, kannattaa yrittää etsiä alumiinipulloa tai täyttöpussia, jolla täyttää pienempää pulloa. 

   Koira kannattaa viedä trimmaajalle, jos se tarvitsee kunnollista trimmausta. Mikäli tämä ei ole taloudellisesti mahdollista, kannattaa ostaa mahdollisimman laadukas trimmeri, joka kestää vuosia. Etsi ensin käytettyä trimmeriä, sillä joku voi haluta luopua omastaan. Käytetyt ja vielä kunnolla toimivat trimmerit ovat luultavasti laadukkaita. 

   Koiralle kannattaa olla muutama erilainen harja turkin tyypistä ja rodusta riippuen. Harjoissa ja muissa trimmausvälineissä kannattaa suosia metallia, puuta, luonnonharjasta ja silikonia. Ainakin Show Dog -merkillä (esim. Musti ja Mirri) on paljon bambuisia tuotteita. 

   Koiralle kannattaa olla kaksi erilaista pyyhettä: kylpypyyhe ja mikrokuitupyyhe. Kylpypyyhkeenä voi toimia oma vanha pyyhe, mutta jos tarvitsee uutta, kannattaa materiaaleina suosia bambua, hamppua ja pellavaa. Mikrokuitupyyhe on paras lenkkien jälkeen, sillä sillä voi pyyhkiä tassut ja vatsanalusen liasta. Koirille on olemassa omia mikrokuitupyyhkeitä, mutten näkisi ongelmaa vanhan mikrokuiturätin käytössä. Koiralle kannattaa olla myös kestovanulappuja esimerkiksi silmänympärysten putsaamiseen. 

Suuhygienia

Usko tai älä, mutta koiralle käy lasten bambuhammasharja. Tällaisia löytyy esimerkiksi Humble Brush -merkiltä, jolta omakin hammasharjani on. Hammasharja on kompostoitava, kunhan muoviharjakset poistaa. Nekin voi kierrättää, mutta niiden irti saaminen on niin vaikeaa, että itse leikkaan aina pään pois ja kompostoin vain varren. 

   Koiran hampaat olisi tärkeää pestä niille tarkoitetulla hammastahnalla, eikä niitä valitettavasti löydy kuin muovituubissa. Älä tee itse hammastahnaa, vaikka jotkut niin tekevätkin, sillä kaupan hammastahnoihin on lisätty juuri oikeat aineet koirien suun hyvinvointiin. 

   Koiralle olisi tärkeää antaa välillä myös hammasluita, eli luita, jotka puhdistavat ja vahvistavat hampaita. Tällaisia löytyy helposti irtona eläinkaupoista, mutta jos niitä ei löydy tai ne eivät sovi koirallesi, osta mahdollisimman iso pussi. 

Matkustus

Matkustaessa jonkinlainen häkki tai vastaavasti turvavyö on tarpeellinen. Meillä on molemmat. Häkkejä löytyy hyvin käytettynä, mutta jos ostaa uutta, kannattaa valita kestävä häkki, kuten metallihäkki, jossa koira pääsee liikkumaan kuitenkin kunnolla. Turvavyö on hyvä, jos haluaa koiran olevan auton matkustamossa peräkontin sijaan. Meillä on turvavyövaljaat, jotka ovat samaa materiaalia ihmisen turvavyön kanssa. Ne ovat kestävät ja mikä tärkeintä, turvalliset. 

Muut

Koira tarvitsee myös paljon muita tarvikkeita. Niin kuin kaikessa, myös koiran tarvikkeissa kannattaa pää kääntää ensiksi kirppareihin. Tiettyjen tuotteiden, kuten ruokakupin, punkkipihtien ja kynsileikkureiden, materiaalina kannattaa suosia terästä. Ruokakupin alunen kannattaa olla silikonia. Suosi luonnonmateriaaleja ja kestävää metallia, ja sitten vasta muovia.

   Älä pode huonoa omatuntoa koiran lääkityksestä tai muustakaan, jota koirasi tarvitsee, mutta joka tuottaa jätettä. Terveys ja hyvä elämä ensin  ♥︎

 

Kissat:

 

Ruoka:

 

Kissa voi olla raakaruoalla, kuivaruoalla tai märkäruoalla. Koska kissa on lihansyöjä, sen pitää ehdottomasti saada ruoakseen lihaa, vaikka omistaja olisikin vegaani.

Raakaruoka

Raakaruoasta on tullut suosittua kissanomistajien keskuudessa. Samalla tavalla kuin koirille, myös kissoille kannattaa ostaa mahdollisimman iso pussi raakaruokaa kerralla ja valita sellainen, johon on lisätty vitamiineja ja kivennäisaineita. Jos haluaisi ostaa itse lihaa, täytyy käyttää lisäravinnetta. Lihaa voi ostaa ison palan lihatiskeiltä tai kysyä paikalliselta teurastajalta. Myös reko-ryhmistä voi saada lähellä tuotettua lihaa. Sisäelimet nähdään usein ns. roskalihana, joten niitä kannattaa suosia, mutta muista tarkistaa anto-ohjeet ammattilaiselta. Suosi myös muuta ylijäämälihaa, kuten kanan kauloja. Kannattaa mahdollisuuksien mukaan välttää punaista lihaa, sillä sen hiilijalanjälki on suuri. Kannattaa valita myös mahdollisimman lähellä tuotettu liha. 

Kuivaruoka

Markettien kuivaruoka on usein huonolaatuista, joten jos pidät kissaasi kuivaruoalla, valitse mahdollisimman laadukas tuote. Osta mahdollisimman iso pussi, jolloin pakkausjätettä syntyy vähemmän pitkällä tähtäimellä. Valitse tuote, joka sisältää mahdollisimman paljon lihaa: mahdollisuuksien mukaan lähellä tuotettua kanaa, kalkkunaa, kalaa tai riistaa. Nappuloita voi saada ostettua myös irtona joistain eläinkaupoista. 

Märkäruoka

Märkäruoka kannattaa ostaa alumiinipurkeissa, mutta laadusta ei tietysti kannata tinkiä ekologisuuden vuoksi. Suosi ei-punaista, mahdollisimman lähellä tuotettua lihaa. 

Vaikka kissa onkin lihansyöjä, voi se syödä vähän kasviksia. Itseasiassa kasvikset auttavat kissan ruoansulatusta. Voit kokeilla kasvattaa myös kissanminttua ja kissanruohoa itse. Muista aina kuitenkin tarkistaa, onko antamasi liha tai kasvis kissalle sopivaa!

Lisäravinteet

Lisäravinteita, esimerkiksi öljyjä, löytyy helposti alumiinipullossa. Jos tarvitset tabletteja tai jauheita, kannattaa ostaa kaikista isoin purkki, minkä löytää. 

Mitä tehdä ruokapusseille ja -purkeille?

Kun on ostanut mahdollisimman ison pussin, kannattaa se mahdollisuuksien mukaan tietysti kierrättää. Jos materiaali ei ole kierrätettävää, kannattaa pussi käyttää esimerkiksi roskapussina. Pienempiä pusseja voi käyttää vaikkapa vessan roskapussina tai kissanhiekkapussina. Purkkeja voi hyötykäyttää kaikenlaisten kissan tavaroiden säilytykseen tai vaikkapa namipurkkina, johon tyhjentää irtona ostamansa herkut. Ole luova!

Lue lisää: Kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää kierrätyksestä

Herkut

Herkuissa kannattaa valita mahdollisimman iso pussi, joka olisi muuta materiaalia kuin muovia. Suosi alumiinia, pahvia ja lasia. Kysy pakkauksista myyjältä, joka osaa yleensä auttaa kierrätettävän pakkauksen valinnassa! Myös irtoherkkuja voi olla saatavilla joissain eläinkaupoissa. Irtoherkuille kannattaa olla oma pussi, jota ei käytä muuhun kuin kissanruokaan. Suosi mahdollisimman lähellä tuotettua kanaa, kalkkunaa, kalaa tai riistaa. 

Lelut

Kissa ei tarvitse montaa lelua; muutama laadukas riittää. Kissathan tunnetusti leikkivät vaikka pölypallolla. Kannattaa omistaa yksi lelu, jolla voit leikkiä kissan kanssa, yksi lelu, jolla voi leikkiä yksin, yksi noutolelu ja yksi peli. 

   Leluissa kannattaa suosia mahdollisimman kestäviä materiaaleja, mahdollisuuksien mukaan luonnonmateriaaleja. Meidän Onnille Kong-lelu on ollut mieleinen ja todella kestävä. Niitä löytyy myös kissoille erilaisia ja eri kokoisia. Leluja voi tehdä itsekin esimerkiksi kepistä ja narusta.

  Pelejä löytyy helposti puisina. Ne aktivoivat kissaa pitkän aikaa ja kestävät hyvin. Meidän koiralle on Little & Bigger -merkin puupeli, joka on kestänyt kauan. Merkiltä löytyy myös kissan pelejä!

Peti

Pedissä kannattaa suosia luonnonmateriaaleja, jotka hengittävät eivätkä hiosta kissaa. Peti kannattaa olla konepestävä. Monet kissat tykkäävät nukkua suljetussa pesässä, ns. luolapedissä, jolloin kannattaa suosia monikäyttöisiä petejä, kuten tätä

   Kissoille kannattaa laittaa ympäri taloa rättejä, tyynyjä, peittoja ja muita vastaavia, joihin kissa saa levittää omaa tuoksuaan. Niiden kannattaa olla pehmeitä ja sellaisia, että ne voidaan laittaa kuljetuskopan pohjalle tuomaan turvaa. Kaikki kotoa löytyvät vanhat viltit ja vastaavat käy. 

   Kissat tykkäävät yleensä kiipeilypuista, jonne ne pääsevät korkealle tarkkailemaan. Kiipeilypuussa olisi tärkeää olla raapimispaikkoja tai niitä pitää tarjota kissalle muuten. Kiipeilypuun voi tehdä helposti itse puuhyllyistä seinälle! Jos sellaisen ostaa uutena, kannattaa suosia puuta ja jonkinlaista luonnonmateriaalista tehtyä köyttä. 

Kävelyllä

Kissoja voi viedä ulos silloin tällöin. Suosi valjaissa ja taluttimissa kestävää muovikuitua tai nahkaa, sillä luonnonmateriaaleista tehtyjä on vaikea löytää. Valitse materiaali, jota on helppo korjata tai korjauttaa, niin saat valjaista ja taluttimesta pitkäaikaisen kaverin. 

Matkustus

Kissan kuljetusboksina kannattaa käyttää kankaista kuljetinta, sillä se on mukavampi ja kestävämpi kuin muovinen. Käytettyjä kantobokseja löytyy myös helposti!

Hiekkalaatikko

Kissanhiekka on yksi suurimmista jätteen lähteistä kissatalouksissa. Vastoin joidenkin suosituksia, kissanhiekkaa ja ulosteita EI saa vetää pöntöstä, eikä niitä saa laittaa biojätteeseen. Kissan ulosteissa voi olla loisia, joita ei vedenputsausjärjestelmillä saada poistettua. Lisäksi kissanhiekka ja -kakka voivat tukkia pöntön ja vesiputket. 

   Omassa kotikompostorissa kissanhiekkaa ja jätöksiä voi kompostoida. Tällöin täytyy valita kompostoitava kissanhiekka, kuten puupohjainen pelletti. Vältä hajusteita. Kissankakka kannattaa lapioida maatuviin pusseihin, jotka heittää kompostoriin tai vastaavasti lapioida ne suoraan kompostiin. Lapiossa kannattaa suosia ruostumatonta terästä. Hiekkalaatikko kannattaa olla ruostumatonta terästä tai mahdollisimman kestävää muovia.

   Jos kompostoria ei ole, kannattaa kissanhiekkaa lapioida kaikkiin mahdollisiin pusseihin, joita kotoa löytyy ja heittää sitten roskiin. Tähän käy kaikki leipäpusseista kissanruokapusseihin. Myös maatuvia pusseja voi käyttää. Jos kotona on jonkinlainen hajua pitävä säilytyspaikka roskiin menevälle hiekalle, kannattaa valita mahdollisimman iso pussi, jota täyttää hiljalleen ja jonka vie vasta täytenä roskiin. Kannattaa aina suosia kompostoitavaa hiekkaa, kuten puupohjaisia tai muuta kasvipohjaista hiekkaa. 

Turkinhoito

Kissalle kannattaa rodusta ja turkin tyypistä riippuen olla muutama turkinhoitoväline. Suosi niissä terästä, silikonia ja luonnonmateriaaleja, kuten bambua. Esimerkiksi Show Dog -merkiltä löytyy myös kissalle sopivia bambuisia harjoja. 

   Meillä on Onnille koirien palashampoo Saaren Taialta ja vastaavia löytyy myös kissoille. Kyseinen Hauvan hoiva -shampookin on ilmeisesti kaikille lemmikeille tarkoitettu, vaikka nimestä päätellen se on koirille. Luin arvosteluista, että sitä on käytetty hevosillekin! 

Suuhygienia

En tiedä, käykö kissoille sama lasten bambuhammasharja, jota suosittelin koirille. Uskoisin, että kissan harjan täytyy olla pienempi. Kannattaa ostaa kissojen hammasharja, joka on tehty kierrätetystä muovista tai jostain uusiutuvasta materiaalista. 

   Hammastahnoja ei saa valitettavasti kuin muovituubissa. Älä tee itse hammastahnaa, vaikka jotkut niin tekevätkin. Eläinkaupan hammastahnoihin on lisätty kaikki kissan hammashoitoon tarpeellinen!

Muut

Kissat vaativat myös paljon muita asioita. Kannattaa ensiksi katsoa kirppareilta ja sitten vasta ostaa uutena. Jos ostaa uutena kannattaa suosia luonnonmateriaaleja, metallia ja lasia. Varsinkin kissoille markkinoidaan kaikenlaisia härpäkkeitä, joten vältä niitä. 

   Älä pode huonoa omatuntoa kissan lääkityksestä tai muustakaan, jota kissasi tarvitsee, mutta joka tuottaa jätettä. Terveys ja hyvä elämä ensin  ♥︎

Muut eläimet:

 

Kannattaa ostaa häkki/terraario käytettynä, sillä niitä löytyy usein helposti. Häkkilintujen ja jyrsijöiden jätökset ja aluspurut saa laittaa biojätteeseen. Aluspuruja ja heinää kannattaa kysyä suoraa maanviljelijöiltä, niin voit saada isomman pakkauksen. Kaneille ja muille kissanhiekkaa tarvitseville eläimille kannattaa ostaa mahdollisimman ekologista kissanhiekkaa, kuten puupohjaisia pellettejä. Kuten koirien ja kissojenkin kanssa, kannattaa kaikessa suosia mahdollisimman isoa pakkausta, lähellä tuotettua ja muita materiaaleja kuin muovia. Herkkuja voi löytyä myös irtona. Lihassa kannattaa suosia kotimaista, ei-punaista lihaa. Omalle kanille ja jyrsijöille voi kasvattaa itse ruokaa ja kasviksia voi kuivattaa herkuiksi. Koirien ja kissojen palashampoo sopii usein myös muille lemmikeille. Suosi mahdollisimman kestävää muovia, mikäli muuta materiaalia ei ole saatavilla. 

saatat pitää myös näistä postauksista

Scroll to Top