Sadonkorjuun jälkeen | Suuntana omavaraisuus

Tämän kuun Suuntana omavaraisuus -postauksen aiheena on varastointi, syyskylvöt ja omavaraisuudesta opiskelu. Meidän blogiporukkaa luotsaavat Satu (www.tsajut.fi) ja Heikki (www.korkeala.fi). Uusi postaus julkaistaan joka kuukauden ensimmäinen maanantai klo 9. Tämä on viimeinen postaukseni tältä vuodelta, sillä omavaraisteluni keskittyy vain puutarhaan. Aloitan kertomalla siitä, mitä olen tehnyt puutarhassa ja minkälaista satoa se vielä tuottaa. Jatkan kertomalla syyskylvösuunnitelmistani ja varastoinnista. Lopuksi kerron siitä, mistä olen opiskellut puutarhanhoitoa: jaan parhaita kirjoja, lehtiä, youtube-kanavia ja tv-sarjoja!

Syksy on saapunut puutarhaan, mutta tällä kertaa erilaisena kuin ennen. Hallaa on tullut pari kertaa, mutta joinain päivinä lämpötila on kohonnut lähemmäs kahtakymmentä. Suurin osa kasveista on lakannut tuottamasta satoa, joten olen repinyt ne pois maasta. Terveet kasvijätteet pilkon aina lavojen päälle pintakompostoitumaan ja lisään päälle vielä pudonneita puiden lehtiä. Jos lavat ovat täynnä, pääsevät loput kasvijätteet kompostiin. Sairaat kasvinosat (esim. muumiotautiset omenat) heitän suosiolla sekajätteeseen, sillä komposti ei välttämättä lämpene tarpeeksi tappaakseen taudinaiheuttajia. 

Koska ilmat ovat kuitenkin edelleen niin lämpimät, moni kasvi tuottaa vielä satoa. Kaikki yrtit, jopa basilika, voivat hyvin ja kukkivat viimeistenkin hyönteisten iloksi. Perunaa, puna- ja keltajuurta sekä palsternakkaa on vielä maassa. Moni kukka on parhaassa kasvussaan: auringonkukat ovat auenneet viimein, samettikukat ovat tiiviitä pieniä puskia, kehäkukat kukkivat upeasti ja muutama ruiskukkakin jaksaa vielä pysyä pystyssä. Vihdoin myös maa-artisokka on alkanut kukkia kauniin keltaisin kukin. Lehti- ja mustakaali tuottavat vielä hyvin satoa. Mustakaali taitaa kestää pakkastakin. Mangoldia on vielä vaikka muille jakaa, mutta suoraan sanoen se maistuu vähän mullalta. Aronianmarjat ovat nyt parhaimmillaan muutaman hallayön jälkeen. Suurin osa sadosta on kuitenkin nyt kerätty ja joko syöty tai säilötty. Säilöttävää ei ole jäänyt paljoa, mutta toisaalta olen päässyt nauttimaan edes pienestä tuoreesta sadosta: silloin ne ovat parhaimmillaan. 

 Muista käydä lukemassa myös muiden postaukset! Linkit löydät postauksen lopusta.

Syyskylvöt

Viime vuoden syyskylvöt onnistuivat vaihtelevasti. Laitoin viime syksynä valkosipulia, porkkanaa, mustajuurta ja palsternakkaa. Valkosipulit onnistuivat mahtavasti, samoin palsternakat, joista tuli paljon isompia kuin keväällä kylvettynä. Porkkanoita sain kirjaimellisesti kolme, mustajuurta en yhtään. 

Tajusin myöhemmin, ettei kesäporkkanaa voi syyskylvää. Ilmeisesti vain myöhemmät porkkanat onnistuvat. Syyskylvää voi kuitenkin muutakin kuin edellä mainittuja. Tänä vuonna laitan ainakin seuraavia:

      • karhunlaukka

      • palsternakka (”White Gem”)

      • pillisipuli (”White Lisbon” ja ”Apache”)

      • retiisi (”French Breakfast” ja sekoitus)

      • talvivalkosipuli (”Aleksandra” ja ”Ljubasha”, sekä jokin mahdollinen kolmas laji)

      • ruiskukka (sekoitus)

      • kehäkukka (omista kerättyjä ja kuivattuja siemeniä)

    + tulppaaneja

    Syyskylvöillä voi tasapainottaa vuoden työtaakkaa. Lisäksi kasvit aloittavat kasvun aiemmin keväällä ja (ainakin periaatteessa) kasvavat isommiksi ja vahvemmiksi. Tänä vuonna kelit olivat keväällä ja kesällä hyvin vaihtelevia, mikä pilasi sadon tai myöhästytti sitä lähes kaikilta muilta kuin syyskylvetyiltä kasveilta. Siksi aion tänä vuonna lisätä syyskylvöjen määrää. Syyskylvö on hyvä idea myös kasveille, joiden kasvu on vaikeaa keskikesällä: esimerkiksi retiisi kukkii ja menee herkästi puisevaksi kesän kuumuudessa.

    On tärkeä muistaa ajoitus. Kasvit eivät saa aloittaa kasvua valtoimenaan, mutta pieneen alkuun on hyvä päästä ennen pakkasten tuloa. Aion kylvää retiisiä, pillisipulia ja kukkia vähän aiemmin kuin muita, sillä haluan varmistaa niiden kasvuun lähdön. Syyskylvetyt kasvit on hyvä peitellä esimerkiksi lehdillä ja asetella multa sen alla koholle, jotta ne eivät kärsisi liiallisesta märkyydestä tai kylmyydestä. 

    Varastointi 

    Tänä vuonna satoa tuli sen verran kehnosti, etten saanut varastoitua kuin valkosipulia. Kuivatin niitä pari viikkoa lämpimässä varastossa. Sen jälkeen leikkasin varret ja siirsin ne verkkokassiin roikkumaan keittiön hyllyltä. Uskon, että sipulit säilyvät näin pitkälle kevääseen! 

    Unelmoin valkosipuliomavaraisuudesta. Sain tänä vuonna sadoksi muistaakseni 25 valkosipulia, joka ei vielä riitä vuodeksi tällaiselle valkosipulin suurkuluttajalle (ja annoin myös läheisille sipuleita). Unelmoin myös perunakellarista, johon saisi itse kasvatettuja juureksia talven varalle. Jonkinlainen pieni maahan kaivettava systeemi voisi toimia. Toisaalta haaveilen myös viileäkaapista, jossa säilyisi hyvin esimerkiksi kurpitsat. 

    Olen aiemmin säilyttänyt juureksia (myös perunaa) lasitetulla terassilla omenalaatikossa. Päälle olen kipannut ämpärin, joka pitää jotenkuten kosteutta sisällä ja kylmyyttä ulkona, sekä pimentää. Kuulostaa oudolta, mutta ne säilyvät ihan hyvin! 

    Opiskelu

    En ole vielä perehtynyt omavaraisuuteen sen syvemmin. Olen innostunut alun perin puutarhanhoidosta ja siksi opiskellut vain sitä. Omavaraisuushaave on tullut mukaan myöhemmin. 

    Tässä on joitakin resursseja, jotka olen kokenut hyödylliseksi:

    Lehdet:

        • Viherpiha

        • Kotipuutarha

        • Oma piha 

      Kirjat:

          • Luomutarhuri (Heidi Haapalahti)

          • Lavatarhuri (Heidi Haapalahti, Suvi Lehtonen, Teija Tuisku)

          • Palstalta parempaa (Arno Kasvi)

          • Pihan perinnekasvit (Ulla Salo, Pertti Salo)

        Youtube-kanavat:

          Tv-sarjat:

            Näihin kirjoihin en ole vielä ehtinyt perehtyä, mutta uskon, että ne ovat hyödyllisiä!

                • Vanhassa talossa: kohti omavaraisempaa elämää (Jovelan Johanna & Annabelle Antas)

                • Hurmaava hyötypuutarha & vinkkejä omavaraisempaan arkeen (Jovelan Johanna & Annabelle Antas)

                • Kasvikumppanit: tuholaisten torjunta kumppanuuskasvien avulla (Leena ja Heikki Luoto)
               
              Lue myös muiden postaukset:
               

              Vyöhyke 1

              Kakskulma https://kakskulma.com/sadonkorjuu-2023/

              Jovela https://www.omavarainen.fi/l/lokakuu2023/

              Vyöhyke 2

              Päiväpesän elämää https://paivanpesanelamaa.blogspot.com/2023/10/suuntanaomavaraisuus-lokakuu-2023.html

              Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2023/10/suuntana-omavaraisuus-lokakuu-2023.html

              Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2023/10/kerailya.html

              Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2023/10/sadonkorjuun-jalkeen-omavaraisuus.html

              Vyöhyke 3

              Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2023-osa-10/

              Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2023/10/satokausi-2023.html

              Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/kohti-ruokaomavaraisempaa-talvea

              Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2023/10/suuntana-omavaraisuus-2023-osa-10.html

              Evil dressmaker http://www.evildressmaker.com/?p=17630

              Vyöhyke 4

              Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2023/10/unelmana-omavaraisempi-elama-syyskylvot.html

              Vyöhyke 7

              Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2023/10/02/lokakuu-23-sadonkorjuu/

               

              saatat pitää myös näistä postauksista

              Scroll to Top