50 asiaa, joita omistan vain yhden | Matkalla minimalistiksi

Minimalismi on mullistanut käsitykseni tavarasta ja omistamisesta. Se vaatii ehdottomasti luovuutta, kun tavaroiden pitää olla mahdollisimman monikäyttöisiä, mutta siihen jää jopa koukkuun. Huomaan silloin tällöin ajattelevani, että voisin omistaa vielä vähemmän ja siitä tiedän, etten ole vielä valmis. En todellakaan ole vielä minimalisti omalla tavaramäärälläni, mutta mentaliteettini on sellainen ja pyrin minimalistisempaan elämään.

   Itselleni minimalismi tarkoittaa sitä, että omistaa vain sen, mitä tarvitsee ja mikä tuottaa iloa. Se merkitsee myös sitä, että ostaa vain tarpeellisen ja on tarkka siitä, mitä tuo elämäänsä. Yhdistän ekologisuutta omaan minimalismiini ja siten kaiken ostamani pitää myös olla mahdollisimman ekologista.

   Ihmiset omistavat usein ihan liikaa tavaraa, mutta jotkut omistavat sen lisäksi monta kappaletta samasta tavarasta. Olen itsekin sortunut tähän ja sorrun vieläkin, sillä jotkut asiat ovat sellaisia, joita haluan omistaa enemmän kuin yhden. Tässä on kuitenkin lista asioista, joita olen todennut tarvitsevani vain yhden kappaleen ja toivon, että se herättää sinussakin ajatuksia. Rakastan lukea ja kuulla muiden ihmisten listauksia, sillä ne saavat ymmärtämään kuinka kaikista asioista ei tarvitse monia kappaleita ja toisaalta huomaamaan, kuinka erilaisia ihmiset ja heidän tarpeensa ovat. Tästä syystä on täysin hyväksyttävää omistaa monta kappaletta listaamistani asioista!

+ Kurkkaa myös postauksen lopussa oleva ladattava pdf, jossa on kysymyksiä, joita pohtia uutta tavaraa hankkiessa!  

Tässä 50 asiaa, joita omistan vain yhden/yhdet…

1. lompakon ja kukkaron

Omistan yhden isomman lompakon ja yhden pienemmän kukkaron. Yhdelläkin varmasti pärjäisi, mutta tykkään välillä napata mukaan vain pienen kukkaron, johon mahtuu muutama kortti. 

2. sateenvarjon 

Käytän sateenvarjoa muutenkin harvoin, enkä tarvitse kuin yhden simppelin. Pärjäisin luultavasti ilmankin, sillä vetäisen aina hupun päähän tai vain nautiskelen raikkaasta sateesta. 

3. heijastimen

Tämä ei ehkä ole niin hyvä juttu, mutta tällä hetkellä omistan vain yhden heijastimen.

(edit. Ostin toisen, kun huomasin tämän. Turvallisuus ennen kaikkea.)

4. puhelimen kuoret

Omistin edelliselle puhelimelleni monta kuorta, mutta tajusin, että yhdet riittää ihan hyvin. Omistan nyt Pela-kuoret, jotka ovat täysin kompostoitavat. 

5. laturin / per laite

Latureita kertyy nurkkiin helposti, mutta annan aina vanhat laturit tutuille samalla kun hankkiudun eroon vanhasta laitteesta. Olen pyrkinyt pitämään alkuperäiset laturit hyvässä kunnossa niin, ettei uusia tarvitse ostaa.

6. vara-akun

Vara-akku on ainakin itselläni pakko olla mukana matkustaessa. En kuitenkaan tarvitse enempää kuin yhden hyvän. 

7. kaiuttimen

Ymmärrän tietysti kaiutinparin omistamisen, mutta en ymmärrä monen erillisen kaiuttimen omistamista, ellei asu isossa talossa.

8. vyön

Omistan vain yhden kokonaan mustan vyön, joka sopii jokaiseen asuun. 

9. silmälasit

En ole ikinä ymmärtänyt sitä, miksi pitäisi omistaa enemmän kuin yhdet lasit vain huviksi. 

10. aurinkolasit

Omistan vain yhdet laadukkaat aurinkolasit. 

11. korkokengät

Vihaan korkokenkiä, mutta käytän niitä joskus juhlissa. Olen onneksi löytänyt parin, joka istuu hyvin ja joilla on mukava kävellä. Koska käytän korkkareita niin harvoin, en tarvitse kuin yhdet. 

12. lenkkarit

Jos harrastaa juoksua tai muuta lenkkeilyä säännöllisesti, saattaa varmasti tarvita enemmän kuin yhdet kengät. Itse lenkkeilen epäsäännöllisesti, enkä siksi tarvitse kuin yhden parin. 

13. sandaalit 

Rakastan käyttää läpykkäitä varsinkin kesäkeleillä, mutta liukastelen viemään roskat niillä talvisinkin. 

14. nilkkurit

Nilkkurit joutuvat vähän samaan kategoriaan korkkareiden kanssa; käytän niitä harvoin, enkä siksi tarvitse kuin yhdet. Rakastan kuitenkin silloin tällöin tuntea oloni hienommaksi leidiksi nilkkureissani ja villakangastakissani. 

15. kerraston

Omistan yhden merinovillakerraston, joka sopii täydellisesti ulkoiluun ja esimerkiksi lasketteluun.

16. huivin

Omistin joskus monta eri väristä huivia, mutta huomasin, että käytän huivia liian harvoin omistaakseni niin monta erilaista. Siksi omistankin yhden simppelin huivin. 

17. talvitakin

Omistan yhden paksun toppatakin, joka soveltuu lähes kaikkiin talviaktiviteetteihin.

18. välikelitakin

Omistan yhden välikelitakin, joka on oikeasti laskettelutakki. Laskettelen niin harvoin, etten voi omistaa erillistä laskettelutakkia, joten käytän samaa kaikkeen ulkoiluun keväisin ja syksyisin. 

19. monia alaosia; yhdet farkkushortsit, yhdet suorat housut yms. 

20. ja monia yläosia; yhden mustan villapaidan, yhden mustan hupparin yms. 

 

21. tuulihousut

Lenkkeillessä tuulihousut ovat pakolliset, mutten voi käyttää kuin yksiä kerrallaan, enkä siksi tarvitse enempää kuin yhdet. 

Lue lisää vaatekaappini kulmakivistä täältä.

22. monivitamiinin

Saan yhdestä vitamiinitabletista kaiken, mitä tarvitsen. En ymmärrä kymmenen eri vitamiinipurkin omistamista, ellei oikeasti tarvita jotenkin räätälöityä vitamiinipakettia. 

23. keittiösakset

Ihmisten kodeista löytyy yleensä saksia ties mistä huoneista. Omistan vain yhdet keittiösakset ja lisäksi toimistosakset. 

24. juomapullon & termospullon

Joskus on tarpeellista ottaa kaksi juomapulloa mukaan ja siksi omistankin kaksi. Toinen on termospullo, jossa neste pysyy joko kylmänä 24h tai kuumana 12h.

25. paistinpannun

Kun kokkaa vain itselleen, ei tarvitse enempää kuin yhden pannun. En ole hifistelijä, enkä tarvitse erikseen esimerkiksi wokkipannua. 

26. ison ja pienen kattilan

Omistan vain kaksi kattilaa; isomman (n. 5 L) ja pienemmän kasarin (n. 2 L)

27. mitan

Tai periaatteessa kaksi: yksi puolen desin ja yksi iso (n. 0,5 L). En näe tarvetta omistaa montaa mittaa keittiössä. Esimerkiksi ruokalusikallisen ja teelusikallisen mittaan vain kämmenellä, sillä olen rento kokki. 

28. kutakin keittiövälinettä

Omistan vain yhden lastan, yhden kauhan jne. 

29. eväsrasian

Omistan yhden eväsrasian, joka sekin on ehkä vähän turha. Rakastan kuitenkin söpöä keltaista eväsrasiaani, jonka olen omistanut jo ainakin neljä vuotta. 

Lue lisää jätteettömästä keittiöstäni täältä.

30. hammasharja

En omista erikseen sähköhammasharjaa ja normaalia hammasharjaa.

31. saippuan kasvoille ja vartalolle

Käytän kasvoille ja vartalolle Inkuton mustaa saippuaa, enkä nää tarpeelliseksi omistaa erillisiä saippuoita näille. En myöskään omista montaa eri tuoksuista saippuaa.

32. hajuveden

Ja sitäkin käytän harvoin, jos ollenkaan. Voisin helposti elää ilman hajuvettä, enkä osta enää uutta kyseisen loputtua. 

33. hiusharjan

Omistan yhden simppelin hiusharjan. En omista piikkikampaa, normaalia kampaa, suihkussa käytettävää harjaa yms. 

34. deodorantin

Tällä hetkellä omistan muutaman deodorantin yksinkertaisesti siitä syystä, että luonnollisen dödön löytäminen on ollut niin vaikeaa. Näiden tuotteiden loputtua omistan vain yhden deodorantin ja halusin siksi listata sen tähän. 

35. kynsiviilan

Omistan yhden lasiviilan, jolloin tarvetta kertakäyttöviiloille ei enää ole. 

36. jokaista meikkituotetta

.. paitsi luomivärejä, korostusvärejä, varjostusvärejä ja huulipunia omistan enemmän. Meikkaan tosi harvoin ”kunnolla” ja lähes kaikki meikit ovat jäänteitä niiltä ajoilta, kun meikkasin enemmän. Haluan yrittää käyttää mahdollisimman monen tuotteen loppuun, mutta uusia en osta. 

37. sheiverin

Omistan Geisha shaverin, jolloin muovisia sheivereitä ja niiden vaihtoteriä ei enää tarvita. 

38. kynsileikkurit

Tai kuten itse kutsun niitä: kynsinipsuttimet. Kynnet olisi parempi viilata, mutten aina jaksa.

Lue lisää jätteettömästä kylppäristäni täältä.

39. jokaista toimistotarviketta; esim. rei’itin, nitoja, viivotin yms. 

Kyniä ja kumeja omistan vielä liikaa, mutta muita toimistotarvikkeita omistan vain yhdet. Mihin sitä enempää tarvitseekaan, kun kerralla voi käyttää vain yhtä.  

40. läppärin

Ehkä työläppäri ja kotiläppäri tai peliläppäri voi olla erikseen, mutta muuten en ymmärrä monen läppärin omistamista. Omistan itsekin erikseen läppärin ja (peli)tietokoneen.

41. jokaista korttia; pankkikortin, ajokortin yms.

…enkä omista yhtään turhia jäsenkortteja.

42. bluetooth-kuulokkeet

Omistan yhdet laadukkaat kuulokkeet, jotka eivät vie paljoa tilaa. Omistan varalta myös perinteiset kuulokkeet puhelimelle ja läppärille. 

43. matkalaukun

Omistan yhden Mikki Hiiri teemaisen carry-on laukun. Kuka sanoi, että minimalistisemman elämän pitäisi olla tylsää? 

44. levysoittimen

Miksi jotkut omistavat kaksi? Tähän voi tosin olla järkeväkin selitys, mutta itse omistan vain yhden. Näin Spotifyn aikakaudella musiikin kuunteleminen on niin helppoa ja automaattista, että on joskus kiva pysähtyä tietoisesti ja hieman vaivaakin nähden laittamaan musiikkia ja nauttimaan siitä. On kivaa oikeasti omistaa musiikkia. Spotify voi poistaa kappaleita, mutta vinyylejäni ei kukaan vie. 

45. ulkoisen kovalevyn

Laitteella on niin paljon tilaa, etten näillä näkymin tarvitse toista. Tosin se ei toimi Windows ja Mac koneella yhtäaikaa, josta on aiheutunut ongelmia.

46. jokaista siivoustarviketta; yhden ämpärin, yhden mopin yms. 

Suomalaiset ovat tunnetusti ilmaisten ämpärien kansaa, mutta itseäni lähinnä ärsyttävät turhat ämpärit ja muut kaksoiskappaleet. Joitain tarvikkeita, kuten rättejä, omistan tietysti enemmänkin.

47. aluslakanan

Kun pesee lakanat, on aluslakana kätevä laittaa suoraa takaisin sänkyyn. Muita petivaatteita omistan enemmän kuin yhden kutakin, sillä rakastan välillä laittaa värikkäät lakanat ja välillä valkoiset. 

48. jokaista työkalua; yhden pikkuporan, yhden vasaran yms.

49. tv:n

Omistan yhden tv:n, jota käytän näyttönä ja silloin tällöin tv:n katseluun. Haluan pitää tv:n ulkona nukkumatiloista ja kannustan kaikkia samaan. Sen takia monen tv:n omistaminen on turhaa. En luultavasti edes omistaisi tv:tä, ellen käyttäisi sitä koneen näyttönä. 

50. suoratoistopalvelun tilauksen

Netflix on ainut suoratoistopalvelu, jonka tarvitsen. Sen katseluun voi kuluttaa niin paljon aikaa, etten halua enempää vastaavia palveluita.

 
Lataa ilmaiseksi

pdf: kysy nämä kysymykset itseltäsi ennen ostopäätöksen tekoa

tai lataa täältä: ”lataa ilmaiseksi” -sivu (löytyy myös etusivulta)

 

Lue täältä kaikki matkalla minimalistiksi -postaukset.

saatat pitää myös näistä postauksista

Vieritä ylös