LUUKKU 13: 13 x lahjaideaa minimalistille

Minimalistit välttelevät turhaa tavaraa ja ihan syystäkin. Varsinkin jouluna tämä voi kuitenkin aiheuttaa päänvaivaa niin minimalistille itselleen kuin läheisille. Jos minimalisti kieltäytyy lahjoista, sitä pitää kunnioittaa. Väittäisin, että muutenkin jouluisin todella moni tavara on alunperin turha tai osoittautuu turhaksi seuraavan vuoden kuluessa – oli minimalisti tai ei. Tiedän, että moni haluaa ostaa lahjoja ja toisaalta moni minimalistikin voi haluta lahjoja. Lahja ei kuitenkaan voi olla mitä tahansa.

Hyvä muistisääntö lahjoihin on: jotain mitä hän haluaa, jotain mitä hän käyttää, jotain aineetonta, jotain tarpeellista, jotain kuluvaa. Vältä yleisiä lahjoja (esim. villasukat, ellet tee itse) ja vältä turhuuksia. 

Tässä muutama lahjaidea minimalisteille. Pidä kuitenkin aina mielessä lahjan saaja ja hänen toiveensa: tämä ei ole täydellinen lista. 

 1. Jonkinlainen erikoiskahvi, josta lahjansaaja voisi pitää

Jos haluat pelata varman päälle, älä osta mitään liian erikoisen makuista. Hyviä erikoiskahveja ovat hieman mausteiset (joulu)kahvit ja suklaiset kahvit. 

 1. Teepussit/irtotee kauniissa kierrätettävässä rasiassa 

Kamalinta ovat rasiat, jotka jäävät tyhjinä nurkkiin pyörimään.

 1. Glögi, joka varmasti tulee juotua

Ei mitään fiinejä (lue: pahoja) glögejä, jotka jäävät keittiön kaapin perälle.

 1. Karkkirasia tai jokin vastaava nopeasti kuluva tuote kierrätettävässä rasiassa

Toistan: ei turhia rasioita.

 1. Suklaata kierrätettävässä rasiassa

 1. Itse tehty ruokatuote

Kokeile tehdä itse esimerkiksi hilloa tai fudgea. Myös valmiiksi sekoitetut jauhoseokset leivän/keksien tekoon ovat kivoja lahjoja. 

 1. (Oman) huonekasvin pistokas

Olen itse antanut tutuilleni kasvien pistokkaita lahjoiksi. On ihanaa nähdä oman kasvin ”vauvan” kasvavan toisen hoidossa. Jos haluat panostaa, tee kasville amppeli. 

 1. Jokin tuote, jota lahjansaaja rakastaa

Tämä voi olla jokin ihan perus tuote tai sitten vähän arvokkaampi, jota lahjansaaja ei ehkä malta ostaa perusarkena, vaikka tuotteesta pitäisikin. Tällainen voi olla esimerkiksi ihonhoitotuote, vähän kalliimpi pyykkietikka tai vaikkapa luksusmysli.

 1. DIY-pakkaus

Esimerkiksi tee se itse -rasva voisi olla kiva.

 1. Lahjansaajan harrastukseen liittyvä tuote

Jos lahjansaaja harrastaa esimerkiksi neulomista, lahjaksi voisi ostaa jonkin neulontaohjeen. Suosittuja tällä hetkellä ovat muhkupipot ja kaulurit. 

 1. Kirja/E-kirja

Mieluiten tietysti e-kirja. Tässäkin täytyy olla varovainen, ettei osta kirjaa, jonka lahjansaaja on jo lukenut.

 1. Aineeton lahja 

Tsekkaa luukku 8.

 1. Jokin asia, jota lahjansaaja toivoo

Kysy suoraan!

Ja lopuksi: älä tunne huonoa omaatuntoa siitä, jos laitat pois ihmisten antamia lahjoja. Siinä vaiheessa kun tavara on sinun, sinulla on päätösvalta sen kohtalosta. 

saatat pitää myös näistä postauksista

Vieritä ylös