No tuliko sitä satoa? – Katsaus hyötypuutarhaan

Kesäkuussa kirjoitin hyötypuutarhastamme  Jos et ole vielä lukenut postausta, kannattaa se lukea ensin! Olin varovaisen optimistinen suurehkosta puutarhasta, mutta miten kävi? Mennään sen pidemmittä puheitta asiaan:

Hyötypuutarha

Peruna

Perunaa meillä oli kolmea eri lajia: annabellea, rosamundaa ja puikulaa. Koska kesä oli todella kuiva ja meidän perunamaa aika savinen ja kova, ei perunoista tullut isoja. Viime vuonna meillä oli perunoiden osalta oikein satoisa ja hyvä kausi, joten uskon tämän johtuvan osaltaan kuivasta kesästä, mutta osaltaan myös maan kovettumisesta. Viime vuonna maata parannettiin tuoreella mullalla, mutta täksi vuodeksi se on ehtinyt jo painua kasaan, vaikka maata tietysti parannettiin ja käännettiin. Mökillä tuli huomattavasti paremmat perunat laatikossa. Perunoita silti onneksi saatiin myös kodin perunamaalta ja olemmekin käyttäneet jo melkein kaikki kesän mittaan. Mikä sen parempaa kuin perunaa pellosta suoraan pöytään!

Porkkana

Porkkanat ovat vieläkin maassa, sillä syksy on ollut todella lämmin. Suurin osa porkkanan kasvusta tapahtuu nimittäin syksyisin ja ne kestävät kylmyyttä aika hyvin! Porkkanat nostetaan ennen pakkasia. Muutaman olemme silti kokeeksi nostaneet ja ne ovat olleet söpön pieniä ja pulleita. Selkeästi silti parempia kuin viime vuonna, sillä vaihdoimme kasvupaikkaa täksi vuodeksi. 

Hyötypuutarha

Maissi

Maissit olivat hauska kokeilu ja yllätyin, kuinka suureksi ne kasvoivat! Maissit ovat itseäni pidempiä (yli 167cm). Emikukkien aukeamisessa kesti kauan ja siksi maissit ovat itseasiassa vieläkin maassa. Satoa tuskin enää tulee, mutta on hauska seurata niiden kasvua niin kauan kuin se on mahdollista. 

Herne

Kokeilimme ruukkuherneitä maassa ja sokeriherneitä ruukussa. Sokeriherneet olivat ihanan makeita ja oikeastaan täydellisiä, ruukkuherneet taas vähän kuivia. Niitä ei enää osteta…

Härkäpapu

Härkäpavut olivat itselleni uusi tuttavuus, enkä ole itseasiassa ikinä syönyt tuoretta härkäpapua. Kokeilin niitä pienimuotoisesti ruukussa ja sain sadoksi muutaman kokonaisen härkäpavun. Kuivatin ne ensi vuoden kasvatusta varten, joten en osaa sanoa mausta mitään. Olin kuitenkin positiivisesti yllättynyt. 

Myskikurpitsa

Olen pettynyt myskikurpitsoihin. Kasvatin niitä vähän alle parisen kymmentä kaupan myskikurpitsan siemenistä, joten epäonnistuminen oli sinänsä odotettavissa. Ne kuitenkin kasvoivat koko kasvukauden todella lupaavasti. Kurpitsa kukki todella useasti, mutta mikään kukka ei pölyttynyt ja alkanut kasvaa kurpitsaksi. Epäilenkin, että kaupan myskikurpitsa ei ollut Suomeen sopiva laji. Ensi vuonna ehdottomasti uudestaan paremmilla siemenillä, sillä tämä kasvoi niin mahtavasti kyseisellä kasvupaikalla!

Hyötypuutarha

Kurkku

Kurkuista olen niin onnellinen. En ole ikinä onnistunut kasvattamaan kurkkuja, mutta tänä vuonna niitä tuli todella monta. Ostin myös tuskastuneena amppelikurkun, sillä aluksi näytti siltä, ettei avomaankurkkuja tule. Amppelikurkku oli silti hyvä ostos, sillä se oli eri lajiketta ja tuotti isoja maukkaita kurkkuja. Lemon kurkut eivät ehtineet tuottaa mitään, vaikka kovasti kukkivatkin. Ensi vuonna uudestaan!

Kesäkurpitsa

Olin onneni kukkuloilla, kun siemenestä kasvattamani kesäkurpitsa tuotti ensimmäisen (ja ainoan) kurpitsan. Kyseessä oli pyöreä lajike ja maku oli todella hyvä. Uskon, että aikaisemmalla istutuksella kasvi olisi tuottanut lisää satoa. Tämäkin lähtee ensi vuonna uudestaan kokeiluun. 

Yrttejä

Yrteistä ei oikeastaan ole mitään pahaa sanottavaa. Kaikki kasvoivat todella hyvin ja saimme pakkaseen satoa talvea varten. Minttua ja oreganoa myös kuivatin. 

Salaatti

Salaatin osalta kesä oli todella satoisa. Varsinkin mökillä salaattia tuli todella paljon ja ne kasvoivat isoiksi. Oli ihana hakea salaattia leivän päälle joka aamu. 

Pinaatti

Pinaatti kasvoi mökillä todella hyvin, mutta kotona ei ollenkaan. Oli kiva tehdä salaattia mökillä omasta pinaatista. Tämäkin lähtee ensi vuonna kokeiluun uudestaan ehkä jollain toisella lajikkeella. 

Purjo

Purjot onnistuivat suhteellisen hyvin. Niistä tuli paksumpia kuin viime vuonna, mutta kaupan purjoihin verrattuna ne olivat ohuita. Mökillä purjot onnistuivat paljon paremmin ja lähtevät siellä kasvatukseen myös ensi vuonna. 

Lehtikaali

Joka vuosi lehtikaaliin iskee kaaliperhonen tai jokin muu vastaava tuholainen. Mäntysuopa, minttusuihke (vahvaa minttua ja vettä blenderissä) ja ihan pelkkä vesikin auttavat jonkin verran, mutta vähän epäilen, että lehtikaalin kasvatus jää tähän vuoteen. Madot, munat ja reiät ällöttävät liikaa. 

Broccolini

Olin innoissani, kun viime viikolla kävimme mökillä. Broccolinit olivat vihdoin kukkineet ja sain kerätä muutaman syötäväksi. En tiedä, jääkö niiden kasvatus tähän vuoteen, sillä kasvatuksessa menee niin kauan. 

Fenkoli

Fenkolit kasvoivat, mutta eivät paksuuntuneet. Tämä oli siis täysi epäonnistuminen.

Hyötypuutarha

Chili

Chiliä ei valitettavasti ehtinyt tulla muuta kuin kaupasta ostetusta taimesta. Siitä satoa tuli runsaasti. Omissa chileissänikin päästiin todella lähelle, mutta valitettavasti kuuma kuiva kesä vaikeutti niiden kasvua. 

Tomaatti

Amppelitomaatista satoa tuli hurjasti ihan kasvin kuihtumiseen saakka. Keräsimme loput vihreät tomaatit kasvin kuoltua ja ne ovat nyt punertumassa. Black cherry -tomaatti tuotti muutaman maailman hienoimman tomaatin, jotka olivat vielä lisäksi hyviä. Ehdottomasti molemmat lähtevät kasvatukseen taas ensi vuonna. 

Paprika

Paprika ei tuottanut yhtään mitään. Yllätys yllätys. Tälle kävi samoin kuin chilille; kuuma kuiva kesä vaikeutti kasvua. Kukintaan asti päästiin, mutta valitettavasti kesä loppui kesken. 

Yleisesti ottaen vaikuttaa siltä, että mökillä satoa tuli paljon paremmin. Tämä on vähän outoa, sillä kasvit olivat ikään kuin unohdettuina mökille, eikä niitä kasteltu kuin kerran pari viikossa. Teoriani on, että maaperä on todella kosteaa järven vieressä ja toisaalta aurinkoa ja ravinteita riittää. Olen innoissani ensi vuodesta ja meillä onkin jo paljon suunnitelmia puutarhan laajentamiseksi. Palaillaan siihen keväällä!

saatat pitää myös näistä postauksista

Scroll to Top