LUUKKU 24: Näin kierrätät joulun roskat

Joulunakin on tärkeää kierrättää. Tottuneellakin kierrättäjällä voi kuitenkin mennä sormi suuhun joulun roskien kanssa, sillä jouluisin roskat ovat usein arkisista roskista poikkeavia. Nappaa siis nopeat vinkit joulunajan roskien kierrättämiseen alta.

Postauksessa on käytetty apuna HSY:n jäteopasta. Se on itselleni yksi tärkeimmistä ekoelämän mahdollistajista. Jäteoppaasta löytyy ohjeet melkein jokaisen tavaran kierrätykseen.

Alumiinivuoat, folio

Metallinkeräykseen


Ruoka

Biojätteeseen tai kompostiin

Vinkki: kokeile tuunata jouluruokaa, vinkkejä luukussa 23!


Kinkkurasva

Kinkkurasvan keräykseen, biojätteeseen tai tiiviissä rasiassa sekajätteeseen

Vinkki: kokeile upottaa kinkkurasva johonkin ruokaan, kuten keittoon tai kastikkeeseen.


Karkkirasiat ja -kääreet, joulukalenterit

Pahviset karkkirasiat kartonginkeräykseen ja päällä olevat muovikääreet muovinkeräykseen. Sisällä oleva muovialusta muovinkeräykseen ja mahdollinen karkkeja suojaava paperilevy kartonginkeräykseen. Karkkipaperit voivat olla muovia (muovinkeräykseen), kartonkia (kartonginkeräykseen) tai alumiinia (metallinkeräykseen). Alumiinin tunnistaa rypistämällä: jos metallin näköinen paperi jää rypistysasentoon, on se luultavasti alumiinia. Jos se palaa takaisin muotoonsa, on se luultavasti muovia. Jos et ole varma, laita karkkipaperit sekajätteeseen.


Viinipullot ja glögi

Lasipullot lasinkeräykseen, muovipullot muovinkeräykseen. Poista korkit ja muut helposti irtoavat osat ja kierrätä ne niiden materiaalin mukaisesti. Kaulusrenkaita ei tarvitse poistaa.

Vinkki: pulloja voi käyttää uudestaan esimerkiksi maljakkona.


Lahjapaperi, -naru ja -kassit

Lahjapaperi kuuluu sekajätteeseen, sillä se on päällystettyä ja värjättyä. Samoin naru kuuluu sekajätteeseen, ellei se ole maatuvaa juuttinarua. Silloin sen voi kompostoida omassa kompostissa. Lahjakassitkin kuuluvat sekajätteeseen.

Vinkki: käytä lahjakassit uudelleen seuraavana jouluna. Myös lahjapaperia voi käyttää uudestaan, ellei paketteja revi raivoisasti auki.


Kynttilät ja tulitikut

Kaikki kynttilät ovat sekajätettä, oli ne sitten lasisia tai muovisia. Ainoastaan alumiinikuoret voi kierrättää metallina. Tulitikkurasiat kartonginkeräykseen, tulitikut biojätteeseen tai kompostiin.

Vinkki: tee lasisiin kynttiläastioihin itse uudet kynttilät.


Joulukoristeet, jouluvalot

Koristeet sekajätteeseen, jouluvalot sähkölaitekeräykseen. Ainut poikkeus ovat koristeet, jotka ovat pääasiassa metallia ja kuuluvat metallinkeräykseen.


Joulukuusi

Aito joulukuusi kuusikeräykseen, kompostiin tai polttopuuksi, tekokuusi sekajätteeseen.

Vinkki: kokeile vuokrata kuusi, jolloin se istutetaan takaisin joulun jälkeen.


Joulukortit

Paperinkeräykseen

Vinkki: kokeile myös askarteluun tai pakettikortteina.


Joulukukat

Biojätteeseen

Vinkki: kokeile kuivattaa kukat (toimii vain tietyille kukille).


Ihanaa joulunaikaa teille, jotka sitä juhlitte ja kiitos joulukalenteripostausten lukemisesta! Palaillaan blogin puolella taas ensi vuonna ❤️

saatat pitää myös näistä postauksista

Scroll to Top