Näillä arkisilla teoilla säästän satasia vuodessa

Säästän satasia vuodessa muutamalla arkisella teolla. Osaa näistä en ole tiedostanut ollenkaan, mutta osa on ihan tarkoituksella tehtyjä säästötoimia. 

   Jokaisella on omat kulutustottumuksensa ja tapansa säästää tai tuhlailla rahaa, enkä yritä tällä postauksella syyttää ketään. Jos teet jotain näistä asioista, etkä halua luopua tavasta, on se täysin ok! Nämä teot vain eivät enää palvelleet omia säästämistavoitteitani tai omia tarpeitani. 

  1. Pidän kirjaa tuloista ja menoista

Tärkein asia säästämisessä on tietysti budjetointi. Pidän silloin tällöin tarkkaa kirjaa tuloista ja menoista, ja jatkossa aion tehdä niin joka kuukausi, koska opiskelijana täytyy pysyä tiukassa budjetissa. 

   Kannattaakin tehdä tarkka lista kuukausittaisista tuloista ja menoista, ja lisäksi tarkistaa, että tarpeeksi rahaa menee puskuritilille tai muulle säästötilille. Kannattaa myös tehdä sijoitussuunnitelma; tulevaisuuden minäsi kiittää. Säästämisessä ei kuitenkaan ole ainakaan itselleni kyse siitä, etten nauttisi elämästäni juuri nyt. Haluan nauttia elämästäni nyt, mutta myös tulevaisuudessa.

  1. Pidän välillä tarkkaa kirjaa menoista

Usein tulee ostettua turhia asioita huomaamattaan. Siksi onkin järkevää tarkastella kauppakuitteja ja pankkitilejä; meneekö rahaa liikaa esimerkiksi herkkuihin, joita ei oikeasti tarvitse tai tuleeko kirppareilta hamstrattua turhaa tavaraa?

  1. En lottoa

Jokainen todennäköisyysmatikkaa laskenut tietää, että lottovoiton todennäköisyys on niin pieni, että lottoaminen on vain rahanhukkaa. Todennäköisyys pääpotille on yksi noin yhdeksästätoista miljoonasta (1/18643560). On varmaan todennäköisempää joutua lento-onnettomuuteen. Onhan se jännittävää ja usein joku voittaakin, mutta kannattaisi mielummin laittaa lottokupongin hinta sijoituksiin tai säästötilille. Siten voikin olla miljönääri tulevaisuudessa. 

  1. En omista luottokorttia

Okei, en edes saisi luottokorttia, koska en ole vakkaritöissä. Mutta tulevaisuudessa en luultavasti aio ottaa luottokorttia, koska velkaantuminen sen avulla on niin helppoa. Ainut asia, mihin luottokortti on todella hyvä keksintö, on riskialttiit ostokset, joista voi joutua perimään hyvityksiä; televisio, joka ei ikinä saapunut postissa tai lentoliput, jotka korvataan luottokortille peruutuksen sattuessa. Jos otan luottokortin, on se vain tällaisiin ostoksiin.  

  1. Ostan alelaputettuja tuotteita

Alelaputetut tuotteet ruokakaupassa ovat hyviä paitsi lompakolle, myös ympäristölle. Siten voi vähentää kaupan ruokahävikkiä. Yleensä tuote on ihan täydellisessä kunnossa oleva, mutta laillisista syistä sitä ei saa myydä tietyn päivän jälkeen. 

  1. … mutta en käy alennusmyynneissä

Olen puhunut tästä usein blogissani: alennusmyynnit ovat huijausta. Ne saavat ihmiset ostamaan turhia tuotteita säästäminen mielessä, mutta lopulta onkin tullut tuhlanneeksi rahaa sen säästämisen sijaan. Ostan kyllä alesta tuotteita, joita oikeasti olen tarvinnut, mutten kiertele etsimässä turhaa tavaraa ostettavaksi. 

  1. Teen itse ruokani

Joskus on kiva tilata ruokaa kotiin tai käydä ulkona syömässä, mutta pyrin tekemään suurimman osan ruoastani itse. Ulkona syöminen on pidemmän päälle todella kallista. 

  1. En syö lihaa

Huomasin yksi päivä, että liha on todella kallista. Olen ollut syömättä punaista lihaa jo kuusi vuotta ja vegaani parisen vuotta. Toki jokainen ruokavalio voi olla halpaa tai kallista riippuen ostamistaan ruoista, mutta kun vertaa esimerkiksi vegaanista makaronilaatikkoa lihalliseen, on vegaaninen selvästi halvempi. 

  1. Suunnittelen ruoat valmiiksi ja vältän ruokahävikkiä

Ruoan suunnittelu ei kestä kauaa, mutta siten säästää hurjasti rahaa ja luontoa. Olen kerännyt reseptikirjaa lempiruoistani, jolloin on todella helppoa vain selata ja valita parhaat ruoat juuri sille viikolle. Kokeilen toki myös uusia reseptejä ja joskus teen kaapin tyhjennyksiä, jolloin ruokaa tehdään siitä, mitä vastaan tulee ja mikä on vanhentumassa. 

  1. Suosin satokauden kasviksia

Satokauden ruoka on usein halpaa. Tänä vuonna etenkin kurkku, tomaatti ja kesäkurpitsa ovat olleet huomattavan edullisia niiden satokausina. Syksyisin kaupan hyllyt notkuvat kurpitsoja, jotka houkuttelevat kokkailemaan vaikka mitä. 

  1. En käy säännöllisesti kasvohoidoissa, kampaajalla yms. 

Kävin ennen joka kuukausi ripsihuollossa, enkä oikeastaan kadu sitä, sillä rakastin ripsiäni. Kävin myös silloin tällöin kasvohoidoissa ja otin rakennekynsiä muutaman kuukauden ajan. Hiuksia värjäsin liian tummaksi, jolloin jouduin värjätä juurikasvua piiloon aina silloin tällöin kampaajalla tai itse kotona. 

   En väitä, että nyt ”hyväksyn itseni sellaisena kuin olen”, enkä siksi enää tekisi kyseisiä juttuja. Tykkäsin niistä, enkä sinänsä kadu kyseisiä tapoja. En kuitenkaan enää halua tuhlata rahaani, sillä selviän ilmankin ja toisaalta myös hurjasti aikaa vapautuu muuhun käyttöön.  

  1. Pidän huolta tavaroistani

Kun säännöllisesti huoltaa ja hoitaa tavaroita, ei uusia tarvita. Tällaisiksi teoiksi lukeutuu mm. vaatteiden hellä pesu, höyrytys ja harjaus, imurin suodattimen pesu, kenkien suihkuttaminen suojasuihkeella ja koko kodin säännöllinen siivoaminen, jolloin mikään ei pinty liikaa ja mene pilalle. Toisin kuin voisi luulla, ei tähän mene hirveästi aikaa, kun huolto on osa päivittäistä rutiinia. 

  1. Myyn turhat tavarani

Jos joku ei enää vastaa tarpeitani, myyn sen pois. En halua hamstrata tavaraa nurkkiin pyörimään. Minimalismin ja ekologisen elämän myötä haluan kuitenkin päästä eroon kokonaan ostamisen ja myymisen kierteestä, ja siksi pyrinkin harkitsemaan tarkasti tavaroita, joita tuon elämääni. 

  1. Ostan vain tarpeeseen

Suurin osa ihmisistä väittää ostavansa vain tarpeeseen, mutta silti hukkuvat tavaraan. Olin ennen tällainen, mutta nykyään oikeasti harkitsen tarkasti jokaista asiaa. Teen joskus hutiostoksia ja se kuuluu elämään, mutta yritän ainakin kaikkeni ja siten säästän rahaa. 

  1. En osta pikamuotia

Pikamuoti on halpaa ja tuntuu, että siten säästää rahaa. Se ei kuitenkaan ole totta, sillä  ostamalla huonon t-paidan kympillä muutaman kerran vuodessa verrattuna siihen, että ostaisi kerralla kunnollisen vähän kalliimman paidan, tulee itseasiassa tuhlattua rahaa. 

    Tämä on kuitenkin suuri etuoikeus. Pikamuoti on joskus pakollista, eikä sen ostamisessa olekaan mitään väärää, jos ostaa vain tarpeeseen! Moni kuitenkin shoppailee huvin vuoksi, kuten minä ennen, ja siten tulee tuhlanneeksi hirveästi rahaa ja luonnonvaroja. Pikamuoti on myös todella epäeettistä. 

  1. En selaile nettikauppoja

Nettikauppojen selailu ja tavaran toivelistoille laittaminen oli hauskaa, myönnän sen. Aina se ei johtanut shoppailuun, mutta usein ainakin halusin jotain uutta selailun jälkeen. 

   Jos tarvitsen jotain netistä, menen suoraa sen kategorian sivuille, enkä selaile muita asioita. Tilasin esimerkiksi hetki sitten Vejan juoksukengät ja sopivaa mallia etsiessäni menin suoraa ”Veja kengät” -haulla verkkokaupassa eteenpäin. En jäänyt selailemaan muita asioita, eikä mitään muuta näin ollen tarttunut mukaan.   

  1. En tilaa turhia palveluita

”Kokeile kuukausi ilmaiseksi” -tarjoukset houkuttavat, mutta usein niistä jää käteen vaan liuta tilauksia, joiden olemassaolon unohtaa. En tarvitse useaa suoratoisto-, musiikki- tai äänikirjapalvelua. Arvioin myös silloin tällöin, tarvitsenko kaikkia tällä hetkellä tilaamiani palveluita. 

  1. En tilaa lehtiä

Jos haluan lehden, ostan irtonumeron. Lehtien tilaaminen luo usein suuren pinon lukemattomia lehtiä, mikä aiheuttaa ahdistusta ja tavarakaaosta. Tilausten lopettamisesta säästyneillä rahoilla voi ostaa irtonumeroita, jos ne ovat oikeasti kiinnostavia.  

  1. Vedän töpselit seinästä aina, kun laitteita ei käytetä ja sammutan valot, kun niitä ei tarvita

… enkä tilaa kaapelit tv:tä. Näin säästyy edes muutamia kymppejä. 

  1. En osta uusia laitteita vuosittain

Tämä on ehkä merkittävin asia. Moni ostaa joka vuosi uusimman puhelimen ja jopa uusimman kellon tai tabletin. Pyrin itse käyttämään jokaisen laitteen loppuun ja harkitsemaan käytetyn ostamista, jos tarvitsen uuden. 

saatat pitää myös näistä postauksista

Scroll to Top