Ovatko Vejan lenkkarit hintansa arvoisia? — testissä vastuulliset ja ekologiset juoksukengät

Ostin Vejan lenkkarit vähän alle vuosi sitten, sillä kaipasin uusia lenkkareita vanhojen kuluneiden tilalle. Tässä postauksessa kerron omat kokemukseni ja avaan vähän Vejan taustoja, sekä tämän kyseisen lenkkarimallin tietoja. 

Mikä: Veja on 2004 perustettu kenkäyritys. Heitä on tituleerattu jopa maailman ekologisimmaksi kenkävalmistajaksi ja siihen he pyrkivätkin. Veja työskentelee paikallisten viljelijöiden kanssa, jolloin he tietävät tarkalleen mistä heidän käyttämänsä materiaalit on peräisin. Veja suosii uudistavaa maanviljelyä ja on sitoutunut turvallisiin työoloihin ja riittävään elantoon. [1]

Sertifikaatit: sertifioitu luomupuuvilla, FLO-CERT, Certified B Corp

Mistä: esimerkiksi Vejan omat nettisivut, Zalando, Weekendbee

Lenkkarit:

Malli: Veja Marlin 

Hinta: 100-200€ ostopaikasta riippuen (itse ostin Zalandon alesta)

Valmistusmaa: Brasilia

Materiaalit: 62% biopohjaista ja kierrätettyä (katso kuva alempaa)

Koko: normaali koko (itselläni 38)

Käyttöpinta: tiet ja soratiet

Liikuntamuoto: juoksu, kävely

Omat kokemukseni ovat itseasiassa todella hyviä! Olen todella tyytyväinen näihin lenkkareihin näin vähän alle vuoden käytön jälkeen. Voi olla, että Veja on maailman ekologisin kenkämerkki, mutta kaipaisin vielä enemmän läpinäkyvyyttä ja sertifikaatteja vahvistamaan heidän väitteitään. Eetti ry:n vuoden 2021 kenkäränkkäyksessä Veja sai 0 pistettä epäselvyyksien ja puuttuvien tietojen takia. Sittemmin Veja kuitenkin antoi lisätietoja toimintatavoistaan ja sai 11 pistettä. Tämä laittoi Vejan asteikolla A-E sijalle C: parhaalle sijalle kaikista ränkätyistä kenkämerkeistä. [2] Työtä vielä siis tarvitaan, mutta voin silti seistä tämän yrityksen takana.

Kengät ovat olleet itselläni käytössä lähinnä kävelylenkeillä. Olen kuitenkin viime aikoina aloittanut myös juoksun. Kenkää on vaikea kuvailla tarkasti: se on ihanan pehmeä, mutta kuitenkin oikealla tavalla jämäkkä ja joustava. Verkkopinnan ansiosta se on lisäksi hengittävä. Kävelen usein asfaltilla, mutta jalanpohjani eivät silti tule kipeiksi kengän iskuvaimennuksen takia. Valitsin itse valkoiset lenkkarit ja ne ovat pysyneet puhtaina. Kenkiä kannattaa harjata säännöllisesti ja pestä käsin esimerkiksi vanhaa hammasharjaa ja hellää palasaippuaa apuna käyttäen. 

Kaiken kaikkiaan voin suositella ainakin tätä kyseistä Marlin-lenkkarimallia. Uskon, että ne kestävät käytössä vuosia. Samoja lenkkareita ei kuitenkaan kuulukkaan käyttää pitkiä aikoja, sillä niiden pohja kuluu ja voi saada jalan vääntymään virheasentoihin käytössä. Itse en tätä ohjetta hirveästi tottele ja olen saanut siitä maksaa jalkakivuilla. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että hyviä lenkkareita pitäisi heittää pois. Kengät kannattaa vaihtaa siinä vaiheessa, kun ne ovat silminnähden kuluneet eivätkä tunnu hyvältä jalassa. Laadukas kenkäpari kestää pitkään.

Lähteet:

  1. Vejan kotisivut https://project.veja-store.com/en
  2. Eetti ry https://eetti.fi/2021/06/01/veja-publishes-new-sustainability-information-after-ptef-report/

saatat pitää myös näistä postauksista

Vieritä ylös