Muista karsia myös näkymätön digiroju

Näkymätön roju, joksi digitaalista romua myös kutsutaan, on usein unohdettu osa raivausprosessia. Mitä digitaalinen roju on ja miksi siitä pitäisi päästä eroon?

Muista karsia myös näkymätön digiroju

   Digitaalinen roju on rojua, jota ei fyysisenä omista ja siksi se usein unohtuukin. Tällaiseksi rojuksi lasketaan muun muassa:

  • Puhelimen kuvat, tiedostot, muistiinpanot, sovellukset, viestit
  • Pilvipalvelut
  • Tilaukset, kuten Netflix
  • Ulkoiset kovalevyt ja muistitikut
  • Tietokoneen tiedostot, kuvat ja työpöytä
  • Kameran muistikortit
  • Sovellusten sisäinen romu, kuten Spotify-soittolistat tai Bookbeat-lukulista
  • Sähköpostit

   Digitaalinen roju on siis kaikkea näkymättömissä pysyvää, ahdistusta ja kaaosta aiheuttavaa, näkymätöntä tavaraa. Kaikki voivat varmasti samaistua siihen, että puhelimen kuvakansio räjähtää liitoksistaan ja samasta tilanteesta on sata samanlaista kuvaa. Koska tilanne on jo levinnyt käsiin, ei asialle jaksa tehdä mitään. Sama käy yleensä kameran kanssa. Sähköposti huutaa hoosiannaa: ”1000 lukematonta viestiä” ja pankkitililtä viedään kuukausittain rahaa palveluihin, joita ei edes käytä. Kuten listassa mainitsin, digiroju levittäytyy todella monelle osa-alueelle muistitikuista taloudenhoitoon asti. 

   Itse kyllästyin digirojuun muutama vuosi sitten, mutten ole vieläkään saanut asiaa täysin hoidetuksi. Se lamaannuttaa olemassaolollaan. Digitaalinen roju saattaakin tuntua turhalta edes setviä, mutta uskon sillä olevan suuri vaikutus mielenterveyteen. Vietämme todella paljon aikaa digilaitteilla ja kun kaaosta kohtaa joka paikassa, alkaa se ahdistaa. Ahdistusta aiheuttaa myös ainainen ”pitäisi katsoa sekin elokuva ja sekin sarja ja nuo kaikki kirjat pitäisi lukea ja …”. Siksi olenkin listannut myös sovellusten sisäisen romun. 

   En tunne ketään, jolla olisi kaikki digitaaliset asiat järjestyksessä ja uskonkin, että olemme jotenkin sivuuttaneet koko digirojun siivoamisen, koska se ei ole fyysisesti nähtävillä. Samalla tavalla kuin työpaikan pöydän paperikasa ahdistaa, myös sadat lukemattomat sähköpostit tai sekalainen tietokone ahdistavat. Näissä on vain ja ainoastaan yksi ero: ne ovat eri muodossa. 

   Jos miettii järjellä, roju, oli se missä tahansa muodossa, on täysin turha asia omistaa. Haastan sinut muuttamaan mielessäsi digirojusi materiaksi. Omistaisitko kymmenentuhatta paperivalokuvaa, joissa olisi vielä sata lähes identtistä kuvaa? Entä omistaisitko satoja cd-levyjä tai säilyttäisitkö postissa tulleita mainoslappusia? Maksaisitko huviksesi palveluista, joita et edes käytä? Et varmaankaan. Mutta uskon, että digimuodossa tämänkaltaiset asiat tapahtuvat useimmille meistä. 

   Nyt on aika tehdä muutos! Kaikkea romua katsoessa iskee aina epätoivo ja lamaantuminen, oli se sitten digiä tai ei. Onkin tärkeää pistää raivausprosessi palasiksi. Toimi näin:

  1. Kartoita, mitä digirojua sinulla on. Kirjoita kaikki ylös tähän tapaan: puhelimen kuvakansio, muistitikku, sähköposti…
  2. Valitse yksi kategoria ja aloita siitä.
  3. Etene pienin askelin ja onnittele itseäsi pienistä onnistumisista. 
  4. Poista armottomasti kaikki turha. Mieti tuletko oikeasti tarvitsemaan kyseistä asiaa tulevaisuudessa. Vähemmän on enemmän myös tässä asiassa. 
  5. Jos eteesi tulee keskeneräisiä projekteja, kirjoita kaikki ylös isolle to-do-listalle. Kun kaikki on kirjoitettuna ylös, ainainen kaaoksen ja keskeneräisyyden tunne katoaa. Voit tulevaisuudessa napsia projekteja sieltä sun täältä ja homma pysyy hanskassa to-do-listan takia. 
  6. Jos jaksat, lajittele digiroju kunnolla sille varattuihin paikkoihin, kuten kuvakansioihin, pilvipalveluihin tai ulkoisiin kovalevyihin. Mieti, mikä on paras säilytyspaikka esimerkiksi tärkeille kuville. 
  7. Lupaa, ettet enää tulevaisuudessa aiheuta digiromua. 

   Minulla on muutama hyvä keino, joilla voit aloittaa siistimisen heti, vaikka et jaksaisikaan aloittaa raivausprosessia. Jos et jaksa mennä ajassa taaksepäin, lupaa silti, ettet luo ainakaan lisää digirojua! Tässä parhaat vinkkini:

  1. Käytä puhelimen kuvissa kansioita. Lisää esimerkiksi kaikki reseptit, joita haluaisit kokeilla, kansioon nimeltä reseptit. Näin kaaosta on paljon helpompi hallita.
  2. Ainakin Applen puhelimissa pystyy ”tykätä” kuvista eli laittaa ne omiin suosikkeihin. Käytän tätä ihan päinvastaisella tavalla. Merkitsen sydämellä kaikki kuvat, joita en halua säilyttää kauaa. Tällaisia ovat esimerkiksi kaikki screenshotit, jotka olen säästänyt jostain syystä. Niissä saattaa esimerkiksi olla resepti, jota haluaisin kokeilla tai kuva ostoslistasta. Kun kuvat on merkannut sydämellä, löytää ne helposti erillisestä kansiosta, josta voi helposti siivota turhat pois. 
  3. Kun kuvaat, oli se sitten puhelimella tai kameralla, lupaa tästä edespäin poistaa turhat kuvat aina kuvaamisen jälkeen. 
  4. Älä seisota kuvia ja videoita muistikorteilla. Siirrä ne kuvaamisen jälkeen esimerkiksi koneelle tai ulkoiselle kovalevylle. 
  5. Mieti, voisitko ostaa esimerkiksi Polaroid-kameran tärkeitä hetkiä varten. Tiedän, saattaa kuulostaa oudolta, mutta omistan itse Polaroid-kameran ja vaalin sen kuvia, koska jokaisesta hetkestä voi ottaa vain yhden kuvan (filmi on kallista). Jos kuva menee pieleen, ei voi mitään. Se on jotenkin tunnelmallista, eikä rojua synny. Rakastan fyysisiä kuvia ja laitankin niitä usein kalenterin väliin sen päivän kohdalle, jolloin kuva on otettu. 
  6. Lopeta kaikkien niiden uutiskirjeiden tilaus, jotka tästä eteenpäin tulevat sähköpostiisi. 
  7. Merkitse tärkeäksi kaikki sähköpostit, jotka sisältävät paitsi tärkeää tietoa, myös tekemättömiä töitä. Kun työ on hoidettu, siirrä sähköposti takaisin normaaliin kansioon tai poista se. 
  8. Älä suurenna pilvipalvelun muistia. Poista mielummin turhat asiat, niin säästät rahaa. 
  9. Pidä kirjaa kuukausittaisista menoista ja tarkista, että oikeasti käytät jokaista palvelua. Monelta saattaa mennä kuukausittain maksu esimerkiksi virusturvasta, vpn-palvelusta, useasta suoratoistopalvelusta, musiikkipalvelusta, äänikirjapalvelusta, pilvipalvelusta yms. Jos näitä ei käytä, rahaa menee hukkaan todella paljon vuositasolla. 
  10. Käy silloin tällöin läpi sovellukset, joihin voi jollain tavalla tallentaa asioita. Tässä muutama: Instagram tallennetut kuvat, Pinterest-taulut, äänikirjasovelluksen lukulista, musiikkipalvelun soittolistat, suoratoistopalvelun oma lista, vaatekauppojen toivelistat ja podcastien ”kuuntele myöhemmin”-lista. Mieli kevenee, kun ei ole hirveästi asioita tehtävänä tai muutenkaan tallennettuna. Ei jokaista ohjelmaa tarvitse katsoa, eikä jokaista kirjaa lukea, eivätkä esim. Pinterest-taulut voi toimia inspiraationa, jos ne ovat kaaoksen vallassa.

saatat pitää myös näistä postauksista

Scroll to Top