Vaatekaapin karsiminen – näillä vinkeillä onnistut

Olen pitänyt muutaman kuukauden ajan karsimisvinkit-nimistä sarjaa Instagramissa (@mustikkamaitoa). Koska asiaa on niin paljon, on tämä sarjan viimeinen osa parempi tehdä blogin puolelle. Kannattaa käydä lukemassa muut osat Instagramista, mikäli karsiminen on ajankohtaista.

ps. Instagramista löydät myös paljon vaatekaappiin liittyviä postauksia, jotka tukevat tätä blogipostausta!

Kartoitus:

Ennen vaatteiden karsimista on tärkeää hahmotella omaa tyyliään ja omia toiveitaan. Oman tyylin löytäminen voi olla vaikeaakin. Instagramista löydät parhaat vinkkini tyylin löytämiseen ja pienen vaatekaapin luomiseen. Myös täältä blogin puolelta löytyy muutama tyylipostaus (avainsanat: vaatekaappi, muoti)!

Omaa tyyliään voi hahmotella esimerkiksi näin:

  • Tee Pinterest-taulu unelmiesi tyylistä. Älä mieti omaa vaatekaappiasi, vaan päästä unelmasi valloilleen. Sen jälkeen voit analysoida taulua: mitkä materiaalit, värit ja tyylit taulussa toistuu? Sopivatko vaatteet oikeasti arkielämääsi? 

  • Pidä vaatepäiväkirjaa: kirjaa joka päivä kaikki päälläsi olevat vaatteet. Voit ottaa myös kuvan tai videon, jos haluat. Parin viikon jälkeen analysoi sitä, mitä vaatteita oikein käytät? Onko käytössä aina samat vaatteet? Miksi? Toivoisitko jotain muutosta pukeutumiseen? Voit käyttää hyödyksesi myös Pinterest-taulun kysymyksiä (yläpuolella).

Muista, että tyylin löytäminen vie aikaa. Karsimista varten täytyy olla pieni aavistus omasta tyylistään, muttei oma tyyli tarvitse olla täysin selkeä! Paljastus: olen itsekin hukassa tyylini kanssa.

Lue lisää: Vaatekaapin kulmakivet – eettisesti ja ekologisesti

Alkuvalmistelut:

  • Ota kaikki vaatteet pois kaapista. Jos sinulla ei ole aikaa karsia kaikkia vaatteita yhtä aikaa, ota vaatteet pois kaapista kategorioittain. Voit itse valita järjestyksen.
  • Ota esille 4 jätesäkkiä/laatikkoa: roskat, annetaan, myydään, korjataan.
  • Ota esille kynä ja paperi

Karsimisen tarkoitus:

  1. Löytää kaapista omat lempivaatteet
  2. Hävittää vaatteet, jotka eivät ole enää sopivia tai jotka eivät tuota iloa
  3. Kartoittaa, mitä vaatteita kaapista puuttuu ja toisaalta hahmottaa, mitä vaatteita kaappiin ei enää saa ostaa

Karsiminen:

Kysy nämä kysymykset itseltäsi jokaisen vaatekappaleen kohdalla:

  • Ostaisinko vaatteen nyt, jos näkisin sen kaupassa? Tämä on hyvä suuntaa antava kysymys. Jos et haluaisi ostaa vaatetta nyt kaupasta, voi siinä olla jotain vikaa. Toisaalta moni voi omistaa vaatteita, joita ei enää ostaisi, mutta joita rakastaa. 

  • Milloin olen viimeksi käyttänyt tätä vaatetta? Miksi? Jos vaatetta ei ole käytetty vuoteen, voi olla turha säästää sitä. Poikkeuksena voi olla esimerkiksi juhla-asu, mutta muista kyseenalaistaa tällaisten harvoin käytettävien vaatteiden tarve. Vuokraus on usein mahdollista. 

  • Missä tilanteissa käytän tätä vaatetta? Vaatteita usein säästetään kuin huomaamattaan. Yhdistämme vaatteisiin mielikuvia ja toiveita, ja siksi säästämme ne sen enempää kyseenalaistamatta. Joskus voi kuitenkin olla, ettei kyseiselle vaatteelle edes keksi realistista käyttötarkoitusta.

  • Sopiiko tämä vaate yhteen muiden vaatteideni kanssa? Vaate voi olla hieno, muttei usein käytössä, sillä se se sopii vain tiettyjen vaatteiden kanssa yhteen.

  • Omistanko jo toisen samanlaisen? Joitain vaatteita on viisasta omistaa enemmän, joitain taas ei. Tätä ei kenenkään muun puolesta voi sanoa; esimerkiksi paljon mustia villapaitoja käyttävä voi haluta omistaa kolmekin samanlaista paitaa, vähän villapaitoja käyttävä taas yhden tai ei ollenkaan. 

  • Puristaako tai kutittaako vaate? Joutuuko sitä nykiä ylös tai alas? Elämä on liian lyhyt epämukaville vaatteille. Hyvä vaate on sellainen, jonka voi tavallaan unohtaa päälle.

  • Istuuko vaate? Huonosti istuvat vaatteet eivät näytä hyvältä, eivätkä usein tunnu hyvältä.

  • Onko vaate hyväkuntoinen? Saako sitä huollettua? Nyppyiset ja reikäiset vaatteet kannattaa heittää suosiolla pois. Jos vaate on oikeasti tärkeä, kannattaa se korjata pikemmiten. Huomaa, että korjattavilla vaatteilla on taipumus jäädä nurkkiin pyörimään. 

  • Onko vaate tavoitevaate? Tavoitevaatteita löytyy varmasti meistä useimmilla. Ne ovat vaatteita, joihin ei enää mahdu, mutta joihin toivoisi mahtuvan. Oma mielipiteeni on, että tavoitevaatteet kannattaisi suosiolla heittää menemään. Jos vaate on yhden koon liian pieni, voi sen jättää odottamaan vuodeksi. Jos se ei sitten mahdu, on sen aika mennä eteenpäin. 

  • Onko vaatteeseen yhdistetty muistoja? Vaatteisiin liitetään usein muistoja. Ne eivät ole kuitenkaan syy vaatteen säästämiselle. Jos vaate on erityisen tärkeä, muttei käytössä, voi sen kehystää, jatkojalostaa tai napata kuvan ja hävittää. 

  • Aiheuttaako vaate syyllisyyttä? Kalliit vaatteet saattavat aiheuttaa syyllisyyttä tuhlatusta rahasta, minkä takia vaatetta säilötään kaapin pohjalla. On kuitenkin parempi päästää irti ja ansaita edes muutama kymppi kuin pitää vaatetta siltä varalta, jos se joskus päätyisi käyttöön (totuus: se ei ikinä tule päätymään käyttöön).

  • Tuottaako vaate iloa?* Lempivaatteistaan pitäisi heti pystyä sanomaan, että tämän minä säästän. Ilon tunne on niin vahva. Tunnustele, mitä tuntemuksia vaate herättää vai onko se täysin neutraali? Sellaisetkin vaatteet voivat pysyä vaatekaapissa, jos niillä on tärkeä tarkoitus. 

* Länsimaiset ovat ymmärtäneet konmarituksen hieman väärin. Tai ehkä aate on sinällään huonosti muotoiltu. Tunnistettavaa ilon tunnetta ei välttämättä synny kalsareista, mutta kun asiaa miettii, tuottavat ne itseasiassa valtavasti iloa: ne lämmittävät ihanasti kylmällä viimalla. Ilon tunne voi siis syntyä itse tuotteesta tai tuotteen kautta. 

PAPERI & KYNÄ: Kun huomaat puutteen, kirjoita se paperille. Tämä on tuleva ostoslistasi, mutta älä suuntaa suoraa päätä kaupoille! 

JÄTESÄKIT: Järjestä karsimasi vaatteet pusseihin heti. Näin karsittuja asioita ei tarvitse enää uudestaan käydä läpi. Merkkaa, mikä pussi on mikäkin, ettei myytävät vaatteet mene vahingossa roskiin! Hävitä vaatteet mahdollisimman nopeasti, sillä monella (itseni mukaan lukien) on tapana napata pois laitettavat vaatteet takaisin kaappiin.

Jatkokysymys karsittaville vaatteille:

  • Miksi en ole käyttänyt tätä vaatetta? 

On erittäin tärkeää analysoida, miksi vaate päätyy karsittavien pinoon. Muuten virheen voi tehdä uudestaan ja uudestaan.

Jatkossa:

  • Osta harkiten ja tarpeeseen. Karsimisen lomassa paperille kirjoittamasi vaatteet ovat vaatteita, joita todella tarvitset. Niitä kannattaa etsiä, mutta samalla miettiä harkiten jokaista ostosta. Ostoslistalla voi olla esimerkiksi neulepaita. Harkitse jo valmiiksi, mitä materiaalia neule voisi olla, minkä värinen ja mallinen se olisi ja mitä olisit valmis maksamaan siitä. Näin etsiminen on helpompaa ja virheostosten tekeminen epätodennäköisempää.

  • Pidä tarkasti mielessä syyt, miksi karsit tietynlaiset vaatteet. Näin et enää tee vastaavia hutiostoja. 

  • Jos vaatteiden ostoon tulee mieliteko, laita haluamasi asia esimerkiksi nettikaupan toivelistalle. Tämän jälkeen jätä se sinne muutamaksi viikoksi/kuukaudeksi! Jos senkin jälkeen haluat vaatteen, ei se luultavasti ole impulssiostos. 

  • Pidä mielessä omat tarpeet ja tyyli. Pyri estämään unelmaminäsi impulssiostoja. Unelmaminäsi on se, joka haluaisit olla, mutta joka et pyri olemaan. Esimerkiksi urheiluvaatteet voivat herättää sen osan sinusta, joka haluaisi olla aktiivinen lenkkeilijä – mutta oikeasti vihaat lenkkeilyä. Saatat silti ostaa näitä vaatteita elämänmuutoksen toivossa. 

saatat pitää myös näistä postauksista

Scroll to Top