Nämä 25 ekotekoa voit tehdä jo tänään ilmaiseksi!

On paljon tekoja, joita ympäristön puolesta pystyy tehdä joka päivä ihan ilmaiseksi. Tämä listaus sisältää pieniä ja suuria tekoja, jotka eivät vaadi rahaa, mutta muita resursseja, kuten aikaa, ne kylläkin saattavat vaatia. Poimi listalta asioita, joita pystyt juuri omassa arjessasi toteuttamaan! 

Selvennykseksi: Ekoteko ja ilmastoteko ovat eri asioita, mutta koska en ikinä muista eroa, käytän niitä sekaisin. Annan eli Ihme ituhipin Instagramista voit lukea lisää aiheesta! Tämä postaus saattaa sisältää siis molempia tekoja. 

1. Laita oveesi/postilaatikkoosi ”Ei mainoksia, kiitos”-tarra tai lappu

 

Postinkantajat yleensä arvostavat pyyntöäsi. Jos mainoksia tulee, vie ne paperinkeräykseen tai käytä uudestaan. Vain taivas on rajana siinä, mihin mainospapereita voi käyttää. 

2. Karsi turhat tavarat

 

Karsiminen itsessään ei ole ekologista ja voi pahimmassa tapauksessa olla vain tapa luoda tilaa uusille turhille tavaroille. Karsiminen voi kuitenkin auttaa kahdella tavalla; 1) Ymmärrät, kuinka paljon turhaa tavaraa sinulla on ja voit jopa löytääkin kadoksissa olevia asioita. Välttelet jatkossa shoppailua, koska et halua enää joutua tavarakaaokseen. 2) Saat tavarat kiertoon, jolloin niille tulee taas käyttöä. Parhaassa tapauksessa tavarasi voi estää jotain toista ostamasta uutta ja näin säästyy luonnonvaroja. 

3. Jaa sanaa ekologisuudesta

 

Kerro muille rohkeasti, mitä ekotekoja teet. Tällaisen keskustelun voi ujuttaa osaksi ”normaalia” keskustelua. Kun kertoo muille arkipäiväisesti, mitä tekee, voi se kannustaa muitakin toimimaan samoin. Harkitse myös ekologisista asioista puhumista somessa tai vastaavasti esimerkiksi mielipidekirjoitusten kirjoittamista. Ehdolle asettuminen on suuri teko, jolla voi saada paljon aikaan, joten sitäkin kannattaa harkita elämäntilanteen sen salliessa. 

4. Ota kauppaan oma kassi

 

Jokaiselta löytyy varmasti jokin kassi kotoa. Jos sellaista ei löydy, voi kassin tehdä esimerkiksi vanhasta paidasta tai vanhaa muovipussia voi käyttää hajoamiseen asti. 

Lue lisää: 8 vinkkiä ekologiseen kauppareissuun

5. Tarkista, etteivät ikkunasi vedä

 

Ikkunoiden veto voi nostaa lämmityskuluja ja siten myös päästöjä. Tarkista siis ikkunoiden tiivisteet ja harkitse korjaamista. 

6. Käytä vanhoja tavaroitasi ja arvosta niitä

 

Ekologisin asia on se, jonka jo omistat. Käytä ja arvosta jo olemassaolevia asioita; arvostaminen johtaa huoltamiseen ja tavaran vaalimiseen, joka johtaa siihen, ettei uusia tavaroita tarvitse ostaa niin usein. 

7. Kerää roskia kävelylenkillä

 

Roskien heittäminen luontoon on typerin asia ikinä. Tee palvelus ympäristölle ja kerää muutama roska joka kävelylenkillä. Tähän tarvitset vain hanskat tai roskapihdit ja pussin. 

8. Leikkaa vanhat vaatteet, lakanat ja pyyhkeet räteiksi

 

Vanhoista materiaaleista voi tehdä rättejä, jotka voi pestä uudelleen ja uudelleen. Rättejä voi käyttää siivoukseen tai vaikkapa talouspaperin korvikkeena. Jos tekee pieniä paloja, voi niitä käyttää vanulappujen korvikkeena. Pese rätit 60 asteessa pesupussissa!

Lue lisää: Koko talo siistiksi ilman myrkkyjä

9. Kasvata itse ruokaa & hortoile

 

Kyllä, tämänkin voi tehdä ilmaiseksi. Facebookissa jaetaan ilmaiseksi siemeniä, pistokkaita ja jopa kasveja. Vaihtoehtoisesti voit kysyä tutultasi pistokasta. Siemeniä voi myös ottaa ruokakaupan kasviksista (jotka olet jo ostanut tietysti), koska siemenet usein jätetään syömättä ja luovat näin ruokahävikkiä. Olen kasvattanut hyvällä menestyksellä mm. myskikurpitsaa ja chiliä kaupan kasvisten siemenistä. Satoa ei ole vielä tullut, mutta kasvit ovat vahvat ja hyväkuntoiset. Siemeniä ja pistokkaita voi myös kerätä luonnosta. Muista kuitenkin tarkistaa, saako kyseistä kasvia kerätä! Kokeile hortoilua eli villikasvien keräämistä ruoaksi. 

Vinkki: kokeile kuivattaa sadon siemenistä muutama seuraavan vuoden viljelyihin. Ilmaisia siemeniä!

10. Lopeta shoppailu harrastuksena

 

Helppoa ja ilmaista. Shoppailuun on usein syy ja se kannattaa selvittää. Monet shoppailevat esimerkiksi stressiin tai siihen, että on kyllästynyt omistamiinsa asioihin. Voit lukea vinkkejä shoppailun vähentämiseen Instagramista (@ mustikkamaitoa). Kuvassa lukee ”Miten lopettaa shoppailu? 20 vinkkiä”. 

11. Korjaa rikkinäiset tavarat

 

Vanhan korjaaminen uuden ostamisen sijaan on pieni teko, jolla on suuret vaikutukset. Korjaamiseen löytyy paljon ohjevideoita netistä, joilla jokainen varmasti onnistuu. Jos korjaaminen tuntuu liian ylitsepääsemättömältä, voit kysyä joltain tutultasi apua!

12. Opiskele ilmastonmuutosta ja ihmisen vaikutusta siihen

 

Ilmastonmuutos on kieltämättä vaikea asia ymmärtää ja voin myöntää, etten itsekään jaksa lukea aiheesta määräänsä enempää. Olisi tärkeää kuitenkin silloin tällöin kuulla ilmaston voinnista ja siitä, mitä meidän pitäisi tehdä sen auttamiseksi. On elintärkeää, että ilmaston lämpeneminen pysähtyy 1,5 asteeseen ja meistä jokainen voi vaikuttaa siihen pienin ja suurin teoin.

13. Suunnittele ruoat ennen kauppaan menoa ja käytä kaikki ruoat ennen niiden vanhentumista

 

Ruokien suunnittelu ei loppupeleissä vie paljoa aikaa. Se tulee säästämään rahaa ja ruokahävikkiä hurjasti pitkällä tähtäimellä. Kokeile vaikkapa kiertävää ruokalistaa!

Lue lisää: Jätteetön keittiö – kurkistus keittiööni

14. Aloita kierrätys

 

Kierrätys on helppoa ja ilmaista. Kierrätyspisteitä ei ole aina saatavilla, mutta sellaista voi pyytää kaupungissasi kierrätyksestä vastaavalta taholta. Jos tarpeeksi moni vaatii, kierrätyspiste voidaan hankkia lähellesi. Kierrätä sillä välin se, mitä pystyt!

Lue lisää: Kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää kierrätyksestä

15. Käytä jatkojohtoja, joissa on katkaisin tai irrota johdot aina seinästä, kun sähkölaite ei ole käytössä

 

Sähkölaitteet kuluttavat energiaa valmiustilassa ollessaan. Kannattaa vetää johto irti seinästä aina, kun sähkölaitetta ei käytetä tai vaihtoehtoisesti kodin laitteet voi kytkeä jatkojohtoon, jossa on sammutuskytkin. 

16. Älä tuhlaa vettä

 

Tämä on jokaiselle tuttu ekovinkki; sammuta hana aina, kun saippuoit. Kannattaa opetella käymään lyhyemmissä ja kylmemmissä suihkuissa, sillä suihkussa kuluu usein monta kymmentä litraa turhaa vettä. Tämä vinkki säästää myös rahaa. 

17. Sammuta valot aina huoneesta poistuttuasi

 

Valoja on turha pitää koko ajan päällä. Kokeile sammuttaa valot aina, kun poistut huoneesta äläkä pidä valoja päällä silloin, kun luonnonvaloa tulvii sisään. 

18. Alenna kodin lämpötilaa

 

Asunnoissa on usein liiankin kuuma, joka on paitsi ekologisessa mielessä huono, myös terveydellisesti ja rahallisesti. Alenna lämpötilaa ja laita enemmän vaatetta päälle tarvittaessa. 

19. Pese vain täysiä koneellisia

 

Vaikka koneissa nykyään on painon tunnistin, joka annostelee vettä tarvittavat määrät, kuluttaa vajaa koneellinen silti paljon energiaa verrattuna siihen, että pesisi harvemmin täysiä koneellisia. Olen myös kuullut, että vajaa koneellinen kuluttaisi silti liikaa vettä verrattuna täyteen koneelliseen, mutta en ole varma, onko tieto oikea. 

20. Äänestä ilmaston puolesta kaikissa mahdollisissa vaaleissa

 

Jokainen ääni on tärkeä! Myös merkityksettömiltä tuntuvat vaalit, kuten kuntavaalit, ovat oikeasti hyvin tärkeitä ilmaston puolesta, joten käytä ääntäsi viisaasti. Muutkin asiat kuin ympäristö ovat tietenkin tärkeitä, mutta varmista, että ehdokkaasi ja puolueesi ajaa varmasti ilmastoystävällisempiä uudistuksia. Loppupeleissä millään muulla ei ole väliä, jos ilmastomme on tuhoutunut – ja asialla on kiire. 

21. Autoile vähemmän

 

Autoilu on tietenkin joissain kaupungeissa pakollinen asia, mutta jos julkinen liikenne toimii, koita käyttää sitä enemmän. Myös kävely ja pyöräily ovat hyviä tapoja liikkua, mikäli se vain on mahdollista. Autoilun vähentäminen säästää myös rahaa. Jos autoa tulee käytettyä vähemmän, kannattaa harkita yhteisomistusta tai auton vuokrausta yksityisomistamisen sijaan. 

22. Vaihda laskut sähköisiksi

 

Monet laskut on mahdollista vaihtaa sähköisiksi. Se ei tarkoita, että lasku menee automaattisesti tililtäsi! Voit vaihtaa laskusi sähköisiksi omassa verkkopankissasi. 

23. Kilpailuta sähkösopimus ja vertaile, mitä uusiutuva energia maksaisi nykyiseen sähköösi verrattuna

 

Uusiutuva energia saattaa jopa olla halvempaa kuin nykyinen sähkösi! Vertaile vaihtoehtoja ja suunnittele mahdollista sähköyhtiön vaihtoa. 

24. Tarkista, että sijoittamasi rahat eivät mene epäekologisiin asioihin, kuten uusiutumattomaan energiaan

 

Usein ”sokeana” sijoittamamme rahat menevät epäekologisiin asioihin, kuten öljyyn. Varmista, mihin sijoituksesi menevät. Myös pankki sijoittaa rahasi eteenpäin, koska pankkitoiminta on bisnestä, joten varmista heiltä, mihin rahat menee. 

25. Älä omista kaikkea

 

Jos jotain tavaraa käyttää vain harvoin, on täysin turha omistaa sitä. Facebookissa on ryhmiä, joissa monet tarjoavat lainaan tavaroita ilmaiseksi tai pientä korvausta vastaan. Kysy myös tutuiltasi rohkeasti! Moni lainaa mielellään tavaroitaan, kunhan pidät niistä hyvää huolta ja olet valmis lainaamaan jotain vastineeksi tulevaisuudessa. 

saatat pitää myös näistä postauksista

Scroll to Top