LUUKKU 12: Hupilahjat ja 9 muuta surkeaa lahjaideaa

On muutama asia, joita ei ikinä saisi ostaa lahjaksi – ainakaan harkitsematta. Osa näistä on sellaisia, jotka jäävät nurkkiin pyörimään ja päätyvät lopuksi kierrätyskeskuksiin tai roskiin. Osa on vain suoraan sanoen huonoja ideoita. Tämän listan asiat ovat tuotteita, joita harva toivoo saavansa ja joita harva lopulta käyttää. Pidä siis seuraavat ohjeet mielessä jouluostoksilla:

  1. Hupilahjat

Hupilahjat ovat lahjoja, jotka ovat hauskoja sen viisi minuuttia tai alle ja sen jälkeen ne päätyvät kaapin perälle, josta ne muutaman vuoden päästä löytyvät. Loppusijoituspaikka on roskis tai kirppari. Hupilahjoiksi lasketaan esimerkiksi tarkoituksella rumat vaatteet, oudot tuotteet, joita lahjansaaja ei todellakaan tule käyttämään ja kaikenlaiset vitsilahjat.

  1. Jouluun liittyvät lahjat

Jouluun liittyviä lahjoja ovat lahjat, joita voi käyttää vain jouluna. Esimerkkinä voisi toimia jouluvaatteet ja joulukoristeet. Joululahjoja annettaessa jouluhan on jo ohi ja nämä tavarat saattavat unohtua seuraavaan jouluun mennessä. Poikkeuksena esimerkiksi glögi, jouluherkut ja joulukahvi, jotka tulee käytettyä aika nopeasti pois.

  1. Lahjapakkaukset

Lahjapakkaukset ovat niitä pakkauksia, jotka sisältävät monia tuotteita tietyltä yritykseltä. Esimerkiksi erilaisia kosmetiikkatuotteita myydään tälläisissä valmiissa lahjapakkauksissa. Paketeissa on a) liikaa tuotteita käytettäväksi, b) tuotteita, jotka eivät muuten ole menneet kaupaksi (eli ei ehkä niitä parhaita) ja c) vaikeasti kierrätettäviä osia: esimerkiksi itse pakkaus saattaa olla jonkinlainen kankainen pussukka, joka ei tule käyttöön. 

  1. Lemmikit

Ei, ei ja ei! Elävää olentoa ei ikinä osteta toiselle lahjaksi. Onneksi tämä ei ole Suomessa niin suuri ilmiö. Asia erikseen on tilanne, jossa ollaan yhdessä sovittu lemmikin hankkimisesta.

  1. Alusvaatteet

Okei, antakaa kun selitän. Itsekin suosittelin luukussa 4 Organic Basics -alusvaatteita lahjaksi, koska nämä ovat sellaisia tuotteita, joita itse rakastan. Mutta mielestäni on ehkä hieman törkeääkin antaa lahjaksi alusvaatteita, joita toivoisi toisen käyttävän. Alusvaatteita ostaessa täytyy pitää mielessä mukavuus ja toisen koko, ei alusvaatteiden ulkonäkö tai omat preferenssit (tämä on kaikille, jotka ostavat kumppaneille alusvaatteita).

  1. Lahja, jota lahjansaaja ei osaa käyttää

Lahjaksiko kitara? Osaako tai haluaako toinen edes soittaa sitä? Kannattaa vältellä tällaisia lahjoja, ellei toinen ole nimenomaan pyytänyt välineitä uutta harrastusta varten.

  1. Lahja, jonka toimimisesta et tiedä

En tiedä miten paremmin nimetä tätä vinkkiä. Periaatteessa tämä tarkoittaa siis sitä, että toiselle ei kannata ostaa esimerkiksi Ps 4 pelejä, jos ei ole varma siitä, omistaako toinen edes pleikkaria. Sama koskee tiettyjen palveluiden lahjakortteja: toinen ei tee Google Play – lahjakortilla mitään, jos ei omista Android-laitetta.

  1. Loukkaava lahja

Esimerkiksi vaaka on tuote, jota ei toiselle saisi antaa. Se on todella loukkaavaa varsinkin, jos siihen liittyy vihjaus painonpudotuksen tarpeellisuudesta.

  1. Lahja, joka liittyy jollain tavalla lahjan antajaan, ei saajaan

Tai vielä kamalampaa: toiselle sellaisen lahjan antaminen, minkä itse haluaisi saada. Poikkeuksia tietysti on.

  1. Lahja, joka ei selkeästi ollut tarkoitettu saajalle

Vaikka suosittelen myös antamaan second hand -lahjoja, ei oman tavaran dumppaaminen toiselle ole ok. Myös tuotteet, jotka eivät mitenkään sovi lahjansaajan tyyliin tai persoonaan, ovat huonoja. Ihmisten kokemuksia huonoista lahjoista lukiessa huvittaa esimerkiksi mainostuotteet (esim. mainoskynät) ja koriste-esineet, jotka eivät mitenkään liity lahjansaajaan.

saatat pitää myös näistä postauksista

Vieritä ylös