20 asiaa, jota en enää osta | Matkalla minimalistiksi

Omistan vielä paljon tavaraa siihen nähden, että voisin kutsua itseäni minimalistiksi. Oikeaan suuntaan ollaan kuitenkin menossa ja haluan dokumentoida matkaani minimalistiksi tänne blogiin muille inspiraatioksi, mutta myös itselleni muistutukseksi siitä, miten pitkälle olen päässyt. En usko mihinkään valmiisiin listoihin tavaramääristä, mutta minimalismiin kuuluu perinteisesti se, että omistamansa tavaran määrä vähennetään minimiin ja kaikki turha tavara karsitaan pois. Minimalismi ei rajoitu vain tavaroihin, se koskee yhtälailla myös esimerkiksi tapoja ja jopa ihmissuhteita. Omaa minimalismiani voisi kuvata sanoin ekologinen minimalismi. Pyrin omistamaan vain sen, mitä tarvitsen ja millä on jokin tarkoitus elämässäni. Se, mitä omistan, pitää olla mahdollisimman ekologista ja vastuullista. 

    Minimalismi on auttanut minua paljon elämässäni, vaikka se kuulostaakin turhalta elämän rajoittamiselta. Turha tavara häiritsee elämää siivouksen ja järjestyksen kannalta, mutta myös mieleen tiedostamatta. Uskon, että sotkuiset kaapit esimerkiksi makuuhuoneessa luovat levottoman tunnelman ja häiritsevät unta niin, ettei ihminen edes tiedosta tunteen lähdettä. Sotkuiset kaapit=sotkuinen mieli, kuten sanonta kuuluu (tai ehkä keksin sen juuri päästäni). Tavarakasat ympäri taloa muistuttavat keskeneräisistä projekteista luoden stressiä ja tuntuu, ettei ole mitään tekemistä, vaikka hukkuu tavaraan. Toisaalta välillä tuntuu, että on liikaa tekemistä, jolloin lamaantuu, eikä tee mitään. Jos vaihtoehtojen määrä on pieni, valinnan tekeminen on nopeaa ja helppoa. 

    Itselleni on tärkeää, että kodissani on paikka kaikelle omistamalleni. Mikään tavara ei huku ja kaiken pystyy helposti palauttaa omalle paikalleen käytön jälkeen. Tämä vähentää aikaa, jota siivoukseen kuluu ja hyvinvointi paranee muutenkin. Tavaramäärä ei enää ahdista ja lamaannuta. En enää osta asioita vain siksi, koska olen hukannut jo omistamani, sillä muistan, mitä omistan ja tiedän niiden paikan kodissani. En myöskään enää shoppaile harrastuksena, eikä uuden tavaran ostaminen tuota niin paljoa mielihyvää kuin se ennen on tuottanut. Karsin tavaraa hiljalleen, enkä osta mitään turhaa ja koen olevani minimalisti siinä mielessä. Mutta matka täysin minimalistiseen elämään jatkuu.

   Listasin alas 20 asiaa, jota en enää osta. En yksinkertaisesti tarvitse niitä ja sen tajuaminen vei kauan, sillä elämme ylikulutukseen kannustavassa yhteiskunnassa ja mainokset ohjailivat nuorta minääni. Toisaalta osa listassa on sellaisia, joita omistan jo paljon, enkä siksi osta niitä. Toivon, että saat tästä postauksesta inspiraatiota karsia tavaroita omassa elämässäsi ja vähentää turhaa shoppailua. On ihanaa päästää irti turhasta tavarasta ja aikaa vievistä tavoista. Näin aikaa jää asioille ja ihmisille, joita todella rakastaa. Ja lisäksi säästyy paljon rahaa! Ymmärrän kuitenkin, että minimalismi ei ole kaikille, eikä siitä välttämättä tarvitsekaan tehdä elämäntapaa. 

+ Kurkkaa myös postauksen lopussa oleva ladattava pdf, jossa on kysymyksiä, joita pohtia uutta tavaraa hankkiessa!


En enää osta… 

1. meikkejä

 

Ennen meikkasin usein ja ostin uusia meikkejä miettimättä sitä, omistanko jo  vastaavanlaisen tuotteen. Esimerkiksi luomiväripaletteja, korostusvärejä ja huulipunia omistan paljon ja ne tulevat kestämään vuosia, varsinkin kun nykyään meikkaan harvoin. Arjessa käytän oikeastaan vain peiteainetta, puuteria, kulmakynää ja joskus meikkivoidetta, ja näitä tietysti ostan, jos ne joskus loppuvat. En kuitenkaan enää osta muita uusia meikkejä, vaikka ne kuinka houkuttelisivat. 

 

2. ihonhoitotuotteita

 

En enää tarvitse erityisiä ihonhoitotuotteita iholleni. Ihon puhdistan mustalla saippualla ja käytän perusvoidetta ihon kosteuttamiseen. Saatan ostaa jonkin seerumin, uv-suojallisen päivävoiteen ja happokuorinnan tulevaisuudessa, mutta muita tuotteita en suunnittele ostavani. Uskon, että ihoon vaikuttaa enemmän se, mitä syö ja kuinka terveellisesti elää. Olen kuitenkin nuorempana kärsinyt epäpuhtauksista ja ymmärrän täysin ihonhoitotuotteiden tarpeen ”ongelma”iholle, eli esimerkiksi akneiholle tai kuivalle iholle. 

 

   Marketin tuotteet ovat usein melkoisia kemikaalipommeja, joten jos tarvitset ihonhoitotuotteita, suosittelen kääntymään ammattilaisen puoleen ja ostamaan muutaman ihollesi sopivan laadukkaan tuotteen. Ihonhoitotuotteiden kokeilusta tulee usein kierre, kun mikään ei tunnu sopivan omalle iholle, ja tästä kertyy suuret määrät tuotteita kaappeihin. Rahaakin säästyy, kun ostaa heti iholleen kaikista sopivimmat tuotteet.

 

3. kynsilakkaa

 

Oma kynsilakka-arsenaalini riittää varmaan loppuelämäkseni, vaikka olenkin sitä jo karsinut. Rakastan lakata kynsiä, enkä pärjäisi vain yhdellä värillä, mutta muutamalla lakalla pärjäisin hyvin. Olen elämäni aikana ostanut paljon eri värisiä kynsilakkoja hetken mielijohteesta, miettimättä jo omistamiani kynsilakkoja ja niiden säilyvyysaikaa. Nyt keskityn käyttämään vanhat kynsilakkani loppuun, ennen kuin edes mietin ostavani uusia. 

 

4. pikamuotia

 

Pikamuoti on halpaa, mutta syystäkin. Pikamuotia ei ole tehty kestäväksi, eikä vaatteiden tekijät saa elämään riittävää palkkaa tai kunnollisia työoloja ja oikeuksia. Pikamuotia tulee helposti hamstrattua kaappi täyteen halvan hinnan takia, varsinkin alennusmyynneistä. Vaatteet eivät kuitenkaan ole kestäviä ja rahaa kuluu lopulta enemmän, kuin silloin, jos olisi ostanut kestävän ja laadukkaan vaatteen. Pyrin tulevaisuudessa noin 50-60 vaatteen vaatekaappiin, jossa kaikki vaatteet ovat laadukkaita ja sopivat yhteen. Pyrin yhtenäiseen, kestävään, juuri omannäköiseeni tyyliin. Harkitsen nykyisin jokaista vaatetta kunnolla, jopa kuukausia, eikä pikamuoti sovi tähän luomaani systeemiin. Pikamuodin ostaminen on kuitenkin joillekin pakollista, eikä sen ostamisesta saa syyllistää ketään tällaisissa tilanteissa. 

5. outoja laitteita/välineitä

 

Netti ja kaupat ovat täynnä outoja laitteita ja krääsää, jotka halvan hinnan takia houkuttelevat. Olen törmännyt esimerkiksi avocadoleikkuriin, vaatteiden viikkauslaitteeseen ja mustapääimuriin. Usein tuntuu, että nämä esineet ovat tarpeellisia ja ne saattavat ollakin hetkellisesti, mutta lopulta unohtuvat kaapinpohjalle. Lasken oudoksi välineeksi jopa valkosipulinpuristimen, sillä valkosipulin murskaa helposti veitselläkin. Toki jotkut väittävät, ettei se maistu samalta, mutta itseäni se ei häiritse. 

 

6. varakappaleita

 

Tiettyjä tavaroita on tarpeen olla varakappaleina, mutta usein ihmisillä on varakappaleita vähän kaikenlaisista tavaroista rikkoutumisen tai loppumisen varalta. Usein parasta olisi  odottaa, kunnes tavara on loppu tai rikkoutunut, ja sitten vasta ostaa uusi korvikkeeksi – mikäli sellaista enää tarvitsee. Näin välttyisi siltä, että kaapit pullottavat turhia varakappaleita. Varsinkin, jos on tajunnut, ettei enää edes tarvisi kyseistä tuotetta. 

 

7. uusinta mallia elektroniikasta

 

Nuorempana tuntui, että oli jotenkin noloa, jos ei saanut uusinta mallia puhelimesta. Nykyään ihmettelen ihmisiä, jotka vaihtavat puhelintaan vuosittain ja koen enemmänkin sen nolona. Itse pyrin käyttämään puhelimen ns. loppuun asti, jolloin se ei enää yksinkertaisesti toimi kunnolla ja joudun ostamaan uuden (tai käytetyn) puhelimen. Enkä voisi kuvitellakkaan ostavani uusinta mallia esimerkiksi iPadista tai tietokoneesta vuosittain tai edes muutaman vuoden välein.

 

8. puhelimen kuoria

 

Omistin edelliselle puhelimelleni jopa viisi erilaista kuorta, jossa ei ollut mitään järkeä. Nykyiselle puhelimelleni omistan vain yhdet kestävät kuoret, täysin kompostoitavat Pela-kuoret, jotka ovat arvojeni mukaiset. 

 

9. yllätyspakkauksia

 

Yllätyspakkaukset ovat jännittäviä ja koukuttavia, mutta ihan turhia. Yllätyspakkaukset sisältävät usein muutaman tuotteen, josta pidämme ja joita haluamme käyttää, ja loput ovat turhia. Yritykset laittavat yllätyspakkausten sekaan usein tuotteita, jotka eivät myy hyvin. Tämä koskee myös lahjapakkauksia ja pakkauksia, joissa tulee useampi tuote mukana. Osta vain se tuote, minkä haluat ja säästät paitsi rahaa, myös ympäristöä, eikä tuotteita kerry kodin nurkkiin. 

10. sisustustuotteita

Tämä ei tule pätemään aina elämässäni, mutta tällä hetkellä en osta mitään sisustustuotteita. Nuorempana ostin usein kaikenlaista krääsää, jolla sisustaa kotia, miettimättä minne tarkalleen aion tavaran laittaa. Monelle tyhjä minimalistinen koti voi tuntua ankealta, ja ymmärrän sen täysin. Itsellenikin liika tyhjyys on liikaa. En kuitenkaan enää osta tuotteita vain hyllyjen täydennykseksi, mikäli niillä ei ole mitään tunnearvoa tai niistä ei ole hyötyä itselleni.


11. toimistotarvikkeita

 

Toimistotarvikkeita kertyy helposti laatikoihin. Aina koulun alkaessa tekisi mieli ostaa uusia kyniä ja muita tarvikkeita motivaation kasvattamiseksi, mutta viimeaikoina olen tajunnut, ettei siinä ole mitään järkeä. Motivaatio ei tule uusilla esineillä, se tulee sisältä ja täytyy saavuttaa muilla keinoin. Olen esimerkiksi omistanut yhden lyijytäytekynän ainakin 7 vuotta ja nyt se alkaa vedellä viimeisiään. Myös muut tarvikkeet ovat pitkäikäisiä, eikä uusia tarvitse ostaa kuin vasta sitten, kun edelliset on loppu tai rikki.

12. korkkareita

En ikinä opi, etten tykkää edes käyttää korkkareita. Käytän niitä vain juhlissa muutaman kerran vuodessa, enkä siksi aio enää ostaa enempää. Miksi edes käyttää epämukavia kenkiä vain tyylikkyyden vuoksi? Nilkkurit ja saappaat ovat asia erikseen ja korkkareilla tässä tarkoitan lähinnä avokkaita. 

13. merkkivaatteita, joissa lukee brändin nimi isolla

Joku sanoi joskus, että tällaiset vaatteet ovat kuin ilmainen mainos, josta olet vielä kaiken lisäksi maksanutkin. Se oli hyvä oivallus. Nykyisin panostan yksinkertaisiin laadukkaisiin vaatteisiin, joihin ei kyllästy. 

14. puhelimen sovelluksia

Tämä liittyy enemmän rahansäästöön ja digitaaliseen minimalismiin. Olen joskus ostanut sovelluksia ja sovellusten sisäisiä ostoja, jotka ovat oikeastaan pitkällä tähtäimellä olleet vain rahanhukkaa. Nykyään lataan vain ilmaisia sovelluksia ja niitäkin vähän ja tiedostaen. Toki tällöin olen itse se tuote ja myyn tietoni mainostajille.

15. alennustuotteita, joita en oikeasti tarvitse

 

Alennusmyynnistä ostettu tuote on oikeasti vain tappiota, jos ei olisi tarvinnut tuotetta. Alennusmyynnit ovat mahtavia, jos on tarvinnut tai halunnut jotain tuotetta kauan ja sen voi vihdoin ostaa halvemmalla. Ne kannustavat kuitenkin usein ylenpalttiseen hamstraamiseen, jolloin on oikeasti tuhlannut hirveästi rahaa sen säästämisen sijaan. Alennusmyynneissä vedotaan ihmisten pelkoon; jos et osta tuotetta nyt, et saa sitä enää ikinä. On hyvä myös tiedostaa, että ”vain yksi jäljellä” ja ”loppuunmyyty” ovat usein markkinointikikkoja, joilla on tarkoitus saada käynnistettyä tämä vaillejäämisen pelko. 

16. vihkoja

Vihkot ovat jostain syystä sellainen asia, joita tulee ostettua usein. Niiden hienot kannet houkuttelevat ostamaan, mutta olen luvannut itselleni, että en osta enää yhtään vihkoa ennen kuin olen käyttänyt vanhat loppuun. Monet ovat siirtyneet digitaalisuuteen, eivätkä enää kirjoita asioita käsin. Itse kuitenkin nautin siitä, että voin kirjoittaa asioita konkreettisesti paperille, enkä aio luopua siitä. Käsin kirjoittaminen on tärkeää myös oman oppimiseni kannalta opiskellessa. 

17. hajuvesiä

 

Nuorempana omistin monta hajuvettä, mutta olen sittemmin myynyt ne pois. Omistan enää yhden, jota käytän erittäin harvoin. Itselläni tulee pää kipeäksi vahvoista hajuista ja esimerkiksi vieressä istuvan hajuvesi voi ottaa nenään inhottavasti. En halua olla itse tiedostamattani henkilö, joka aiheuttaa muille päänsärkyä. Hajuvesissä ei ole sinänsä mitään pahaa, mutta jotkut vain käyttävät sitä liikaa. 

 

18. säilytyskalusteita, koska säilytystila on loppu

 

Kaikki ovat varmasti olleet siinä tilanteessa, jossa säilytystila on loppu ja ensimmäisenä tulee mieleen ostaa uusi lipasto. Mitä jos vain vähentäisi omistamansa tavaran määrää?

 

19. asusteita

 

Okei, ostan ehkä jotain asusteita, mutta en halua omistaa montaa kappaletta esimerkiksi aurinkolaseja, huiveja tai kaulakoruja (joita en edes ikinä käytä). Muutamalla luottoasusteella pääsee jo pitkälle ja säästää tilaa. 

 

20. erillisiä siivousaineita eri huoneisiin

 

Ekologisen elämän aloittamisen myötä olen huomannut, ettei siivousaineita tarvitse omistaa monia. Esimerkiksi etikalla ja Marseille-saippualla pääsee jo pitkälle. Ekologisuus ja minimalismi kulkevatkin tässä kategoriassa käsi kädessä. Myrkyttömästä siivouksesta löydät erillisen postauksen täältä.

Lataa ilmaiseksi:
 

pdf: kysy nämä kysymykset itseltäsi ennen ostopäätöksen tekoa 

tai tallenna täältä: ”lataa ilmaiseksi” -sivu  (löytyy myös etusivulta)

saatat pitää myös näistä postauksista

Scroll to Top