Blundstone – minimalistin unelmakengät?

Blundstone on australialainen, 150 vuotta vanha yritys, joka valmistaa bootseja. Muutama kuukausi sitten ostin omani ihailtuani niitä kauan A Small Wardroben Patricialla. Olin ehkä mainoksen uhri, mutta löydettyäni kengät Suomesta ostin ne vielä samana iltana. 

   Ostan nykyään todella harvoin kenkiä, mutta nämä piti saada. Ne sopivat täydellisesti minimalistiseen vaatekaappiini, jota yritän koostaa hiljalleen. Useat kengistäni ovat vuosia ja vuosia vanhoja ja paikoitellen nuhjuisia ja rikki, joten yritän korvata kenkiä paremmilla hitaasti harkiten. 

  Kun kengät saapuivat, ihastuin niihin heti. Niiden keveys oli mieletön ja ne sopivat täydellisesti itselleni. Kerron ominaisuuksista ja omasta kokemuksestani myöhemmin. 

   Nämä kengät ovat minimalistin unelma ja vaikka harvoin uskon minkään asian olevan vaatekaapin kulmakivi, joka kaikkien pitäisi omistaa, tämä on sellainen. Okei, oma elämäntilanne ja -tapa tietysti vaikuttaa tarpeisiin, mutta suosittelen näitä kenkiä lämmöllä kaikille bootseista haaveileville!

Hinta: n. 100-200€ mallista riippuen; omani maksoivat 180€ (Classic-malli)

Materiaali: Eri nahan tyypit mallista riippuen; omani ovat nupukkinahkaa synteettisellä pohjalla

Valmistusmaat: Vietnam, Thaimaa, Intia, Kiina ja Meksiko, jotkut kengät tehdään vielä Australiassa

Koko: Jotkut suosittelevat ottamaan isomman koon, jotkut pienemmän; itse otin normaalikokoni 38, mutta jalkani ovat oikeasti ehkä 37,5 kokoa. Mukana tulee pohjalliset, joilla voi pienentää kenkää entisestään. Itselleni 38 oli juuri täydellisen napakka ilman lisäpohjallisia. 

Eettisyys ja ekologisuus

 

Kengät ovat nahkaa ja vaikka olenkin ruokavalioltani vegaani, se ei minua haittaa. Veganismissa on kyse enemmästäkin kuin vain ruoasta, mutta sattuneesta syystä en voi kutsua itseäni täysin elämäntapavegaaniksi. Rentous ja joustavuus on itselleni tärkeää ja vaikka en enää ikinä söisi mitään eläinperäistä, eläinkuidut ovat poikkeus. 

    Kun aloitin minimalistisen elämän tajusin, kuinka vaikeaa tiettyjen keinokuitujen on toteuttaa vaatimuksiani kestävyydestä ja pitkäikäisyydestä, helppohoitoisuudesta, ekologisuudesta, eettisyydestä, tyylikkyydestä ja monikäyttöisyydestä. Joustan tietyissä tilanteissa, vaikka pyrinkin suosimaan ensisijaisesti kierrätettyjä materiaaleja mitä tulee eläinperäisiin materiaaleihin ja materiaaleihin yleensäkin. 

   Blundstonet eivät ole mitenkään erityisen ekologinen ja eettinen brändi, haluan tehdä sen selväksi. Kukaan ei voi olla täydellinen omissa valinnoissaan. Ekologisten ja eettisten kenkien löytäminen on todella vaikeaa siten, että ne todella toteuttaisivat kriteerini. Blundstone valvoo kyllä eettisyyttä ja heillä on ”eettisyystakuu”, mutta heidän tehtaistaan ei ole tietoa saatavilla. Läpinäkyvyydessä on siis ongelmia, eikä heillä ole sertifikaatteja. Osa heidän valmistusmaista on myös riskimaita. Blundstone käyttää tai ainakin pyrkii käyttämään mahdollisimman paljon kierrätysmateriaaleja ja heillä on ympäristötavoitteita, mikä on hieno juttu, mutta ei kuitenkaan riittävä. 

   Nahka ei itsessään ole ekologinen materiaali. Sen valmistuksesta johtuva hiilijalanjälki on usein itseasiassa suuri. Nahan tuotannossa on myös eettisiä ongelmia, sillä sen käsittely voi olla työntekijöille vaarallista kromiparkitsemisen takia, jota vielä jossain tehtaissa käytetään.

    Vegaaninahkaan verrattuna nahka on kuitenkin omasta mielestäni ominaisuuksiltaan parempi. Vegaaninahka on usein muovia, joka on siis tehty uusiutumattomasta öljystä. Joskus vegaaninahka on tehty esimerkiksi ananaksesta, mutta se valmistetaan usein riskimaissa ja vaatii erityistä läpinäkyvyyttä yritykseltä.

   Nahka on todella kestävää, helposti korjattavaa ja hoidettavaa, ja sitä voidaan kierrättää. Se on usein lihantuotannon sivutuote, eli se menisi muuten kaatopaikalle, mutta toisaalta ilman lihan tuotantoa ei syntyisi nahkaakaan – ja haluan lihantuotannon tietysti minimiin. En väitä, että nahka olisi ekologisempaa kuin vegaaninahka. Tässä on pieni ongelma, sillä molemmissa on sekä hyviä että huonoja puolia, eikä lopulta oikeastaan voida sanoa, kumpi on ekologisempi materiaali. 

   Koen, että nahkakengät ostamalla ja niistä hyvää huolta pitämällä voi lopulta kompensoida niiden hiilijalanjälkeä. Tekonahkakengät ovat itselläni ainakin menneet nopeasti rumiksi, eikä niille voi tehdä enää mitään muuta kuin heittää roskiin. Uskon, että Blundstonet kestävät minulla vuosia, kuten ne ovat muillakin kestäneet ja siten perustelen niiden ostoa. Blundstonen tavoitteena on kuitenkin luoda kestäviä kenkiä, joten en näe sitä pikamuotiyrityksenä, mutta riskirajalla kylläkin verrattuna oikeasti vastuullisiin yrityksiin. 

Ominaisuudet

 

Blundstonet ovat uudet lempikenkäni seuraavien ominaisuuksien takia:

  • Keveys: Kengät ovat erittäin kevyet, kevyemmät kuin muut kenkäni, ja huomaamattoman tuntuiset jalassa. 
  • Mukavuus: Keveyden ja mallin takia kengät ovat erittäin mukavat kävellä. 
  • Monikäyttöisyys & tyylikkyys: Kengät sopivat niin arkikäyttöön kuin urheiluunkin. Ne ovat todella tyylikkäät ja sopivat lähes jokaiseen tilanteeseen hienoimpia juhlia lukuunottamatta. 
  • Vedenkestävät: Näitä ei mainosteta vedenkestävinä, mutta olen huomannut kenkien kestävän vettä tosi hyvin. Laitoin perinteisen suojasuihkeen kenkiin ennen käyttöä, mutta muuta en niihin käyttäisi niiden hieman suttuisen pinnan takia. 
  • Suhteellisen lämpimät: Nämä kengät sopivat melkein kesät talvet kesän kuumimpia aikoja lukuunottamatta. 
  • Helppohoitoiset: Kengät vaativat oikeastaan vain harjausta ja silloin tällöin varovaista pesua. Niiden jo tarkoituksella suttuiseksi tehdyn pinnan takia pieni naarmuuntuminen ei haittaa. 

Miksi Blundstonet ovat minimalistin unelmakengät?

 

Kengät ovat täydelliset minimalistille muutaman ominaisuuden takia. Minimalistiseen vaatekaappiin ei nimensä mukaisesti kuulu kuin pieni määrä vaatteita. Vaatteiden määrä vaihtelee henkilön tarpeiden mukaan, mutta yleisesti ottaen se on pienehkö. Nämä kengät sopivat täydellisesti pieneen vaatekaappiin, sillä ne korvaavat parhaimmillaan useat kengät, ja sopivat kaikkien kanssa yhteen ja  kaikkiin tilaisuuksiin. 

   Koska kengät ovat monikäyttöiset, ne sopivat täydellisesti myös matkalle. Jos matkustaa vain käsimatkatavaroiden kanssa, ei useampia kenkiä kannata ottaa mukaan. Kengät ovat myös täydelliset arkikengät, koska ne eivät vaadi kauheasti huolenpitoa ja siksi sopivat täydellisesti minimalistisen vaatekaappiin. 

Kokemukseni kengistä

 

Olen käyttänyt kenkiä paljon viimeisen parin kuukauden aikana. Ne eivät ole tuntuneet kylmiltä lumessa tarpoessa, eikä vesi ole mennyt läpi niistä. Kengät eivät ole tuntuneet liukkailta jalassa, eikä niiden kanssa ole ongelmia oikeastaan missään maastossa. Ne eivät vaatineet totutteluaikaa ja muovautumista, kuten esimerkiksi Dr. Martensit vaativat. 

   Olen kävellyt pidempiäkin lenkkejä nämä kengät jalassa, eivätkä jalkani kipeytyneet normaalia enempää, oikeastaan ehkä hieman vähemmän kuin yleensä. Huomaan, että aina lenkin jälkeen jalanpohjiini sattuu hieman oli jalassa mitkä kengät tahansa, koska kävelen paljon kovalla asfaltilla. Kengissä on iskuvaimennetut pohjat, mikä tekee niistä pehmeät kävellä. Olen käyttänyt kenkiä monen asun kanssa monessa tilanteessa ja ne ovat aina olleet juuri täydelliset siihen hetkeen. Huomaan, että haluan pitää kenkiä paljon ja valitsen ne usein muiden kenkieni yli. 

   Kaikkien näiden perusteluiden nojalla voin suositella Blundstoneja kaikille, jotka ovat monikäyttöistä bootsia vailla ja varsinkin niille minimalisteille, jotka haluavat omistaa vain muutamat kengät. Toivottavasti pohdintani ekologisuudesta ja eettisyydestä avasi omaa rentoa tapaani suhtautua elämään: aina ei voi tehdä parasta valintaa, mutta kannattaa yrittää tehdä edes jotain. Ja suoraan sanoen olen sen verran hedonisti, kuten ihmiset yleensäkin, että halusin juuri nämä kengät.  

saatat pitää myös näistä postauksista

Scroll to Top